Friday, November 22, 2019

Training & Terperangkap Dalam Lift

Hi korang...

2 hari tak update...kui..kui..kui...ada yang rindu tak? ececece......SA training 2 hari la korang...tahun ni takde langsung training untuk KPI...makanya attend jer mana- mana training yang boleh join..sebab tu la blog ni sunyi sepi jer..bukan la sengaja ye...hehehe...Apa tajuk training?Problem Solving & Decision Making. Haaaaa...nak settlekan problem dan buat keputusan pun kena ada cara, tips dan macam- macam lagi...bukan sewenang- wenang nak buat keputusan atau nak selesaikan masalah...ada langkah- langkah..kalau nak citer panjang lebar plak nanti entry ni...so far SA suka training ni..banyak benda boleh share...




Masa hari pertama tu SA dapat join half day jer training sebab SA ada event department melibatkan bankers dan top management. so agak rugi kat situ..

Hari kedua SA join iaitu semalam, pagi ada plak event lain dan training hanya start selepas event tu. So agak tak banyak la knowledge yang SA cover..tapi ada material yang Dr Kamril bekalkan...boleh la rujuk kat situ nanti....ada satu kejadian misteri melanda SA...lepas je makan tengahari SA naik office sekejap nak settlekan minuman petang untuk bos SA dan settlekan apa yang patut..lepas dah settle...SA nak turun ke tempat training semula..naik lift macam biasa tapi agak luar biasa...laju semacam je lift turun dan bump kuat bila dah sampai level G. uik.....dia tak terbuka plak...puas tekan butang buka pintu...tak boleh...its stuck!!allah....nasib lampu tak padam...whatsapp kawan opis..SA tekan loceng...takde paper plak..2-3 minit lepas tu tetiba lift tu naik ke atas sampai level 13...pun masih pintu tak terbuka..allah...apa plak kali ni....rasa cuak tu cuma sendiri dan allah jer la yang tau...stop kat level 13 tapi pintu tak buka adalah satu misteri...ada yang nak main- main kan SA ke kan...masa tu SA teringat citer Final Destination...siap mengucap bagi SA...peluh cemas jangan cakap la...tetiba lift gerak berhenti kat level 6 plak...kali ni pintu buka dan SA keluar cepat2 dan cuba tekan lift lain plak...tak ada pulak lift lain terbuka..sebab apa? sebab lift yang tadi tak turun lagi dan masih terbuka...SA dah rasa lain macam dah...nak nangis takde air mata keluar..level 6 tu floor kosong..takde company lain rasanya...nak tak nak SA kena naik semula lift tu no matter what...lift gerak tapi berhenti kat Level 5 pula...nasib ada indian lady yang masuk...then terus lift gerak ke G....alhamdulillah allah permudahkan...10 minit terperangkap dalam tu memang cuak giler..SA tak pasti la ianya kesilapan teknikal atau memang ada "sesuatu"..malas nak fikir dah masa tu..sebab yang nyatanya SA sedikit lewat masuk training lepas waktu rehat..


Trainer untuk 2 hari Dr Kamril Abd Karim



Hari pertama...khusyuk la sangat...

Semalam ada aktiviti...okey la bila lepas perbincangan yang serius kita selitkan dengan games...kan? seumur hidup tak pernah lagi main benda alah ni...anak - anak jer selalu main...permainan ni kena betul- betul focus supaya block tu tak tumbang....





Dah hujung tahun dah kan....harap- harap ada la satu lagi training untuk kami yang tak cukup training ni...ikutkan seorang kena ada at least 2 training dalam setahun untuk memenuhi KPI...tapi tahun ni takde plak training lain...sebulan je lagi tempoh kan..haha..awal- awal tahun dulu pun takde training...lebih banyak training untuk technical staff..support staff macam SA tak banyak pilihan...harap- harap next year SA boleh attend lagi training dan harap- harap ada banyak training next year...

12 comments:

  1. Eeeee serammm...dulu2 kerja kat bangunan tinggi ni memang cuak naik lift..

    ReplyDelete
  2. Seramnyaa terperangkap dlm lift.. kalau sy panik dah..

    ReplyDelete
  3. Nasib baik bkn malam hari...serammm..

    ReplyDelete
  4. berdebarnya pasal lif tuh, tapi nasibla siang hari ye SA, kalau malam hari mau nangis lah dalam tu, paling seram bila berhenti kat tingkat 6 yang kosong takde penghuni, kalau dana seram nk naik lif sorang-sorang lagi

    ReplyDelete
  5. nak cukupkan 2 pun jenuh nak penuhi KPI kan kak. Takpelah, mana ada peluang tu join je. Seram lah kak lif jadi camtu. Kalau Fiza memang pilih tangga lah..tak berani nak masuk balik. jangan kata sesuatu kak..kalau tak sesuatu pun cuak dah

    ReplyDelete
  6. seramnya kk SA...nasib akk berani jugak tu..kalau sy dh nangis dh kak..alhmdulillah xde apa2 jd kt akk....

    ReplyDelete
  7. Hah sy bab lif memang traumak kat SA. Dulu masa sekolah rendah pernah terperangkap dalam lif dengan mama.. Masa tu kat blok TLDM. Lepas tu dekat pejabat pun kena lagi. Masuk lif. Tekan button G langsung tak gerak. Bukak pintu pun tak..

    ReplyDelete
  8. Allah..cuak SA..pernah kena juga sangkut dlm lif kat ofis. huhu. cuak jap. tapi tak penah kena yg macam SA ni. memang misteri tu. huhu. Dia benti kat level 6 yang tak ada orang pulak tu. huhu. mmg rasa nak nangis rasanya kalau saya.

    ReplyDelete
  9. Risau juga kalau naik lif sorang2. Pernah sekali saya naik lif, pintu lif tu asyik tutup dan buka semula walaupun dah tekan butang tutup. Lepas tiga kali, saya keluar terus sebab takut terperangkap kat dalam.

    ReplyDelete
  10. Allah kak! Kita meremang baca pukul 12.50 pagi ni!!!

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah