Wednesday, November 11, 2015

Sweet & Spicy Fried Crab For Sunday Lunch

Tak menahan tajuk resepi aku...

Tadi aku dah share bab kari ikan, sekarang aku share plak menu ketam yang menggunakan sauce Black pepper Sweet and Spicy keluaran Usahawan Instagram yang aku baru kenal terus tukar nama menu tuh...nak tulis dalam BM macam tak pandai plak..hehehehehe...ini la dia ketam yang aku beli di perkampungan Nelayan Kampung Telok Pasir Panjang Ahad lepas.Ketam tu takde la besar sangat tapi isinya banyak la...comel-comel je ketmnya so buat la goreng je...ingat tak nak buat kuah..goreng bodoh macm tu je..tapi teringat ada beli sauce blackpepper ni...terus je buat...

Ketung - ketang pung pang sana sini terus jadi je....resepi ni aku main campak je ye takde sukatan apa pun..korang tengok la bahan dari gambar- gambar yang aku snap ni....resepi bergambar lagi senang kot kan....


Bawang putih, bawang kecik dan sedikit halia di tumis garing samai naik bau....


curahkan sebotol bbq Hot keluaran @yayaa_Kitchen yang aku jumpa kat instagram then terus beli...


ini la rupa paras bbq sauce keluaran beliau...korang search nama yang aku bagi tu kalau nak cuba...tak pedas sangat sebab ada rasa sweet and spicy skit...


Ketam yang dh siap di goreng....tak payah garing sangat asal dah yakin masak...


masukkan semua ketam ni dan gaulkan dengan sauce tadi...gaul sampai semua ketam sebati ye...


tadaaaaa...dah siap.....boleh hidang dengan nasi panas...

well knowing ketam memang tak jadi lauk kan...renyah nak kopek dan makan tapi aku dan keluarga enjoy je makan...Dania la paling suka ketam...nasib baik takde alahan....cuma dia tak makan banyak la...kalau mamanya jangan cakap la...memang kegemaran la ketam ni.....

Bercakap tentang black pepper sauce dari Yayaa Kitchen ni...ada beberapa jenis
  1. Hot
  2. Sweet & Spicy
  3. Mild
  4. Spicy
kalau tak salah aku la...dan semua sauce ini sesuai dijadikan bahan perapan, cicah dengan daging bakar atau penambah perisa dalam masakan....macam yang aku buat kat ketam kat atas tu la....kalau korang nak cuba boleh je add @yayaa_Kitchen di instagram beliau...sangat senang berurusan sebab dia cepat jawab whatsaap korang...semua sauce ini di packkan dalam botol comel macam gambar kat atas tu...sangat -sangat recommended sebab senang, korang dah lambat balik kerja pun boleh siap cepat masak kalau guna bbq sauce ni....

Cuba la......gerenti puas hati......

10 comments:

  1. ALAAA kenapa la tgk entry ni petang-petanggg.....kan dah lapar siap terliur!

    ReplyDelete
  2. terlior sudah SA. My feberet tuuuuuu...

    ReplyDelete
  3. Adusss kak..ketam goreng blh try ni

    ReplyDelete
  4. sedapnya masak macam ni..dah lah penggemar black pepper pulak tu

    ReplyDelete
  5. Wahh...nampak sedap lah SA....walaupun Diana buka peminta ketam tegar tapi nampak menu SA ni boleh buat terliur...hihi

    ReplyDelete
  6. Sedapnyaaa.. Terliur dibuatnya..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah