Wednesday, November 11, 2015

Akhirnya Lulus Masak Kari Ikan Kerapu

Bukan Pakar Masakan Kari

Aku ada kelemahan aku sendiri dalam dunia masakan...tak semua jenis masakan aku pandai masak ye...aku masih mendalami ilmu masak kari dan asam pedas...sebelum ni dah belajar masak kari ayam Penang style...boleh la walau tak perfect sangat...resepi pun guna resepi orang...Aku nak masak kari yang sama macam mana mak aku masak...cuma masih tak sama....boleh dah masak kari...tapi masih ada yang tak perfect...sama macam masak Asam Pedas...tak sama macam orang lain masak....kena menuntut lagi ni....

Kali ni aku masak Kari ikan kerapu yang adik aku bawak dari Penang ari tu...Ikan kerapu sekor besar...masak masa hari Sabtu lepas...seronok makan ramai- ramai...

Bahan- Bahan untuk Kari Ikan


Bawang kecil, Bawang putih, kunyit dan halia di tumbuk, Cili Kering dan kari ikan adabi


tumis bahan yang ditumbuk tadi bersama daun kari, cili kering dan kari ikan Adabi, tumis sampai naik minyak dn wangi baunya


masukkan ikan kerapu 


then masukkan santan....untuk kari ikan ni aku letak asam keping sekeping


dah agak masak ikan masukkan bendi...perasakan garam....

Dah siap!!!!

Panggil abah utk rasa sebab abah adalah juri dalam rumah...dia cakap sedap senyum harus lebar sampai ke pipi....hahahahahahaha.....Yeay...aku dah lulus masak kari ikan....so lepas ni takde masalah masak kari ikan dah...belajar masak kari ayam je lepas ni....bendi kalau takde korang boleh je letak sayur lain ye...boleh gantikan dengan terung panjang atau sayur tomato...

Lebihan kuah kari ikan ni sedap dicicah dengan roti canai ataupun buat cekodok bawang....huiiii....makan lagi....kalau weekend memang makan je la kerja aku...tapi jangan risau...berat badan maintain je ni...53-52kg...tak lari lagi....hehehehe...risau la plak kalau naik balik 60 kg macam dulu...penat dah diet ni.....

So...dah lulus masak kari ikan...lepas ni boleh la masak kari kambing plak....kan?

6 comments:

  1. astaga akak..serious nmpk sedapppp..bile akak nak jamu kami kami kami kami..hahha

    ReplyDelete
  2. dah lulus
    lepas ni kari kambing
    nasik beriani

    ReplyDelete
  3. Sedapnya SA....Diana pun nak mendalami resepi masakan kari ni sebab hubby Diana pengemar kari...Teringin nak try masak asam pedas sejak tengok drama Drama Asam Pedas Untuk Dia tapi sampai sekarang tak masak²...hihi...

    ReplyDelete
  4. tahniah !!!
    ya Rabbi sedap nyer...
    aida x reti lagi masak kari ikan.
    kari ayam orait.
    kari kambing? lom pernah try...

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah