Sunday, September 3, 2017

Petua Lembutkan Daging Versi Suriaamanda

Petua Turun Temurun Lembutkan Daging Lembu

Gambar dari google

Hi korang...
Banyak dapat daging korban? Murah rezeki dapat..SA dapat rasa je masa kat kampung..area taman SA ni takde plak pigak surau buat ibadah korban..tapi takpe la...tak perlu dijadikan hal kan..dapat merasa masa kat kampung pun dah ok dah..
Hari ni SA nak share dengan korang petua lembutkan daging lembu...ye la..bila tiba ibadah korban..daging yang kita dapat tu bukan bahagian2 tertentu yang lembut kan..semua bercampur-campur kan..so bila nak buat sup..kena la rebus lama..untuk itu SA nak share 2 petua yang biasa SA amalkan ketika memasak daging yang agak liat...

Petua tersebut adalah:-

  1. Rebus daging dengan air kelapa, tak kira kelapa muda atau kelapa tua...dua2 boleh..rebus dalam masa yang lama..jika kering airnya tambah dengan air biasa.
  2. Masukkan sudu besi 2-3 batang dalam rebusan sup..masak dengan lama sampai sup sudah siap masak..insyaallah lembut daging...
SA terbaca viral di sebuah grup masakan..ada yang bagi idea letakkan gula hacks dalam masakan...aduhai...agak-agak lah nak share idea macam tu...kesian orang yang percaya..itu aniaya orang namanya tu kan....korang follower blog SA jangan share yang bukan-bukan tau...kesian sebab zaman serba serbi viral ni semua mudah percaya kan..

Selamat mencuba ye petua dari SA tu... 

43 comments:

  1. itu gula hacks..kalau nak sedap lagi bubuh lollipop

    ReplyDelete
  2. Biasa mak sha ajar yg letk sudu tuu..

    ReplyDelete
  3. Kan SA....kesian yang guna gula hacks tu..habis rosak daging dia ...x baik aniaya org camtu

    ReplyDelete
  4. Baru tahu daging leh lembut rebus dengan air kelapa. Yg sudu tuh pun baru tau kak. Thanks sharing. Yg guna hacks tuh ngarut btul.

    ReplyDelete
  5. Baru je tgh bergosip pasal petua gula hacks tu. Kata orang tua-tua, sudu tu bergadunh dengan daging tengok sapa lagi kuat! Hehe

    ReplyDelete
  6. Saya selalu pakai sudu kak. Tapi ikutkan jarang gak sbb rebus je la daging tu sampai empuk. Hehehhehe selagi xempuk selagi tu rebus.
    Thanks kak share petua ni.

    ReplyDelete
  7. Cikla pun ada baca pasal tu dan ada share kt blog jugak. Manalah tau kot2 ads yg try kan. Tp yg cikla selalu buat, guna sudu besi tu je...

    ReplyDelete
  8. Gee pun pernah tengok mak letak sudu dalam gulai daging!menjadi sungguh!hehe

    ReplyDelete
  9. Petua orang dulu2.
    Sekarang pakai periuk noxxa aje.

    ReplyDelete
  10. dalam berapa jam nak rebus tu kak SA...?

    ReplyDelete
  11. Kalau guna air kelapa dalam kotak or tin jadi tak?

    ReplyDelete
  12. Itu laaa pasal. Tak ke rasa dia tak sedapppp nanti pi buh Hacks.
    Uyul Rosli | Blonolog Blogger Picisan

    ReplyDelete
  13. gula hacks? haha. petua sebaiknya yang sis SA nyatakan diatas. hehe

    ReplyDelete
  14. Bagus lah akak sudi share petua ni kita sangat membantu sebab kat rumah ni banyak sangat daging qurban dapat hehehehe...

    ReplyDelete
  15. Daging lembut baru enjoy makan.. klu tak sakit gigi dan sengal gusi huhu. Baru tau ttg rebus dgn air kelapa tu. Thanks sharing SA :)

    ReplyDelete
  16. ada orang kata letak gula-gula hacks, betul ke kak? Cam pelik pulak rasa,hahahha

    ReplyDelete
  17. Saya taklah pandai memasak tapi bolehlah nanti share info ni dengan famili. hihi. Nice sharing kak. Thank you!

    ReplyDelete
  18. Sis kalau nak lembut kan daging memang selalu gunakan petua masukkan sudu besi..memang menjadi..:D

    ReplyDelete
  19. Hahahha..mak kita kalau nak cepat2 dia guna pressure cooker ja...sebab kesian mak pressure cooker dia da rosak kita beli dia philip pressure cooker ja..so kami sama anak beranak..guna philip pressure cooker...tp kalau guna pressure cooker yg besa tu pun ok ja..cuma nk variety kan masakan guna ppc ni

    ReplyDelete
  20. Selalu juga nampak mak ruby masukkan sudu besi tu. Cuma ruby perhatikan, kalau masak daging korban. Ia cepat empuk. adakah sebab segar? Mungkin dapat bahagian yang mudah masak kot. hahaha

    ReplyDelete
  21. saya pakai pressure cooker je senang..hahaha..
    tapi zaman takde pressure cooker dlu memang guna sudu tu..menjadi jugak..
    tapi cara potong pun kena betul jugak kot, kalau lawan urat tu dia liat la..kalau ikut tu tak payah masak
    lama2 dah tak liat...

    ReplyDelete
  22. Wow satu pembaharuan ni. Selalu tengok juga mak dan kakak masak tapii... dya orang tak pula pakai sudu tu. hik... kena bagi tahu kat depa ni.

    ReplyDelete
  23. Kak Sue selalu guna petua masukkan sudu tu ja SA.. lain belum pernah cuba lagi..

    ReplyDelete
  24. Petua kak SA ni memang terbukti. Kalau guna gula-gula hacks tu confuse sikit. Tq kak sharing...mmuahhhh

    ReplyDelete
  25. Pakai sudu tu selalu buat cuma air kelapa belum try lagi nanti boleh cuba hee. Btw gula hacks tu macam tak bagus je kot budak2 nak makan kan lagipun mesti kualiti daging tu dah kurang hmm

    ReplyDelete
  26. apa agak nya rahsia di sebalik sudu besi tu ekk,tapi nak coba lah jugak hihi

    ReplyDelete
  27. masukkan sudu besi tu first time dnegar. nnti nk try lah buat betul ke x hehe

    ReplyDelete
  28. Ohhh .. mcm tu nanti tunjuk kat mak .. hehe tq for this sharing

    ReplyDelete
  29. pakai pressure cooker pun senang juga kan. pakai besi saya tak ernah cuba lagi

    ReplyDelete
  30. petua dana selalu guna lak, boh cuka dlm sesudu dua dlm air rebusan., insyallah cpt empuk dagingnya SA...

    ReplyDelete
  31. salam & haii..!

    follow my new blog : https://bercakapdenganbintang.blogspot.my/

    blog lama tu dah x aktif.. thanksss ya! hehe.. =)

    ReplyDelete
  32. tak pernah guna lagi air kelapa. tp sudu besi tu dah biasa guna. tp smlm guna periuk tupperware je. not bad jgk daging lembu agak lembut. sebab besi periuk tu tebal kot?hehehe.. hi SA tq for your sharing. and tq for drop your comment on my blog. ;) salam perkenalan.

    ReplyDelete
  33. Belum pernah pakai air kelapa sudu pernah cuba jugak

    ReplyDelete
  34. Hahaha, entah apa la rasanya daging yang direbut dengan gula2 hacks tue

    ReplyDelete
  35. saya selalu nak lembutkan daging, rebus guna pressure cooker..insya'allah mmg daging lembut je..

    ReplyDelete
  36. Petua no 1 tu selalu lah ana guna. Tp guNa hacks tu mcm pelik lah pulak

    ReplyDelete
  37. oo..boleh try ni. yang ciktie tau cara no.2 tu je hikhik

    ReplyDelete
  38. yes !! atie masih amalkan bab masukkan sudu tu kak.. hee~ memang menjadi..

    ReplyDelete
  39. jiran nieyl kata klu letak daun nangka pun boleh lembut...
    tapi nieyl x pernah cuba lagi..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah