Thursday, November 12, 2015

Fried Chilli Spanner Crab

The Amazing Spanner Crab 

Haih tak menahan menu dalam english semedang kan...hehehe...sesekali feeling omputeh skit ha..bukan selalu..macam yang aku up kat IG last week...ini la dia Spanner Crab..adik aku dapat percuma je dari nelayan/ pembekal makanan laut untuk Seafood Resaurant kat Penang. Of course ketam ni ketam yang di import masuk ke Malaysia..

Scary sikit rupa paras ketam ni...sekali pandang macam alien, dua kali pandang dah macam Lobster...memang rare la..tak dapat kat pasar- pasar besar kat Malaysia ni...adik ipar aku pun x berani nak makan walau dia penggemar ketam...so..untung kat aku la kan...hehehe..aku suka je explore seafod ni..lagi pelik lagi aku nak explore...

Jom tengok gambar..korang jangan geli eh....


ada lebih kurang 8 ekor..


macam alien kan...


ni adik aku pegang..dia cakap nak gak popular masuk blog aku walau tangan je...sighhh....


bila terlentang kan lagi scary...macam pelik je kaki ketam ni...


ni dah di masukkan dalam kuali...digaul dan di bedak di mekapkan ngan chilli paste


ni dah masak dan dah letak dalam plate


kita zoom bagi korang terliur skit...

Komen aku...

Ketam ni kena rebus dulu sampai masak..tujuannya nak bagi hilang bau air laut..so far takde bau pun...sedap je aku makan...lepas tu tak payah goreng dah sebab ketam kan cara masak mudah je..then dah masak sambal tu korang lumur je la gaul bagi sekata..biarkan dengan api perlahan sekejap...garam apa semua korang dah siap2 letak masa tumis sambal...sama je konsep masak ketam cili yang biasa korang buat guna ketam bunga atau ketam nipah...

So..kesimpulannya...ketam ni isinya manis...kat kepala besar dia tuh kan...the best part...penuh telur...kuning merah huiiii memang tak sempat nak snap...adik- adik aku plak x suka so..tang kepala tu puas la aku makan....erm..terliur semula dah ni...

11hb Dec nanti vacation aku kat Penang plak...erm...nak mintak adik aku request ketam ni lagi la...hehehe...benda mahal nak request lagi...memang kena sepak masuk laut aku nanti...takpe kalau tak dapat aku nak request udang lipan besar yang aku pernah post sebelum ni...

Ok tak?

24 comments:

  1. kak dulukn saya ni hantu seafood tapi lepas ngandungkan abg long sy tak leh makan udang ngan ketam..smpai skrg tak makan kak padahal tgk terliur..cuba makan tp nnt mesti keluar balik hahahahaha..pelikkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak memang xde masalah...memang seafood lover...hehehehe

      Delete
    2. aida juga seafood lover!
      tapi tak pernah dpt seafood free gojes gini.

      Delete
  2. Sungguh nampak pelik ketam ni. Erks.. rasanya sama ke dengan ketam biasa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi manis dari ketam biasa...sedap sgt..nama kalau nak beli sendiri memang tak la..sib baik free

      Delete
  3. selalu tgk dalam aquarium dalam restoran mewah je ketam ni.. hehehe

    mampu tgk je la.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn....mahal untuk satu hidangan....

      Delete
  4. Tak pernah tengok lagi ketam jenis ni. Wahhh terliurnyaaa. Teringin nk makan. Akk ni suka post makanan yang rare2, suka ena

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak Suka mencuba ena..kalau x boleh terima Akak mmg terus terang citer..so far ketam ni antara yg sedap Akak pernah makan..

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  5. Hm.. mmg best sgt...
    rezeki tu dpt mkn ketam mahal. As long as fresh mmg ok rsnya & manis.

    ReplyDelete
  6. Menakutkan cik akak lah kenal akak makan nie..hahaha..
    Seram...tak berani cik akak nak menelan

    ReplyDelete
  7. Besar betul ketam ni.

    epalvalley.com/8-sebab-pentingnya-website-kepada-pemilik-bisnes/

    ReplyDelete
  8. First time tgk ketam gini kak..pelik..mmg nmpk scary..nak2 pulak bile terbalikkan..;)

    ReplyDelete
  9. takut tgok ketam tu...sado sgt...dgn tgn2 sekali ....first time tgok sebenarnye

    ReplyDelete
  10. SA...akak tgok ketam biasa oun dah ngeri nak makan..tengok ketam alien awak ni lagi le bertamabah ngeri ..huhu

    ReplyDelete
  11. first time tengok ketam ni..of course spesis ketam sedap ni kan..terliur kita kak

    ReplyDelete
  12. Kalau ketam diana kurang sikit minatnya...hihi...tapi tengok menu² masakan ketam tu boleh buat terliur juga ni SA...hihi

    ReplyDelete
  13. Kalau ketam diana kurang sikit minatnya...hihi...tapi tengok menu² masakan ketam tu boleh buat terliur juga ni SA...hihi

    ReplyDelete
  14. Mcm takut nk mkn je kak.. Hehe.. Klau sy mau tenung lma2 dulu kut..

    ReplyDelete
  15. Pergh... terliur ai dengan entry ni..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah