Wednesday, September 27, 2017

Orang Nogori Masak Lemak Cili Api Mesti Ada Bahan Gabungan..

Hi korang...
Lama plak rasa tak up gambar masakan SA last week...last week banyak giler masak tapi ada yang masakan dah repeat kan...so xde la amik gambar banyak..nanri kang takut ada yang kata alaaaa..SA asyik masak bensa yang sama je..so SA cuba la untuk masak benda yang jarang SA up kat blog...eh...tapi boleh ke...takde makna bolehnya...tetap gak benda yang sama sebab SA ni anak NS..so masakan tu x lari dari masakan rutin org nogori...

Meh la tgok apa SA masak last week..ini masakan hari Sabtu..


Sambal Udang Petai..perai tu nampak macam sikit tapi banyak sebenarnya...udang habis licin tinggal sambal..adik SA suka sambal..simpan dalam fridge bawak balik..nanti nak beli udang tambah je udang lagi katanya..sayang kan kalau x habis

Ikan kembung Masak Lemak Cili Api campur pucuk pegaga...

Minggu lepas lebih kepada minggu relax untuk SA sebab adik2 semua balik..kecuali adik yang kat Muar tu..SA masak untuk Sabtu je la..selebihnya Jumaat adik masak..SA balik je dh terhidang lauk ikan keli salai campur pucuk ubi...orang NS kalau masak lemak cili api ikan..mesti kena combination masukkan sayur lain daalm masakan..kadang2 masukkan daun pucuk gelugor, pucuk ubi, pucuk kacang, terung telunjuk, belimbing buluh dan macam-macam lagi..kalau xde gabung2 bahan macam kureng skit masakan tu...org negeri lain macam tu juga ke?

16 comments:

  1. wahhh...bestnyer..dua2 tu mknn yg selalu masak tp dah lama x masak..hihi

    ReplyDelete
  2. sedapnya masak lemak tu. makan dengan nasi panas pulak kan ya ampun

    ReplyDelete
  3. ok org n9 nak komen ni hehe..

    haah, mmg camtu. kalau tak nnt ikan tu golek2 sorang2 jer hehe..
    minggu lepas masak rumah mak ikan kembung campur rebung.

    sedapnya sambal petai. petai ada kat rumah.
    nak kena beli udang ni ;)

    ReplyDelete
  4. utk menjwb soalan SA, bg negeri johor kadang2 ada jgk masakan yg ada gabungan , ada jgk yg tak... sebagai contohnya kalau msk asam pds ikan, msti ada di boh sekali daun kelsum, bendi dlm tuh....

    kalau dana msk lemak cili api suka boh tomato atau kentang dlm tuh... kadang boh cendawan pun ada... kalau dana ni lbh kepada memudahkan msk or mls heheehhe sbb tu suka msk gabung2 gitu

    ReplyDelete
  5. sedapnya.saya pun suka campur.senang, tak payah masak sayur pulak. ni orang malas, jangan diikut.haha

    ReplyDelete
  6. Sedapnya. Betul kot miza pernah makan dekat rumah nenek sedara mmg org nogori dia masak lemak cili padi udang letak pucuk paku

    ReplyDelete
  7. Ngences betul bila tengok masakan SA ni

    ReplyDelete
  8. perhhhh udang petai sedappp nyer, pakcu kalo dapat tu, memang bekali-kali menambah nasikkk

    ReplyDelete
  9. uihh ngences air liur. ni kalau dpaat ni, memang RIP diet lah jawabnya, nasi wajib bertambah

    ReplyDelete
  10. terliur tgk 2 masakan tu.. mau tambah nasi ni..

    ReplyDelete
  11. Sambal udang petai tu fav ana kak. Petai wajib banyak. Nyum nyum

    ReplyDelete
  12. Samaa la kat perak pun suka pelbagaikan masak lemak cili api..paling Annur suka, kalau tambah dengan jeruk maman..mereciks!

    ReplyDelete
  13. SA kalau up gambar masakan semua menarik. Tambah lagi kalau masak lemak. Masak lemak mesti ada gandingan. Paling tidak pun sambal belacan.

    ReplyDelete
  14. betul betul betul. ada je sayuran yang dicampurkan tu..hihi

    ReplyDelete
  15. Itu namo eh org nogori punyo mskan...hehehe

    ReplyDelete
  16. aida x brape pandai masak lemak dgn pucuk, SA.
    nanti nak try la...

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah