Friday, November 8, 2019

Sup Kepala Ikan Jenahak Campur Cendawan...

Hi korang...

Selamat malam...SA dah ada ada Seremban...badan agak penat dan dan  x sedap sangat..SA rasa dh sampai masa miss P nak sampai ni...kepala dh sakit...SA mmg macam ni setiap bulan..badan akan automatic x sedap, migraine start menjengah  dan mood jadi kelaut dalam...sampai je kat Seremban tadi pergi Zemart cari kepala ikan dan buat sup kepala ikan..nasib baik ada kepala ikan jenahak...beli la 2 ketul RM36..beli cendawan, daun sup dan daun bawang..sampai rumah x tunggu lagi terus masak je...sebanrnya 5 hari kat rumah sewa makan x tentu, jadual minggu padat, balik dah penat..so makan kat luar jer la..x sempat nak masak...mood pun kelaut dalam...next week lagi hectic kerja .. 


Sup ikan SA ringkas je..

Kalau masak sup kepala ikan x perlu letak 4 sekawan tu...SA cuma lebihkan halia, bawang merah dan bawang putih..tumis 3 bahan ni sampai naik baru dan keperangan sikit..masukkan ikan..gaul seketika dan masukkan air.....biarkan mendidih dan masukkan cendawan, daun sup serta daun bawang...perasakan garam ( SA guna garam bukit) dah siap masak...sedap sebab daging ikan jenahak manis..ikan pun masa SA beli masih baru dan segar ...

Alhamdulillah sedap badan sikit lepas hirup sup...kalau x sihat badan SA mmg prefer makan yang sup-sup ni...samada sup kepala ikan, sup ketam atau sup kaki ayam...lepas tu sure badan jadi sihat...nak-nak musim hujan ni sejuk lain macam kan...elok makan sup panas - panas...

Tak percaya cuba buat....

15 comments:

  1. sedapnya hirup sup time2 sejuk mcm ni..

    ReplyDelete
  2. Memang sedap hirup sup di waktu hujan-hujan sejuk ni.. Yummy! Dap-dap nye

    ReplyDelete
  3. Nampak sedap tu SA. Boleh cuba buat ni

    ReplyDelete
  4. sedapnya kak sup ikan jenahak.makan panbas panas ni sedap ooo

    ReplyDelete
  5. betul tu SA. Bila badan tak sihat, sup la yang jadi penyelamat utk pembuka selera kannn.
    apa2 pn take a good care SA. Rest well ;)

    ReplyDelete
  6. kepala ammi jarang buat sup..selalu buat kari je sbb itu yg direquest oleh tukang beli haha

    ReplyDelete
  7. sedapnya menghirup kuah sup...

    ReplyDelete
  8. Sedapnya hirup kuahnya Masa sejuk2 ni

    ReplyDelete
  9. Sedap menu berkuah sup ni kak. Sekali dengan sayur cendawan senang tak payah lauk lain dah.

    ReplyDelete
  10. Sedapnya SA.. Kak Sue suka sangat sup ikan tau, tak kira lah sup ikan apa..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah