Saturday, November 30, 2019

Lunch Di Rumah Makan Cibiuk Seremban Gateaway...

Hi korang ..

SA ni nama je orang Seremban..banyak tempat area Seremban ni yang SA x jejak lagi..kalau Seremban Gateaway ni rasanya baru kali ke 3 SA pi...kalu x pi Texas Chicken SA akan pi lepak kat MCD tu..kebetulan plak SA pi uruskan simkad mak yang dh rosak kat Celcom Centre then mak plak dh lapar...so SA decide pi makan kat Cibiuk atau Rumah Makan Cibiuk iaitu restoran makanan masakan Sunda Indonesia. SA pernah makan kat area KL tapinx pernah singgah lagi yang kat Seremban Gateaway ni. Memandangkan mak pun x sihat dan selera makan takde so sedang elok la makan kat sini.. cuba ubah selera kan...Masakan Indonesia pun sedap especially Nasi Padang..kat Seremban takde rasanya restoran Nasi Padang.. ke ada tapi SA yang x tau...hahaha...x guna betul jadi orang Seremban...semuanya tak tau kan....


Mulanya ingat tutup..tapi nekad je la pi depan-depan kedai..sekali tengok ada je orang..tak ramai pun orang masa ni..tapi lepas je kami duduk dan dah order makanan..sekali masuk ramai orang..tak putus-putus orang masuk...


Buku menu


Sedikit intro Rumah Makan Cibiuk


Ada ruang makan untuk bersila jugak..tapi x mungkin la nak bersila..takut mak tak selesa nanti..


Ruang makan yang luas dan dipasang muzik alunan muzik traditional Indonesia..best la..rasa macam kat rumah makan di Jakarta, Bali dan kebanyakkan tempat di Indonesia


SA pilih set ni untuk 4 orang..Nasi Putih, Ayam Bakakak Goreng ( ayam kampung) ,Pakedel jagung, Tumis Kangkung Belacan, Udang Crispy dan Sup Ekor. Air amik teh o panas..


Mak Abah yang seronok nak makan...


Leka borak-borak


Dua beranak ni macam biasa la


Selfie dulu


Air teh o tu sedap..rasa ras teh botol tapi versi panas


Mak cakap sedap air teh o tu..lain dari teh o kita


Ayam Bakakak Goreng..tanya diorang kenapa nama bakakak? maksudnya ayam kampung..kalau di bakar lagi sedap katanya...


Udang crispy..sos tu sedap betul...


Kangkung goreng belacan..


Sup Ekor ni sedap sangat..abah mmg suka..


Pakedel jagung...SA x rasa yang ni..tapi abah cakap sedap..


Keropok belinjau..fav SA...


Kami pilih nasi putih..nasi dia sedap sangat...


Pinggan SA...


Seronok tengok mak selera makan dan bertambah..lega hati tengok...


Abah pun sama...sedap selera dia


Masa ni nk selfie dengan rombongan dari Indonesia...ntah bila mak sampai..terus tersnap...masa bila dia berdiri belakang SA pun SA x perasan...


Habis licin kami 4 beranak makan...memang sedap makan kat sini...


Suka dengan tempat basuh tangan ni...unik sebab paip tu guna buluh...


SA puas hati sangat bawak mak abah makan kat sini..nanti boleh repeat lagi la makan lat sini sebab pekerja kat situ suggest makan ayam bakakak bakar..itu yang popular katanya..ayam bakakak tu sebenarnya ayam kampung..berbaloi sebab depa hidang seekor untuk hidangan set..stail kat sini order time tu dan dime tu jugak dia masak..so makanan sangat fresh..dia hidangkan panas-panas kat kita..sebab tu jugak la Mak Abah selera makan kan..Mak SA tu tak sihat so memang kena bawak dia keluar makan sesekali...lega betul hati sebab dia selera makan...sedap selera dia katanya...puas betul hati SA..mula-mula risau sebab takut dia x leh terima masakan Sunda atau masakan Indonesia ni...rupanya dia suka..Abah plak cakap..kita ki hidup kena mencuba..tak cuba kita tak tau....

So korang yang tinggal kat area Seremban..SA suggest makan kat sini... recommended...sedap sangat..makanan Set tu tadi total SA dikenakan RM138... ok la..murah pun murah sebab set untuk 4 orang. Kalau amik hidangan ala carte mahal...

18 comments:

  1. Sedap nampaknya menu ni. Kat kajang ada jugak Rumah Makan Cibiuk tapi x pernah try lagi.

    ReplyDelete
  2. Memang unik lah tempat kedai makan tu 😉

    ReplyDelete
  3. Selalu lalu jer tak pernah singgah, bila tengok SA kongsikan menu dia teringin nak makan dekat situ juga! nampak sedap

    ReplyDelete
  4. Samalah kita kak SA nama je duk Seremban tapi banyak tempat makan yang tak tahu. Hahaha. Nanti nak try jugak makan dekat Cibiuk ni

    ReplyDelete
  5. Dekoration cantik..makanan sedap...

    ReplyDelete
  6. Pernah nampak kat Melaka tapi tak pernah cuba lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti cuba, jannah.
      sedap.
      suasana nye pun terbaik.

      Delete
  7. Cantik la tempat makan ni. Kat Kajang pun ada satu. Dania suka makan kat sini tapi Dania suka makan nasi luwet. Nanti SA try la.

    ReplyDelete
  8. Aduihh terlioq cheq tengok lauk sedap2 belaka ni, kalau turun Seremban ni wajiblah cheq singgah ke sini 😆

    Follower yang ke #1699 😎

    ReplyDelete
  9. Menariknya semua menu... paling best nampak mak abah akak selera... terasa lapar menengoknya

    ReplyDelete
  10. pernah makan di cibiuk melaka, SA.
    paling tak boleh lupa aneka sambalnya.
    and di melaka ni, sambalnya dlm kuali kekecik cecomel tau.
    nanti la, kalau aida repeat ke situ, aida share di blog.
    lauk pauk nyer memang sedap! berasa... terbaik!

    ReplyDelete
  11. Menarik lak Sal tengok restoren ni. kak. Cam nak bawak anak² lak...tp takut bingit lak sebab anak² kekecik lagi

    ReplyDelete
  12. nanti ammi pun nak try gaklah.
    ammi pun lebih kurang SA... banyak tmpt kat Seremban ni ammi taktau.
    Yelah habis SPM masuk U terus je duduk KL...tapinya benda kat KL ni pun byk ammi tak taktau. camno tu???

    ReplyDelete
  13. hihi comel lak kata2 abah kak SA tu, kita ni hidup kena mencuba..gituhhh! memang semua sedap nampaknya ni! tau lah nak makan mana kalo ke seremban nanti

    ReplyDelete
  14. Nama dia comel.. kikiki..
    makanan pun nampak menarik.. Sha suka tengok konsep kedai dia.. boleh duduk kerusi dan bersila..

    ReplyDelete
  15. pernah makan dkt wangsa maju punya branch..dia ada byk jenis sambal kan...dapp

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah