Thursday, November 5, 2015

Kuasa Ringgit Malaysia...


Rasanya ramai jer yang dah share tentang gambar ni...aku pun nak ambil peluang untuk share jugak sebagai perkongsian di blog aku ni...nilai RM kita makin teruk kan...terasa sangat teruk sekarang dengan kenaikkan segala barangan, minyak, tol dan tak lama lagi kenaikkan tambang kenderaan awam...aku rasa kalau tambang KTM dan LRT naik...mungkin no choice rakyat masih lagi menggunakan kenderaan tersebut sebab takde alternatif lain....tapi kalau tambang bas ekspress Seremban - Kuala Lumpur pun naik...akan effected pada pengguna yang berulang alik selama ni....lucky aku dah duk KL..yang masih berulang?Sekarang pun sehala dah RM6, 2 hala? RM12...letak la diorang kerja 21 hari sebulan...RM252 kat tambang bas je...kalau la naik lagi?tak tau la nak kata apa...bawak kereta....minyak....tol...parking...?semua tu nak kena kira kan?

Dengan RM50 kalau zaman 1980an dulu dengan RM50....mewah weh...macam- macam boleh beli kan....masuk zaman 1990an dengan RM50 pun masih banyak lagi barang boleh beli...tapi..sekarang??boleh dikira..kadang-kadang RM50 hanya dapat 3-4 barang dalam bag plastik atas tu je....huiii....giler banyak beza....korang rasa tak?

RM50 dah macam RM5 je...manakala RM100 dah macam RM10....get what i mean?

Berjimat?erm dah macam- macam cara nak berjimat dah....

  1. Bawak Bekal - Done
  2. Menabung  - Done
  3. Kurangkan berjalan ke mall - Done
  4. Beli apa yang perlu - Done
Tapi selagi kita ni bernama manusia....keperluan harian tu makin lama makin meningkat...cuma cara kita sendiri mengawal diri kita kan...mustahil kita tak berbelanja...keperluan penting perlu ada...contohnya Makanan dan pakaian....cuma tak beli pakaian hari- hari la kan....so...solution nya?

Semua pada diri sendiri...cuma diri sendiri aje yang boleh kawal perbelanjaan dan juga kewangan kan?
Jangan tak percaya ye...suatu hari nanti...kita kena buat lebih kerja instead of makan gaji di company kita bekerja sekarang...jangan tak percaya orang yang dah pencen pun terpaksa bekerja semula akibat kesempitan wang...

Kadang- kadang bila duduk sensorang terfikir...apakah akan berlaku di masa akan datang...di zaman anak- anak kita dah dewasa dan bekerja....apa nasib anak- anak kita...dengan menteri- menteri yang terlebih bijk sekarang....erm....tak tau nak kata apa....

14 comments:

  1. betul tu along....ingat lagi dulu pi sekolah bawak 30 sen sampai bleh beli air, nasi lemak, gula2...skrang? kurang rm5 bawak pi sekolah....adoiiiii.....

    ReplyDelete
  2. Kadang2 dah habis berjimat Along, tetap tak cukup.. .Pergi SpeedMart bawa RM50.00 pun x cukup..belum g pasar lagi.. belum singgah Jusco lagi...Adoi

    ReplyDelete
  3. Kita sebagai rakyat memerah kepala cari jalan utk menampung kehidupan
    Yg duduk senang-lenang agak-aak siapa SA? Dia buat tak tahu aje kan..
    Dia kata naik kita semua tak setuju tapi tetap kena angguk juga...Sedih:(

    ReplyDelete
  4. cik nor pon bawak bkal jgk..g kerja ..alhamdulillah..jalan kaki..tmpat krja dkt...jimat lah duit minyak n mkn..:)

    ReplyDelete
  5. menteri kita terlalu bijak simpan harta untuk keturunan diorg je ...hmmmm

    ReplyDelete
  6. memang terasa kak. RM50 beli pempes anak-anak pun tak cukup huhu

    ReplyDelete
  7. btoi...dah mcam macam cara dah nak berjimat, tapi...hmmm..dgn keadaan sekarang, jimat ikat perut pun belum tentu boleh senang...

    ReplyDelete
  8. Gitula ibaratnya kan zaman ke zaman..bli mknan mna yg prlu..pakai mna yg mampu

    ReplyDelete
  9. Btul..dah macam cara nak bjimat tapi tak de kesan..naik itu naik ini..shopping mall pun dah jarang2 jejak sbb nak jimat punya pasal..nasib malaysia dapat menteri2 semua otak gred
    AAA..pfttt..tapi nak buat macamana kan pilihan rakyat Malaysia jugak hat yang bijak2 pandai ni..

    ReplyDelete
  10. sekarang ni semua barang pon makin naik...yg turun cuma air hujan dan air mata rakyat ja pon....

    ReplyDelete
  11. kak saya kalau masuk speed mart tu RM50 tu dapat la beberapa jenis brg je kak hukhuk..sedihnya..

    ReplyDelete
  12. sama semua dibawah telah buat.... semakin terasa tekanan pulakkan.

    Bawak Bekal - Done
    Menabung - Done
    Kurangkan berjalan ke mall - Done
    Beli apa yang perlu - Done

    ReplyDelete
  13. RM50 sekarang macam RM10 dulu²..cepat je habis kan

    ReplyDelete
  14. Amalan membawa bekal sentiasa di beri perhatian sebab dok makan kat restoran mak hai mahal betul...
    Menabung paling utama sebab untuk simpanan di masa kecemasan dan di masa tua kelak...
    Kurangkan bershopping dan jalan² untuk mengelakan pembaziran...
    Listkan barang keperluan jer sebab tak ada list kadang terambil barang yang tak perlu....

    Perkongsian yang bagus ni SA...sekarang memang wang ringgit begitu besar kuasanya....

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah