Wednesday, September 13, 2017

Petang Aidiladha di Kampung Mertang Seri Menanti Kuala Pilah NS..

AKTIVITI MEMBAKAR LEMANG DI PETANG AIDILADHA

Setiap kali tiba musim perayaan tak kira la Hari Raya Puasa ataupun Hari Raya Aidiladha mesti nak bakar lemang. Raya puasa hari tu kami sekeluarga tak buat lemang..nak makan lemang beli je..tapi kali ni Aidiladha kami nekad nak buat lemang sebab lemang beli tak tentu sedap pun..adakala dapat beras jer..biasa la bila dah banyak order tu sure dapat yang teruk kan..lagi teruk sampai lupa letak santan..hajat nak makan lemang sedap terus kecewa bila belah jer dapat beras yang bertabur...haaaa itu kejadian lemang beli raya puasa lepas..kali ni dapat makan lemang buat sendiri..bukan la SA yang buat...tapi mak dan mak lang yang buat..Abah dan yang lain- laintukang bakar je...seronok sesekali balik kampung bergotong royong bakar lemang..SA plak tengah demam tapi ditugaskan masak lauk untuk makan tengahari.



Lemang dah siap terjerang


Mak Lang masak plak rendang untuk dimakan dengan lemang nanti


Rendang daging


Dah hampir masak..


Lemang yang dah siap masak


alamak gambar terbalik..lauk pauk yang SA masak...seronok makan ramai- ramai..ulam- ulaman tu petik je kat kebun..


Pemandangan di kampung SA...best kan..ada kambing2 macam ni...SA suka lepak kampung..nyaman jer rasanya..


Petang tu jugak SA dan family balik ke Seremban...SA nak kena masak rendang itik plak...memandangkan kami beraya di Seremban kan...adik- adik SA semua balik nak beraya sama..balik petang tu jalan ke Seremban clear je..takde jammed..tapi dari Seremban ke Kuala Pilah jammed teruk..kesian diorang nak balik kampung..sure lambat sampai..nasib baik SA keluar pagi masa tu..dah agak dah jammed.


Berderet kereta dari Seremban ke Kuala Pilah

Sesekali berjumpa, bergurau, bergumpal..pas tu menangis...pemandangan biasa anak- anak SA

Siput Sedut Masak Lemak Cili Api

Adik lelaki SA dan family sampai kat rumah Maghrib tu..SA tengah masak rendang...dia balik bawak plak siput sedut dari Muar..apa lagi....SA kan memang la hantu siput sedut...malam tu jugak masak..rendang itik dah masak pun SA masak jugak siput sedut..anak buah SA yang lelaki si Zikri tu memang suka lauk siput sedut..siap request tak nak pedas sangat..SA kalau masak lauk Siput sedut memang tak buat pedas...kang bibir jadi Hakak Nita kang....Dania memang x makan siput sedut..dia geli...haih..siput sedut la sedap..tapi masa kecil dulu Abah memang tak bagi anak- anak dia makan siput sedut...takut otak lembab macam siput kan..SA merasa makan bila dah habis SPM je ..sampai sekarang selamba je makan..alaa....sebenarnya bukan sebab siput sedut tu...sebab orang tua nak makan lebih kan...siput sedut sedap sebenarnya..

Itu lah kisah petang raya sampai malam raya...nanti SA sambung lagi ye...raya Aidiladha SA simple..takde bergambar raya ke apa..SA pun masa tu demam x elok- elok...dengan batuk teruk....tapi kami semua balik juga la ke kampung beraya...nanti SA up citer tu ye....

16 comments:

  1. seronoknya tengok blog SA ni,penuh dengan masakkan kampung...

    ReplyDelete
  2. bestnya lmang..mkn dengan rendang..:)

    ReplyDelete
  3. Bestnya kak meriah mcm tu. siap buat lemang. gulai kawah plak tu. Aduhaiiii bila dpt merasa mskn akak ni.

    ReplyDelete
  4. saya tak pernah makan siput sedut. Hm...cantik betul suasana kampung kak SA, saya suka gambar kambing tu. Kat tempat saya, dah lama tak nampak kambing. hahaha!

    ReplyDelete
  5. lemang bakar guna sabut kelapa tu yg terbaik tuu...siput sedut mmg buat meleleh air liur akk hehe

    ReplyDelete
  6. Memang darj jauh dari CH pcl terbau rendang itik SA.. hahaa. Tapi gambo itik dlm kuali pun takdo ni ha..teringin lamo dah.

    ReplyDelete
  7. Seronok kan dapat berkumpul ramai-ramai macam nie, rajin betul buat lemamg tapi memang puashati kalau buat sendiri..

    ReplyDelete
  8. sama la kita SA,kak ana pun hari ini baru up entri raya aji, kami main bako-bako sate je tahun ni..Seronoknya tengok suasana kampung SA, Alhamdulillah

    ReplyDelete
  9. Meriahnya eis adha kak SA....tengok lemang aduh kecur...hihi

    ReplyDelete
  10. meriahnya bila semua berkumpul sama.. sedap tu siput sedut..

    ReplyDelete
  11. Kek belah belah sana memg meriah walauoun adiladha..PD kureng sket kak

    ReplyDelete
  12. meriahnya walaupun aidiladha je haha kedah hujan masa raya haritu, pagi pagi semua bertepek kat sofa je ><

    ReplyDelete
  13. Meghotang ni kg. arwah omak den ni....bekurun tak balik dah....

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah