Wednesday, November 6, 2019

Makan Karipap Je Pandai...Buat Tak Reti...

Hi korang...

Sape pandai buat karipap? Tak kisah la karipap biasa atau karipap pusing..SA sendiri tak tau kenapa dipanggil karipap pusing padahal ianya tetap karipap je kot. SA pandai makan je sebab SA memang surrender bab buat kuih ni...Proses pembuatan karipap pusing yang pada SA memang sangat rumit..tidak pada yang dah expert macam mak cik SA ni eh...dia memang meniaga kuih..
Jom tengok apa itu karipap pusing...kalau suruh SA buat..sure sampai tahun depan duk melangut depan tepung2 nih..kalau suruh SA masak lauk insya allah SA boleh buat...hehehe...setiap orang lain kepandaiannya kan...

Jom tengok gambar...masa ni tak sempa amik gambar masa Makcik uli tepung..SA sempat amik gambar masa dah siap uli jadi doh..hahaha...bertuah perangai kan..


Mak Cik SA memang pandai buat kuih..bakat dia x tau turun kat siapa sebab anak dia semua lelaki...


Tepung yang dah siap jadi doh...complicated sikit cara buat karipap pusing ni...silap SA x buat video masa ni so senang nak tunjuk kan...


Inti kentang + sardine...sedap... 


Potong- potong dulu doh ni kot..pas tu ada la balik2 kan ntah cane ntah...korang yang pandai paham la..SA x reti nak explain macam mana..


Gelek...2-3 kali..pusing2...gelek lagi...


Klim cantik- cantik...


Haaaaa jadi macam ni...jangan suruh SA kelim karipap...lain jadinya kang..pernah cuba terus jadi hape ntah...rosak karipap


Mak cik buat laju je...sekejapan dah siap banyak...

source from google

Macam ni la contohnya karipap pusing...gambar dah goreng takde sebab laku keras..asal goreng je pusing kejap habis..tinggal piring je...


SA kena belajar la...mana tau kan...kita tak selamanya kerja makan gaji...hutang banyak nak bayar..nanti boleh la SA buat jual- jual...hahahha...berangan je lebih...siyesly SA tak pandai buat kuih...belajar macam mana pun tetap tak menjadi kuih SA....semangat nak belajar je lebih...bila buat tak jadi turun balik semangat tu....tu sebab asyik beli ke kuih..kalau tak sedap dan tak kena kat tekak pandai plak complain kan...

Okey la...SA cuba la buat lagi....kena belajar....harus belajar....

23 comments:

  1. karipap pusing ni pada ammi complicated tp sedap.

    btw..gambar kawan ammi semalam tu mmg mahadir courts mammoth tu. dia masih kat situ lagi. setia dr berambut sampai dah hilang rambut dia tu hahah

    ReplyDelete
  2. sebab tu namanya karipap pusing, berpusing2 kulitnya tu, hihi

    ReplyDelete
  3. kan berpusing-pusing tu..sebab tu namanya karipap pusing! hahahha!

    karipap biasa reti la buat, tapi still kena rujuk resepi...biasa guna resepi mat gebu je..tapi da lama gila tak buat...

    ReplyDelete
  4. Kak Sue tak reti buat, pandai makan je.. hahaha.. Nanti bebila ada kerajinan nak cuba buat juga lah..

    ReplyDelete
  5. cik nor pandai buat karipap biasa jer..yang pusing mls nak belajar..haha

    ReplyDelete
  6. stress buat karipap..dah gelek rasa cam dah cukup nipis..lepas goreng tebal semacam pulak..
    nak makan beli jer lah..

    ReplyDelete
  7. Sha pun tak pandai nak uli dan kelim karipap ini.. Suka inti sardin.. sedap..

    ReplyDelete
  8. Anak akak yg chef tu terer la buat..comel ja..kalau mak dia yg buat jd comot..

    ReplyDelete
  9. LZ pun pandai makan tapi tak reti buat karipap..

    ReplyDelete
  10. It is complicated banding dgn karipap biasa.. i tengok my SIL buat karipap pusing ni, i yg pusing hahaha. Betul kata SA.. pandai makan je... buat tak reti. kbai hahaha

    ReplyDelete
  11. Saya pun peminat karipap tapi tak reti pun buat๐Ÿ˜….

    ReplyDelete
  12. Cantik kejadian karipap pusing tu. Akak tak pandai lagi buat karipap pusing, kalau karipap yang biasa-biasa tu okaylah.

    ReplyDelete
  13. betul la kan, setiap orang ada bakat masing2. saya pun tak reti nya lah bab kuih muih ni. tau makan ja. alahai :D

    ReplyDelete
  14. dana tahu buat karipap biasa je, karipap pusing tak rajin nak sediakan doh dia sampai berlapis2 tuh... tak rajin hehehhe... karipap biasa je mudah kerja cuma sekarang ni dah lama jugak tak buat karipap... rindu nk mengelim

    ReplyDelete
  15. Masa sekolah dulu saya ada belajar cara buat karipap pusing nenek ajar. Doh tu kena gulung dulu kan pastu potong potong doh.. Baru canaokan tu. Yang nak alur pada karipap tu

    ReplyDelete
  16. Kita tahu buat karipap biasa je.. Yang pusing ni complicated sangat.. ๐Ÿ˜‚

    ReplyDelete
  17. Cantik kejadian karipap tu, fav sy ni karipap pusing sedapnye

    ReplyDelete
  18. Beli lagi jimat.
    Setakat nak makan sebiji dua aje.

    ReplyDelete
  19. tk pernh buat juga karipap walaupun mak kita jual karipap pusing..anknya tau mkn je hehe

    ReplyDelete
  20. Kak Suria, saya peminat setia karipap :P

    ReplyDelete
  21. Hehehe... LeYa pun tak pandai bab-bab kuih ni.. Makan je pandai... Haha... Tapi kalau kek gigih lagi la nak belajar sebab dia sebiji je.. kuih macam leceh... banyak..hahaha

    ReplyDelete
  22. Dua² karipap tak pandai buat. failed betul bab kuih ni. tapi suka makan karipap pusing lagi.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah