Saturday, September 9, 2017

Resepi Brussel Sprouts Tumis Udang Kering

Resepi Dari Dapur Suriaamanda


Hi korang...

Pernah makan Brussel Sprouts? Mak SA panggil Anak Kubih...huhu..rupa paras dia yang comel memang macam kobis..selalunya mat salleh guna Brussel Sprouts ni dalam makanan grilled dan western diorang..banyak je jual kat Malaysia ni especially pasaraya yang terkemuka...kat pasar pun ada gak jual cuma tak beli sebab sayur ni agak mahal..SA beli pun kat Bens Independent Grocer..beli yang dia dah diskaun harga 50%...satu pek harga dalam RM13 lebih..sekilo mahal gak..so SA amik je sebab dia jual half price utk habiskan stok..merasa la makan..mula2 x tau cara masak..saje nak cuba kan..SA suka explore benda baru..so SA google la... senang je masaknya....

Ni la hasil SA masak tadi...


Kelopak yg luar tu buang 2-3 lapis..lepas tu korang belah 2 je...celur selama 10 min untuk hilangkan rasa kelat pahit yang ada pada sayur ni...


White button mushroom pun SA beli..1 pack harga RM 10 dan ada 30% diskaun..buang lapisan luar yg huduh tu..belah 4...


Haaa..macam ni ha kejadiannya....SA tambah gak carrot...


Udang kering sedikit rendam dan tumbuk hancur, bawang puting potong bulat2 dan bawang kecik hiris cube macam dalam gambar tu....


Resepi Brussel Sprouts Tumis Udang Kering

Cara masak

1. Masukkan minyak zaitun cukup untuk menumis dalam kuali...
2. Tumis udabg kering, bawang putih dan bawang merah sampai naik bau...masukkan 2 sudu sos tiram..
3. Masukkan Brussel Sprouts..gaul sebati dengan bahan tumisan
4. Masukkan carrot dan cendawan..gaul semua....
5. Tak perlu masukkan air sebab air dari sayuran akan keluar..
6. Tak perlu juga letak garam sebab udang kering dan sos tiram dah masin...
7. Siap!!!
8. sedia dihidang..

Selamat mencuba ye.....


22 comments:

  1. Kak brussel sprouts tuh celur dalam air biasa saja eh utk hilangkan pahit tuh

    ReplyDelete
  2. apa rasa brussel ni SA...tak pernah makan la...sedap ke???

    ReplyDelete
  3. Suka makan brussel ni, lembut dan memang sedap!

    ReplyDelete
  4. Tu bukan baby kailan ka..heheh..mcm baby kailan aje.. (nama sayur)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kak.. hahaha... macam baby kailan kan.. tapi ni macam lebih kecil.

      Delete
    2. Kailan xde baby..yg ada baby kubis ja...selalu org ingat ank kubis tu baby kailan...selalunya lepas cantas kubis yg sbijik besar tu akn kuor la ank2 kubis

      Delete
  5. Nampak sedap tu kak.comel je brussel sprouts tu :)

    ReplyDelete
  6. Sedapnya SA.. macam susah la nak jumpa Brussel Sprouts nie kat pasar-pasar kan SA..

    ReplyDelete
  7. Sedapnya.... Dah lama tak makan...

    ReplyDelete
  8. Kalau nampak waktu belanja mesti kami suka belek2 sebab cute..

    ReplyDelete
  9. Kalau pergi belanja..terpandang kami belek2...sebab cute.

    ReplyDelete
  10. Sedap ni SA. Makan sayur je pun kenyang

    ReplyDelete
  11. Sedapnya kak SA. hr tu ade nampak mmg mahal. teringin nak beli tp xtau nak masak ape. Tq share resepi kak

    ReplyDelete
  12. sedapnya SA ! selalu nampak masa belo groceries tapi tak reti nak masak macam mana.lepasni boleh la cuba

    ReplyDelete
  13. Sekali tengok gambar mati-mati CCL tengok mcm petai . Heheehe

    ReplyDelete
  14. tk pernh tgk ank kobis..cutemiut

    ReplyDelete
  15. sedap kobis ni...
    tumis mcnie mmg sodap..

    ReplyDelete
  16. sedapnya! simple dan menarik resepi ni

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah