Saturday, September 30, 2017

Suria Amanda Dan Novel Berpisah Tiada....

Hi korang...

Haa...pengeluar novel..penulis novel atau siapa je yang berkaitan dengan Novel..meh nak bagi tau..SA sememangnya Hantu Novel..haaa...sapa nak SA review Novel diorang meh la...hehehe...SA ok jer klau bab review novel ni...memang suka sangat...last week balik Seremban ternampak novel yang bersusun dalam almari novel SA kat tingkat atas...SA kena beli almari baru nampaknya...Dah banyak novel..itu yang dah habis baca...yang belum berbaca lagi banyak..ada dalam 20 ke 30 buah novel...belum campur yang kat rumah sewa lagi...huwaaaa....banyak nyer nak kena transfer ke Seremban...SA blom rasa nak jual lagi novel ni semua sebab sayang...banyak wooo dah labur duit kat Novel jer...lagipun maybe tak nak jual sebab kakak Dania dah minat baca novel...

Hari ni SA kat office. Standby sekejap..ada urusan kat opis..sementara SA menunggu settle kerja..baca novel Permpuan Paling Bahagia Karya Syamnuriezmil...Antara penulis yang SA minat...


Seawal 9.00am SA dah ada kat opis...


Pukul 10am start sambung baca novel..


hehehe...walau pose sahaja tapi SA khusyuk baca novel tau


Bila la diorang nak sampai ni...

Sabtu orang cuti..tapi i'm  a happy lady kerja hari ni...alaa...kejap je dalam 3 jam....

Tatkala entry ni publish SA dah balik dah..hahaha..kul 3 ada food review...bercerita tentang novel ni..sebenarnya SA beli dah lama dah..pas tu ternampak baru- baru ni ada drama adaptasi tajuk sama ngan novel ni...jalan citer sebiji..so..rumah sewa takde tv SA baca je la novel...membuai- buai perasaan tau...rasa macam diri sendiri berada dalam penceritaan...mcm tu sekali kan...hahahaha...orang cakap siapa yang suka baca novel ni dia Jiwang Karat...ehhhhh....takde makna...sesekali nak membaca sesuatu yang membuai perasaan ok apa..kan?Lagipun SA dah terjebak baca novel sejak sekolah menengah lagi..so hobi ni kekal sampai la dah tua ni ha.....nak buat macam mana...

Tips beli novel yang confirm best...

Sebelum beli...korang baca dulu sinopsis kat belakang novel tu...jangan tgok harga je terus beli...macam SA tengok penulis, baca sinopsis then terus beli...nak tau citer sesebuah novel tu best ke tak..kita enjoy baca dari mukasurat pertama sampai tak leh nak tinggalkan walau sekejap pun....itu la yang terjadi pada SA...kadang- kadang dah seronok sangat baca terus habiskan...start baca pukul 9 malam..habis pukul 4am...hamekkkkkkk.....penangan kalau citer tu best giler....the best part..kalau dalam cerita tu ada babak sedih...dengan kita sekali menangis teresak2...menjiwai watak sangat....patut dah boleh jadi pelakon dah...confirm menang macam- macam anugerah...hahahha...berangan je la....


27 comments:

  1. minat kita sama SA...suka baca novel hihi...

    ReplyDelete
  2. Kalau dah mula baca novel.memang akan terus baca sampai habis. Taknak benti trus sbb rsau feel dia hilang. Hee

    ReplyDelete
  3. Sekarang ni semua orang tengah layan novel ni hehe. Kita sama kak SA. Ada je novel nak beli. Tak beli pinjam kat adik hehe.

    ReplyDelete
  4. Kita sama geng sis SA minat novel gak.. Kat kg bnyk tinggal beli masa kerja dulu2

    ReplyDelete
  5. CCL kalau terjebak baca novel sampaikan tak boleh berhenti melainkan dah habis baca satu buku

    ReplyDelete
  6. kalau sha nak pilih novel, sha pilih yg best seller haha. sha kalau pilih novel, kulit takmnarik pun taknak beli😂

    ReplyDelete
  7. ehehehe..mekasih SA. baru tau. saya jnis suka langkau langkau page..hihihi

    ReplyDelete
  8. Novel zaman sekarang ni susah la nak cari yang best. Ruby suka kisah yang fiksyen tapi tak terlalu merepek. ada babak manis contohnya macam perempuan jual mahal tu. Lepas tu kisah suami isteri yang bahagia di awal perkahwinan. Boleh la sengih-sengih baca kan. Kisah yang banyak konflik ruby tak berapa suka. So penulis yang ruby suka sentiasa adalah Ramli Awang Murshid. Serammmm terus. Hahaha

    ReplyDelete
  9. Dulu suka gak baca novel.. tapi sekarang cuba elakkan sebab tak jadi kerja..

    ReplyDelete
  10. Samalah saya kak...saya gila novel gak...byk juga novel yg dh ketinggalan...nak beli tuh adoooiiii..bercinta rasa

    ReplyDelete
  11. Dulu pernah la jugak baca novel. Sekarang ni memang tak pernah baca dah. Bella suka citer fiksyen. Baca kisah cinta menangis la pulak nanti. SA kena bg bella pinjam nivel best ni bg bell baca. Tapi pikir macam tak de masa je nak baca nak habiskan!hehe

    ReplyDelete
  12. SAYA TAK SUKA BACA NOVEL CINTA TAPI SAYA SUKA BACA BUKU MOTIVASI JER . BTW AWAK CANTIK LA

    ReplyDelete
  13. Bal pun books lover jugak. Syok gila kalau rumah banyak novel. Btw, Bal pun writer but not really popular. Hahahah.. Bal dah keluarkan dua buah kompilasi cerpen

    ReplyDelete
  14. Dulu memang suka baca novel ni..sjk pindah kat pj macam malas pulak nak membaca, so semua novel lama2 bagi je kat orang..

    ReplyDelete
  15. aida bukan pembaca novel.
    x minat. sebab x sabar!
    and kagum dgn org mcm SA yg sgt sabar.
    da le tebal novel tu hu hu hu...

    ReplyDelete
  16. wah...banyak jugak novelnya....saya ada gak novel tapi orang bagi lebih dari 10 novel...free hehehhe....

    ReplyDelete
  17. Haa,minat samalah. Cuma lately jarang buka novel sebab nak exam,lepas exam boleh dah lepas geram habiskan semua novel

    ReplyDelete
  18. Dulu suka baca novel tebal2 macam nie... tp sekarang banyak novel tebal2 semua pasal cinta cintun je... x minat sgt

    ReplyDelete
  19. such a beautiful lady and its always nice to read a book

    ReplyDelete
  20. Rawlins pun gila novel - currently suka dengan buku terbitan Buku Prima: cerita seram memang menarik perhatian Rawlins

    ReplyDelete
  21. I love to read novel when I was young but seems like I don't have much time now. Hope to continue it soon.

    ReplyDelete
  22. Lia suka tengok design novel tapi x suka baca novel. tapi suka layan drama yang based on novel.

    ReplyDelete
  23. sekarang banyak novel diangkat menjadi drama dan filem.. yang pasti tak berkenan novel yang suami ku bla.. bla.. huhu

    ReplyDelete
  24. wah minat baca novel writter dari malaysia

    ReplyDelete
  25. I am really impress with your blog so 3 words for your website, unique information, good selection of topic and quality.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah