Monday, November 9, 2015

Bang Bang Boom!!! Kereta Abah Accident Lagi......

Jumaat lepas dapat call dari mak...suaranya cemas dan bagi tau kereta abah kena langgar dari belakang kat Traffic Light berhampiran rumah...aku memang cemas giler..risau keadaan family dan anak-anak dalam kereta..walau mak cakap semua ok takde masalah apa-apa tapi naluri seorang anak dan seorang ibu memang tidak tenteram..
Nak dijadikan cerita, aku naik bas tapi malang aku penumpang terakhir..tiket dah beli dan dah ada di tangan tapi seat takde...turun bas semula...niat nak mengamuk tak jadi sebab malang sekali lagi aku terjatuh plak..aduhai...mamat2 jual tiket ni dah nampak aku hampir jatuh tak nak plak tolong sambut..dah jatuh baru diorang tolong angkat...mendapat kaki kanan seliuh sikit dan lengan bengkak dan lebam....sakit giler oiiiii.....setengah jam kemudian baru dapat naik bas....sedih hati..ngadu ngan si dia..ngadu kat grup EFG...tenang sikit hati walau masih tak sedap hati terfikir Mak Abah dan anak- anak...

Sampai Seremban tepat pukul 10.00 malam...terus terjah anak- anak dan Mak Abah dulu..rupanya adik bongsu aku dah balik..dah nampak semua yg terlibat takde kecederaan apa2 baru tgok kereta...teruk jugak kena tapi Abah cakap kereta yang langgar tu lagi teruk..Myvi baru keluar dah kemek depannya...budak perempuan tu main HP sampai tersalah masuk lorong dan terus langgr kereta abah yang tgh tunggu isyarat lampu hijau...


Lampu habis pecah...bumper tu sebenarnya dah jatuh..tapi abah ikat bagi kukuh sikit..


Benda nak jadi kan...budak perempuan tu willing to pay semua kerugian dan dah hantar workshop. Nilai kerosakkan RM500..dia bayar sebab dia tak nak report polis atau claim insuran kereta dia..baru dapat lesen P rupanya...ikutkan kerosakkan kereta dia hampir RM2K...sebab teruk...

Sekarang dah ok dah kereta abah...dah berganti baru Lampu dan bumper belakang tu...cuma tak sama macam yang asal...sedih...dah 11 tahun dah kereta ni x pernah accident...disebabkan kecuaian orang terus jadi macam ni...knowing abah memang sangat berhati- hati...sebab dia rajin bawak cucu2nya berjalan...kereta rosak aku tak risau...risau nyawa yang dalam kereta tu...

Moral of the story...jangan main hp sewaktu memandu...ingat..disebabkan kecuaian ramai nyawa yang terlibat termasuk nyawa sendiri....

15 comments:

  1. semoga semua baik2 :)

    kak SA, nnti singgah sini ye. hihi dah dpt hadiah lama.. hehe >> http://emyyyyemyyyy.blogspot.my/2015/11/pemenang-top-komentator-september.html

    ReplyDelete
  2. Itulah baru lesen P pun dah berani pandu sambil berHP
    Kakak ni yg dah berpuluh tahun pun tak buat kerja macam tu
    Nasib baik semuanya ok dan dia pun sanggup bayar semua kerosakan..

    ReplyDelete
  3. akak jatuh, ada gak yang tolong..kalau jatuh ada yang gelak lagi sakit hati kan...

    ReplyDelete
  4. Rm500 je bayar? Hrm. .mmg tak cukup kak. Bdk2 skrg ni main hp sewaktu memandu. Kene saman dah rm300 tau !!

    ReplyDelete
  5. Nasib baik dia nak settlekan.. kalau yg jenis x nak mengaku..lg payah

    ReplyDelete
  6. siannyerr...sudah jatuh ditimpa tgga...sy mmg geram tol kalau org tgh drive main hp...adehhh...silap sikit org lain yg tggung derita.....sy dulu masa dpt lesen P mmg jaga betul masa drive....takut langgar org lain...huhuuhuh

    ReplyDelete
  7. tu la layan lagi telefon.
    tak pepasal melayan duit beribu2.
    viva aida pernah kena langgar dek sorang penunggang motor yg main phone jugak.
    dia langgar time kereta tgh stop kat trafik lights yg jalan nyer amat la besar.
    hadoi la dik oii. da le lari pengecut!

    ReplyDelete
  8. kan...sbb org lain cuai kita terkena...KG selalu mcm ni...tapi nasib la xjadi apa2

    ReplyDelete
  9. nasib baik dia rela nak bayar, yela dah salah sendiri kan...bayooor lah..hehehe...tapii kan, sayangnya kereta baru keluar tu...tu lahhh dik, lenkali jgn main hp time drive...kan dah menyusahkan orang lain..

    ReplyDelete
  10. Dah memandu tu memandu je la. Watpe dok main hp. Kan dah langgar kete org. Ish geram betul

    ReplyDelete
  11. Syukur semuanya selamat.. Alhamdulillah.. itu yg penting.. pengajaran buat budam dan jugak kita semua.. ai pun sama..

    ReplyDelete
  12. Huhu..main hp???
    Pengajaran utk semua jgk ni..
    Lesen P blh bwk keta ke?
    Tau plak takut ek..
    Dah tau lesen P lagi mau main hp..huu

    ReplyDelete
  13. uiksss..teruk juga tu..lesen P patut lebih hati²

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah