Wednesday, November 6, 2019

Orang Utara...Lulus Tak SA Masak Laksa Macam Ni?

Hi korang...

Jangan tak tau ye...SA yang korang kenal ni sebenarnya pencinta laksa..tak kisah la laksa apa pun tapi SA lebih cenderung mencintai laksa Penang la...SA x tau la laksa yang SA masak ni Laksa Penang sebenar ke tak sebab takde petis atau otak udang....

Ni la dia laksa hasil tangan SA....gambar2 ni mana yang sempat SA amik la yer, dari awal proses memang tak amik gambar, nak cepat sebab anak dara dah berzikir...gambar tgh makan pun xde...kenapa?...anak dara SA tu la spoil betul..lom siap kejap2 tanya...dah masak ke mama....x sampai 15 min...tanya lagi....mama terus stresss...ingat nak amik gambar step by step....dh emosi terganggu sbb anak dara x sabar2...makanya..ni jer la gambar yang ada....harap korang faham la ye..species anak pun suka laksa ni tak leh nak buat apa..dia jugak yang rajin ulang makan banyak kali...SA kalau buat laksa memang suka masak banyak- banyak..lepas tu panggil la adik beradik yang dekat balik..sedara mara ke..jamu diorang makan...

Meh tengok..lulus tak orang NS masak Laksa Utara? Cukup Utara tak ni?


SA guna Ikan kembong yang besar2 dan gemok- gemok tu...geram tengok gemok sangat...sedap buat laksa kuah pekat2 kan....


Hambik seperiuk besar kuah laksa...buat pekat- pekat..dan isi tak blend halus biar terasa isi- isi dia tu masa makan...huiiii sodap...


Telur Rebus wajib ada


Salad


Cili api ngan bawang besar


Nanas dan timun


Limau kasturi tanam depan rumah


Mee Laksa

semangkuk kebahagiaan

SA x tau la versi laksa yang SA  buat ni utara style ke apa...janji menjadi laksa SA...bunga kantan dan daun kesom banyak gile SA letak...sedap...awet muda gitu...cehhhh....konon kan....SA kunyah daun kesum dan Bunga Kantan tu sekali masa makan laksa...baru la lengkap...SA kalau buat masak2 ni kalau x panggil orang dtg rumah x sah...SA call acik SA...suh dia dtg...ada gak tukang perabih....hasilnya mee laksa beli sekilo setengah habis...kuah laksa banyak lagi....sudahnya...
x habis jugak...bahan2 penyeri pun banyak....akhirnya yang nenas tu ngan timun buang jer...sebab dah benyek...salah SA jugak sebab satukan...next time jgn satukan lagi....well semua puas hati ngan laksa SA...especially anak dara SA tu la...dan-dan tu ckp mama boleh bukak restoran la mcm ni...ya allah...ada jer akal anak dara SA ni...setakat masak laksa nak suruh SA bukak restoran....muak orang nak oiii...asal dtg restoran mama makan laksa je..menu lain xde...hahahha...nanti mama belajar buat Bakso ke...pelbagaikan masakan...baru leh citer pasal restoran...hehehehe....sabar jer la...Bila anak dara kian membesar dan nak makan macam- macam..mama memang la bertungkus lumus masak kan untuk dia..ni dia ajak buat kek plak sama- sama...alahai...seram mama nak..mama kena google la bab kek ni..tak pun panggil Mak Yang balik...suruh dia je buatkan..aci tak?

23 comments:

  1. Kira lulus sebab ada nenas dgn cili padi.. Hahaha.. Feveret dak mimi sangat ni

    ReplyDelete
  2. Lulus dan saya bagi 5 bintang! nampak sedap sangat dah tu

    ReplyDelete
  3. Lulus, tapi wak tetap pilih laksa Johor

    ReplyDelete
  4. ermmmm... tengok isi ikan tu dah boleh bagi fullmark dah SA, kak ana pun kalau laksa utara ni suka perisi ikan kembong tu :)

    ReplyDelete
  5. nampak je dah sedap. teringat laksa ni kat training centre, terbaik sebab isi ikan dia cam SA ni kasar2, puas hati hirup sup nya. eh lapar lak

    ReplyDelete
  6. Lulus dah nie SA.. nampak sedap tu. Kak Sue kalau masak selalu guna ikan sardin, kalau tak ada ikan sardin baru ikan kembung tu..

    ReplyDelete
  7. Wahhhh sedapnya. my favourite laksa. tapi apa bezanya laksa utara ngan laksa pineng?

    ReplyDelete
  8. gimme five!! sapa yang tak suka laksa tu rugilah hidup dia hahaha.
    actually i tak pandai masak laksa, makan laksa je pandai mmg favorite all the time.
    tengok pada laksa SA & cerita SA ni terus telan ailio...

    ReplyDelete
  9. rasanya ini memang sah versi utara, macam terasa-rasa kat tekak ni kesedapan laksa tuh SA oi... dana pun pencinta laksa, buat masa ni cuma laksa johor ngn sarawak je yang dana tak pernah buat sendiri heheeh tapi makan tahu

    ReplyDelete
  10. sedapnya laksa tp kalo laksa yg licin ni mcm tk brp kenyang..kena mkn byk haha

    ReplyDelete
  11. saya pun hantu laksa utara ni...takpe kalo tak lengkap, yang penting rasa dia umpppphhh dan sampai ke utara! kalo yang tak sampai, sedikit kecewa...huhuhu

    ReplyDelete
  12. Saya penggemar laksa.. bukan takat bunga kantan dan kesom je saya makan, dengan asam keping pun saya kunyah sekali.. nikmat betul

    ReplyDelete
  13. Sedapnya laksaaaaaaaa...tak pernah buat. Tapi bab anak asyik tanya dah siap tu memang selalu kena. Baru panaskan kuali dah tanya adoiii..

    ReplyDelete
  14. ammi pun taktau lulus ke tak sbb tak pernah buat. rasanya tgk rupa mcm dah on je tu SA.

    Ammi tak berapa nak kawan dgn laksa penang taktaulah kenapa. penah cuba sbb wangi sgt bau nya tp lepas makan mmg habis kluar balik.

    ReplyDelete
  15. Amboiiii laksa licin kegemaran auni. Kuah tu kita regu dengan cili api, bawang, nanas... masyaAllah... kak... apa ngencesssss keyboard ni haaa ~

    Jemput singgah :) 5 NOVEMBER 2019 : SUNTIK THYROGEN HARI KEDUA

    ReplyDelete
  16. Huahuahua.... Laksa Utara.. Terbaik lah Kak SA. LeYa suka jugak tapi tak pernah try buat lagi.. Tak tahu lah jadi ke tak kalau buat

    ReplyDelete
  17. okay, bukan orang utara boleh komen dak ni? hehe..asal ada rasa laksa kira lulus dah tu kak. Sedapnya laksa!

    ReplyDelete
  18. Nak tau lulus ke tidak kena rasa kak. Hehe

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah