Tuesday, November 24, 2015

LOMBOK AKU DATANG PART 3

Hi korang...jumpa lagi di part 3..part 2 aku dah up dah last week..tak baca? ok TEKAN SINI untuk Part 2. sorry la lambat skit update pasal Lombok trip ni...macam- macam hal lately ni...kalau tak maybe dah banyak part dah aku up...tapi takpe..aku hidangkan jugak la kat korang apa yang sempat aku kongsikan ..cuma lambat atau cepat je sebab kekangan masa tak mengizinkan...dulu boleh je buat entry sampai sehari 5 entry...la ni...sebab makin busy...payah nak hadap blog...

Okey kita sambung...gambar atas awan sikit punya banyak..itu nanti la aku buat eh...ari tu dah up sikit..tapi sebenarnya aku kurang amik gambar guna handphone...aku banyak guna camera je..bila dah guna kamera payah la skit nak watermark...slow alu pindahkan ke hp dan watermark...kang kalau tak buat kang kena curi....sampai jer di Bandar Udara International Lombok kami disambut oleh pak supir..maaf aku lupa namanya..Adi ke apa ntah...takperlah kita namakan dia Pak Adi...orangnya ramah tamah...


cuaca panas gigih pi amik gambar ni...


semua dapat kain ni..aku x tau la apa namanya...macam table runner jer...tp dia pakaikan kat leher..


diva- diva mak enon dalam trip kali ini


Diva mak enon dan anak bujang kami


ada Finaz jugak....


okey dah naik bas...masa ni dah pukul 12 tengahari...panas terik..tekak ni nak mintak air je...


info dari Pak Adi...bas akan meneruskan perjalanan ke Grand Royal Bil Hotel untuk menjamu selera...


yeay dah sampai restaurant...pehal mamat tu...hehehehe...seraam tgok...


ini la hidangan pertama selepas mendarat ke bumi Lombok...nasi, kangkong, Belacan, ayam goreng dan ikan garupa goreng


ini sup lobak putih campur jagung...erkkkk...aku rasa sesudu je...pas tu tolak ke tepi..layan makan kangkung macam arnab...hehehehe

Lepas makan..tengok mereka-mereka ni ralit dengan hp...waaaaa..ada wifi...x bagi tau pun...so on wifi..then hantar report kat si dia yang aku dah sampai Lombok..inform adik -adik jugak..tak inform mak abah sebab diorang memang dah tau...lagipun diorang takde whatsaap...aku lak tak buat roaming...jimat sikit katanya..sekali on roaming kang beratus nak bayor


sedih kan tgok sawah padi kering kontang


tanah diorang pun keras macam kerikil...


Lebih 6 bulan bumi Lombok tidak dapat hujan....


kiri kanan banyak pondok-pondok agama atau dalam bahasa diorang Pesantren...eh..betul ke...betulkan kalau aku salah eh...


Lepas makan dan dah kenyang naik bas semula menuju ke perkampungan Sade...tempat pertama yg kami lawati..perkampungan yang masih lagi mengamalkan cara hidup yg lama..dengan rumah..kepercayaan Dan adat resam yang sangat kuat...disini lah terbongkarnya kisah lelaki Lombok yang melarikan anak gadis Lombok apabila tiba masa untuk berkahwin..cerita lanjut lepas ni di Part seterusnya...

16 comments:

  1. bestnya.. makanan mcm kita kat sini ajer kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama je lebih kurang..still boleh terima di tekak la

      Delete
  2. Harap2 suatu hari nanti mak dapat menjejakkan kai dan menikmati keindahah Lombok... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah mak,...pasti...kalau nak pergi jgn lupa ajak SA sekali..eheheheh

      Delete
  3. menarik .. ramai yg review pantai lombok ni cantik sgt

    ReplyDelete
  4. 6 bulan tak ada hujan tak dpt kakak bayangkan..
    Tapi tetap menarik pemandangan di sana SA

    ReplyDelete
  5. Ya Allah.... kesiannya! 6 bulan tak turun hujan, sampai sawah kering kontang! Mudah-mudahan tidaklah terjadi di bumi kita.... Allahuakbar!

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah sampai dengan selamat. mesti seronok ke lombok..teringin nak pergi

    ReplyDelete
  7. wah. indah nya...
    pengalaman tgk negara org, SA, sesuatu yg mahal!
    tak sama dgn kami yg dok tgk gambo hu hu huhu...

    ReplyDelete
  8. Anak Rinjani baru meletus kan masa ni?

    ReplyDelete
  9. wah, lama tak singgah blog nihh, dah ke lombok ehh, syoknye aihh !

    ReplyDelete
  10. verangan nak pi lombok jugak ahaks

    ReplyDelete
  11. Memandangkan u dah ada pengalaman ke sana.. peh ni kita pulaklah jenjalan.. tunggu dak Falsya selamat bersalin dulu.. bawak sekali mak lagenda.. dak Aliff kita angkut sekali dengan wife dia.. ;)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah