Sunday, January 21, 2018

Baju Kurung Online, Rezeki Dania Nampaknya....

Hi korang....

Selamat berhujung minggu..macam sekejap je kan nak habis weekend...SA plak tgh x berapa nak sihat...dengan sedikit semput..dengan demam dan migrain..dugaan betul..hari ni SA nk citer pasal baju online..sapa yang suka beli baju online..boleh dikatakan semua suka kan..sekarang senang je..semua dihujung jari..SA jarang beli baju online..bukan tak suka..cuma selalu akan hadapi masalah bila beli online ni..ukuran dh betul bila dah sampai kat tangan jadi x berkenan pulak..

Baru- baru ni SA beli baju kurung LisaAdam gara-gara terpengaruh dengan adik bongsu..kebetulan harga tengah murah kan..SA pilih Kurung Lisa size S..RM99 exclude postage..tawakal la beli.. dengan harapan cantik sama macam dlm gambar...


Bungkusan yang sampai


Pink dia lembut


Imej dalam gambar..

Apa yang x kena?

Takde apa yg tak kena mungkin bukan citarasa SA kot potongan baju tu..dalam gambar nampak memang cantik..SA lupa gambar biasanya terkesan oleh lighting..then takpe la..SA ok je..balik rumah SA cuba dan rasa tak selesa..size senua ok..x tu nak cakap macam mana tak selesanya..SA memang kalau beli online atau beli baju dah siap memang ada sedikit masalah..maybe lebih selesa ambil ukuran sendiri kat tailor kot...

Rezeki anak dara SA la nampaknya..dh ada dh baju raya dia sepasang..senang...last year ada tempah baju kat kazen kat kampung..tak pergi ambil lagi...next week la ambil..

Moral of the story tak semua baju online sama ukuran dengan badan kita..seeloknya tempah atau beli di butik designer itu sendiri kan..SA x kata beli online tak bagus..kalau kena dengan ukuran badan memang satu bonus..kalau tak..satu pembaziran di situ kan..kalau ada anak dara macam SA okey la..boleh je bagi anak dara..Takde la rasa rugi atau ralat sangat kan..boleh juga jual semula di Carousell atau platform online lain..tapi harga tak dapat balik harga yang kita beli sebab dah jadi secondhand..lepas tu naknkena tunggu lama jugak sebelum terjual..ye tak?

41 comments:

  1. Betul tu SA, kadang tu yang Kak Sue risau nak beli online tu.. tapi kalau blouse.. jubah okay je rasanya..

    ReplyDelete
  2. Bdn saya pun kena test pakai kalau beli dah siap ni. Tapi..ada juga portal online baju dia sdap pakai.

    ReplyDelete
  3. Tkpe rezeki Dania.. Tula xpernh bli bj online sbb risau tk ngam or lain dr gmbr.. Kdg tgk cantik tp bila rasa material xbrp ok.. Mmg lebih suka bli bj yg bole test dlu

    ReplyDelete
  4. Allah..nsb ada Dania, blh bg dekat dia. Aina pun jarang beli baju on9 kak SA. Takut benda2 macam ni lah.

    ReplyDelete
  5. Betul tu kadang beli online ni tak ngam dkt size je nk kena cuba juga baru ngam kan..

    ReplyDelete
  6. samalah, kalau sha beli baju online mesti ada ja tak kena. kadang baju semua ok tapi takselesa, nak kena upah tukang jahit jugak macam mana pun

    ReplyDelete
  7. Betul tu kak SA..lain org lain taste. Baju online ni x semua ikut size kita. Sy kalo beli online die bg size, sy akan tny ade ukuran bahu dan dada x.. Setakat ni sy beli baju kurung online memg ngam dgn bdn.

    ReplyDelete
  8. sy pun prnah bli online..last2 jadi habuan anak buah..:)

    ReplyDelete
  9. tula masalah kalau beli online ni...kat gamba cantik..tapi bila dapat lain plk....nasib baik ada anak dara yang sama saiz dengan mama dia..

    ReplyDelete
  10. Rezeki dania la tu..titin mmg peminat beli online..Alhamdulillah..so far mmg ok n ngam ngn bdn..da lma tk antar bj ke tailor..sbb lbh senang nk online je..klik n klik..

    ReplyDelete
  11. Sha tak pernah lagi beli baju kurung.. Selalu beli jubah dengan blouse.. Setakat nie, okaylah..

    ReplyDelete
  12. Rezeki Dania.. memang cantik baju Tu. Kaler dia pun sesuai utk dania

    ReplyDelete
  13. rabia tak beli online sebab takut xpadan kan..

    ReplyDelete
  14. Betul tu..kak zi pun jarang sangat beli baju online. tapi kalau tak padanpun memang rezeki anak dara la jawapnya.

    ReplyDelete
  15. kalau beli yang dah siap memang macam tu kan,kadang² ada je yang tak kenanya walau baju nampak cantik

    ReplyDelete
  16. Takut nak beli online sbb tak sure pulak size badan sendiri hahahah... but teringin gak nak beli one day. maybe i try this year utk raya..

    ReplyDelete
  17. Kita tak berani sangat beli baju online memang sebab tulah... ada je yang tak kena..or tak selesa, or tak menepati expectation. Lebih suka tempah daripada beli online

    ReplyDelete
  18. kalau beli online terpaksa redha je kalau ada apa-apa masalah berkaitan saiz kan kak SA.. Tb pernha gak hadapi masalah macam ni.. beli online pastu dapat yang saiz beso.. adooi

    ReplyDelete
  19. Pernah bli online rasa ukuran mcm betul.. Sekali sampai mak ai 2x ganda dari saoz zaza.. Hahaha sudahnya suruh kak ipar kecilkn.. Tp still xcntik sbb bju tu saiz mcm model2 tgi pnya..

    ReplyDelete
  20. Itu la risiko dia kak bila beli baju online..bukannya tak bagus tapi kadang tu tak kena dengan selera kita..org lain pakai cantik, kita pakai tak :P

    ReplyDelete
  21. Sedih je kan kalau tengok dalam gambar fuhh fuhh meletup cantik semua. Tapi bila dah sampai dekat tangan, macam-macma rasa tak kena. Saya pun kalau beli online selalu jugak kena macam tu

    ReplyDelete
  22. Emi pun hampir terbeli baju lisa adam ni haritu sbb dorg mmg tgh buat promo kan. Tp tak jadi beli sebab minggu tu jugak emi dah terbeli 2 pasang baju minaz. hahah. next time nak try jugak lisa adam ni sbb belum pernah try.

    ReplyDelete
  23. Itu yang menakutkan bila beli on9. Masalah pada saiz. Leceh nak pulangkan balik walaupon free return/exchange

    ReplyDelete
  24. E pun prefer buat baju sendiri. Beli kain, hantar kat tailor, ukur badan sendiri. Yela. Kadang-kadang kita tak nampak ukuran sebenar kalau dalam gambar je kan. Warna pun boleh berbeza.

    ReplyDelete
  25. Cantik baju ni... nanti nak pergi website dan tengok lah....

    ReplyDelete
  26. Rawlins pun ada masalah macam Kak SA. Tak suka beli online kalau pakaian, kena pegang dan try baru puas hati. Almaklum Rawlins mengalami masalah kurang ketinggian lagi sukar mencari pakaian.

    ReplyDelete
  27. Risiko beli dah siap tu lah mslhnya huhu. Tp beli dah siap yg bagus sbb dia murah

    ReplyDelete
  28. It is really hard to buy online sometimes the measurements might not be right.

    ReplyDelete
  29. Betul tu...sometimes bahu sm ukuran tp lengan, labuh xsama. Liez pun sm mcm SA, klau beli mesti 1x size besar sbb liez tinggi.. kdg bahu ok tp bj singkat

    ReplyDelete
  30. Cantik rekaan corak baju tu... Bonde jarang beli baju online takut tak ngam dekat badan, sedih bila dah beli tak boleh pakai.

    ReplyDelete
  31. Not bad la sis RM99. Baju cantik macam tu kot. Kalau ada sales, saya pun beli untuk raya siap-siap. haha

    ReplyDelete
  32. Saya tak pernah beli baju online SA....Tak de experience. Nasiblah sama saiz dengan anak ye bolehlah bagi kat dia.

    ReplyDelete
  33. cantik warna pink baju tu. mai pun pernah tersalah pilih saiz, takde masa nak pulangkan semula. lepas tu jual kat carousell. cepat je orang beli

    www.maisarahsidi.com

    ReplyDelete
  34. belek2 catalog online memang tingin macam2 nak beli.. tapi tula takot tak kena selera bila dah sampai. nak kena belek n try on jugak baru beli.. rezeki anak dara dapat baju baru =)

    ReplyDelete
  35. Samaa dengan Nani. Haritu beli online sebab tengok cantik. Bila sampai frust sikit sebab tak sama macam yang kita nak. Huhu. Sejak tu suka walk in je nak beli baju ke apa. Rezeki Dania lah nampaknya, nasib baik anak dara saiz lebih kurang mama. Heheh :)

    ReplyDelete
  36. Betul tu SA. Biasa yg tailor ukur yg plg selesa nak pakai.
    Btw: baju dlm gambar tu nampak menarik sgt

    ReplyDelete
  37. desainnya sangat elegan? apakah ada size jumbo?

    ReplyDelete
  38. betul, itu memang risiko bila beli online, bukan semua seperti yang kita tengok.

    ReplyDelete
  39. Itu antara risikonya. Ada beberapa kali ai cuba nak membeli baju kurung secara online tapi belum terbeli-beli lagi sebab risau takut jadi macam ni.

    ReplyDelete
  40. Serius lawa baju tu. hee mmg rezeki anak SA. selalunya ika pun bermasalah kalau beli online. tak selesa

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah