Monday, September 11, 2017

Daging Rusa Masak Lemak Cili Api

Dari Dapur Suriaamanda

Rezeki dapat beli daging rusa, kebetulan ada yang datang jual dari rumah ke rumah...menarik kan...RM38 sekilo memang berbaloi...kalau kat luar memang mahal sedikit...Daging Rusa pun sedap dan manis..tak liat pun..maybe SA kecutkan dengan cili api dan kunyit agak lama...kaedah memasak sama je macam masak lemak cili api yang lain...ikutkan SA google ramai yang buat masak blackpepper tapi memandangkan abah tengah sakit perut takde la SA masak macam tu...orang cakap daging rusa ni panas..sejauh mana panasnya SA x tau..sebab SA makan biasa jer....


Sekilo RM38, cukup untuk sekali makan


Kecutkan dengan cili api, kunyit, serai dan kentang sampai air dari daging tu kering...then masukkan santan macam biasa...santan segar takde so SA guna santan kotak je...

Dah siap masak....

Alhamdulillah...

Merasa jugak SA daging rusa...sedap sebab dagingnya manis dan lembut...bertambah SA makan...nanti kalau ada yang jual lagi SA memang nak beli...next SA nak masak lain plak...blackpepper atau masak rendang ke kan? kalau ada rezeki nak beli banyak skit..baru semua merasa...

20 comments:

  1. Kebelakangna ini mak pun selalu guna santan kotak. Yang mak perasan, kalau guna santan kotak, kuah tak 'berketul' macam guna santan segar. Kenapa agaknya?

    Mak pernah makan daging rusa, rasa macam sama je macam daging lembu (ke mak dah hilang deria rasa?) hahaha

    ReplyDelete
  2. makna pulak dgn nasi panas2 pun dh cukup bertambah2 nasikann

    ReplyDelete
  3. tak pernah rasa lagi daging rusa..

    ReplyDelete
  4. Ya Allah kak...sedapnya...
    Pernah mkn daging rusa 2x ja seumur hidup ni😅

    ReplyDelete
  5. Salam SA!

    Lama tak singgah sinilah. Apa khabarnya?

    Daging rusa ni saya tak pernah makan. Kiranya eksotik jugalah dan saya ni bukannya jenis yang menyahut cabaran nak cuba makanan eksotik macam ni. Saya stick to daging lembu ajelah nampak gayanya!

    ReplyDelete
  6. SA td tanya resepi daging goreng style klate...mmg dh ada kt link entry tu kita share tp tkpe ni kita bg link http://mamatisya.blogspot.my/2015/10/resepi-daging-goreng-kunyit-style-klate.html

    ReplyDelete
  7. Sedapnya last makan kat rumah adik ipar orang nogori jugak. Belum mampu nak beli n masak sendiri sebab utama makan orang masak lagi sedap hehehe

    ReplyDelete
  8. Kalau cikla, setiap kali raya puasa suami mesti beli daging risau. Tapi, cikla selalu masak kari.. Itu aje yg menjadi kegemaran org rumah. Hihi

    ReplyDelete
  9. Sedap payau ni... kat sarawak panggil rusa tu payau... hihi

    ReplyDelete
  10. mmg sedap daging rusa ni..masa tu rabia makan dekat IJN

    ReplyDelete
  11. belum pernah cuba daging rusa ni.. ramai ckp sedap

    ReplyDelete
  12. Mmg sy suka daging rusa. 1st makan mse pregnant kan zarra. xsangka dpt mkn lg mse raya hj hari tu.

    ReplyDelete
  13. Kak bila masak lemak liat x kak..sebab dlu pernag ngidam makan daging rusa..suami belikan satay rusa mcm liat sket la..tapi sedap

    ReplyDelete
  14. Nampak menyelerakan...belum pernah cuba dgg rusa.

    ReplyDelete
  15. dah lama tak makan daging rusa. Pernah makan dulu sekali...kata orang daging rusa panas yer...tapi akak makan jugak hehe

    ReplyDelete
  16. Masak lomak cili api...
    sedapnya...

    ReplyDelete
  17. takpernah rasa lagi daging rusa teringin jugak nak rasa, tapi macam susah nak dapat je kat sini

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah