Tuesday, September 26, 2017

Anggap Tiada Jodoh, Please Move On..


Hi korang...

Assalamualaikum...semalam SA ada share status yang membuatkan SA speechless sampai hari ni...speechless sebab SA x kenal pun adik ni yg merupakan silent reader..alahai ramainya silent reader ni.. haha..adik ni mintak pandangan SA yang x pernah dia kenal tetapi pada dia,dia rasa dekat dengan SA...oh yer sebelum tu..entry ni bukan nak mengaibkan dia, bukan aibkan ex bopren dia dan kisah disebalik apa yang terjadi..kalau SA pun..mmg SA rasa sakit hati yg teramat kan...jap..SA copy balik status SA tu...

******
Dia : Kak...saya ni mmg x kenal akak tp saya silent reader akak..saya rasa nak share rasa bengang saya kak..3 tahun yang lepas saya hampir bertunang dengan someone dari utara..apa yg buatkan tak jadi bertunang sebab dia cakap dia tak boleh bagi saya anak..ada masalah batin so putus hubungan..tup2 dengar dia kahwin..takpe la pada saya maybe ppuan tu boleh terima dia seadanya...tapi baru-baru ni dia update fb dia kak...dia dah ada anak dengan perempuan tu..ya allah sakitnya hati saya kak..apa saya nak buat untuk lepaskan marah saya ni kak?

SA : speechless.....dik...akak pun tak kenal awak..dan akak bukan pakar psychology dik...akak pun tak mampu nak bg nasihat kat awak...i think better move on la dik...

Apa yg  SA nak jawab...korang bleh tolong bg idea...atau jawab je macam yg diatas tu ha...adoiii...x pernah dpt soalan macam ni..kalau boleh x nak campur..😂😂😂 hal rumahtangga org ni di luar bidang SA
*******

Alhamdulillah ramai yg bantu SA bg idea kat adik ni....kebanyakkan suruh move on aje..macam tu jugak SA... pendapat SA...lelaki tersebut tak sesuai untuk dia jadikan suami...sebab apa?

  1. Awal-awal dah tak jujur
  2. Awal-awal dh jatuhkan maruah diri sendiri
  3. Tak gentleman
Rata- rata kawan- kawan SA yg komen bg tau..tolong move on...lupakan aje...maknanya ex bopren dia bukanlah lelaki terbaik untuk dijadikan pasangan hidup..sanggup guna alasan x munasabah untuk reject dia awal-awal..jodoh, maut dan rezeki anak semuanya di tangan allah..bukan dia yang tentukan...sememangnya allah jauhkan dia dari awak..insyaallah ada jodoh awak dik...malah mungkin lebih baik...harap awak tabah..jangan ikutkan hati...nanti mati..SA dh pernah lalui macam2...SA faham perasaan awak..please move on...allah akan aturkan yg sebaik-baik dan secantik2 nya...insyaallah...stop jadi stalker..tak ada gunanya sebab hanya akan tambahkan sakit dihati....


24 comments:

  1. masa xleh diundur dah..kita move on jela kan..nak wat cmne dah..ehhh...bleh plak g ckp ade masalah batin?xde masalah lain lagi ke nak tipu?adoii..nsib baik xjdi sungguh sakit tuu..ke g berubat dah?ngeee

    ReplyDelete
  2. mungkin ada hikmah atas kejadian itu..mungkin Dia naak bagi yang terbaik untuk adik tu..semoga adik tu mendapat jodoh yang baik amin

    ReplyDelete
  3. Setiap yang berlaku itu ada hikmahnya.. Akan ada lelaki yang lebih baik untuk adik tu..

    ReplyDelete
  4. Betul tu.. komen yang sama seperti dalam FB. Harap dia bacalah semua komen yang ada dalam FB SA tu dan mampu memberikan dia semangat untuk teruskan hidup.

    ReplyDelete
  5. macam-macam hal kan hahahah..
    tak pasal SA jadi pakar psikologi haaa..ada talent ko weii

    ReplyDelete
  6. Jodoh semua kententuan Allah. InsyaAllah ada jodoh yg baik utk adik ni.

    ReplyDelete
  7. hmmm...macam2 masalah sekarang ni kan....betul tu SA...move on jelah

    ReplyDelete
  8. Ikhlaskan..berlapang dada dan fikiran...memang bukan mudah tapi mintalah dengan DIA.Banyak cara Allah nak bantu kita...nak selamatkan kita..cari hikmah disebalik musibah.In sha Allah..Allah dah sediakan jodoh yang terbaik kalau tidak di dunia..di akhirat kelak..

    ReplyDelete
  9. Istikharah, itu yg terbaik. kalau itu yg dah nampak depan mata, so dia bukanlah yg terbaik buat kita. Allah pasti janji yg lebih baik.

    ReplyDelete
  10. ada hikmh disebalik semua kejadian. Allah saja yang tahu.

    ReplyDelete
  11. perancangan Allah adalah sebaik2 perancangan!

    ReplyDelete
  12. yup..betul..sila la move on..jgn stalk lagi fb ex boyfriend tu..buat sakit hati sendiri je buat apa..huhu

    ReplyDelete
  13. Alahaiiiiii awat lagu tu. Yg sudah tu sudahlah. Move on itu lebih baik. Memaafkan lagi baik. Sabar je lah...

    ReplyDelete
  14. Ada hikmah semua yang Allah atur.. kita move on ja dengan hidup kita yang ada sekarang nie. InsyaAllah lepas nie semua akan baik-baik belaka..

    ReplyDelete
  15. betul tu, bersyukurlah kan sebab belum kahwin sebab sebelum kahwin pun dah takjujur, baik moveon je, a better person is waiting for u

    ReplyDelete
  16. betul. lebih baik move on shj. mungkin ada hikmah di sebalik apa yang berlaku..

    ReplyDelete
  17. dia sepatutnya bersyukur sebab Allah dah jaga dia dari dapat jodoh yang silap.

    p/s: mungkin SA patut blurkan nama dan muka dia. sekadar pandangan

    ReplyDelete
    Replies
    1. SA x letak nama dia..yg nama kat fb tu official fb SA...hehehe...email dia pun SA x screenshot...tp copy pertanyaan dia and buat status kat FB SA...

      Delete
  18. Yup..jalan terbaik move on dan bersangka baik dengan Allah. InsyaAllah ada lelaki jauh lebih baik tengah tunggu kat luar sana.

    ReplyDelete
  19. Semua berlaku bersebab. Allah beri dia peluang lain utk nikmati hidup.

    ReplyDelete
  20. itu tandanya takde jodoh, sila move one dan redha. jodoh yang terbaik akan muncul. InshaAllah

    ReplyDelete
  21. Aina yg baca ni pun speechless kak SA.semoga adik tu bertrmu jodoh yg terbaik.

    ReplyDelete
  22. Kalau lelaki mcm nih angkat kaki jela dik...Awal awal dh tunjuk sikap x gentle..Move on saja. Mana tahu akan jumpa somebody yg lagi bagus drp si dia kan

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah