Wednesday, October 27, 2010

DEMAM!!!

Morning u ollss

ada sesapa doktor kat sini tak? eh adalah kan..Kak Ieda...Lisa domam ha..tapi x berani nak makan ubat..takut effect kandungan..akak rasa paracetamol boleh makan ke kalau mengandung..Ateh cakap boleh...dah tak larat nak demah ngan kain basah jer ni...nak makan x berani..nak pi klinik lagi x berani...camana ni kak?boleh makan ke panadol?badan pun dah sakit2 ni especially bahagian breast..macam membengkak lak....tapi walau pun demam selera makan Lisa adalah mantap...

25 comments:

  1. lisa, mcm pengalaman akak boleh...tapi dengan arahan doktor lah....maksudnye jgn amik lebih2....setakat sebijik sekali mkn tu boleh laaa....tapi makesure paracetomol tau....bukan pain killer ke ape tau dik.....

    ape2 hal, pergi la klinik...dptnasihat doktor....dik, bile preggy mmg breast membengkak...persediaan hormon menyusu la tuh....

    take care okey!~

    ReplyDelete
  2. cubalah ke klinik.. nanti doctor akan bagi ubat yang sesuai untuk ibu2 mengandung..

    ReplyDelete
  3. alolo..domam la plak..get well soon dear..:)

    ReplyDelete
  4. nape tkot g klinik plak...aku doc yg bg paracetamol 2...tiap kali g kinik aku akn ckp aku peknen mcm la doc tu x nmpk perot aku yg memboyot tu kan....better ko g kinik dr ko tkot2 nk mkn obat tu....aku pong seme2 n batuk x ilang lg ni...coce skang la kn...huuuuuuuu

    ReplyDelete
  5. Lisa : yes my dear..bila pregnant ni mcm2 sakit dtg..mcm saya di awal kandungan sampai la skrg preggy x penah sentuh paracetamol a.k.a panadol. Bila preggy ni kita kne pilih, diri atau baby. Mcm awk, in early 1st trimester ni..baby sdg fragile. Panadol effect kat saraf tunjang baby. Mmg kita rasa ok lepas mkn..tapi effect dia kt baby. Doc pun x suggest nk mkn segala mcm jenis ubat tahan sakit.. mcm sy,tahan sakit gigi,pening kepala..sampai berjujuran air mata pun still fikir yg saya xkn sentuh panadol atau painkiller..haha..syg baby punya pasal kan. Selagi boleh tahan, awk tahan la sikit..kalau x tahan..mkn je la kut. ~setiap urat yg sakit dlm badan kita sepanjang kehamilan ini,SWT menjanjikan ganjaran pahala yg x terhingga buat kita..

    ReplyDelete
  6. salam..
    alahai..kesian..
    moga cepat sembuh..

    ReplyDelete
  7. Nasir Bravo
    -xde sensored nyer la...biasa la orang perempuan

    ReplyDelete
  8. lieya latiff
    - thanks sis..nasihat membina..rasanya better tahan dulu kot...mmg sakit2 badan la..especially bhgian breast tu..agaknya itu sebab demam.

    ReplyDelete
  9. mrs ecam
    -thanks sis..x berani nak makan..tahan jer ni

    ReplyDelete
  10. mrs weck
    - wah..thanks nasihat anda...sgt berguna..Lis x makan pun ubat..x berani..tahan jer la ...betul ckp awak tu..

    ReplyDelete
  11. Masa pregnanat akak hentam je, kalau dah deman.kalau kau akak tak berani nak bagi nasihat, sebab masih baru.jaga kesihatan ye masa tengah pregnant ni.Kalau pregnant, tak elok demam -demam ni.

    ReplyDelete
  12. Kak Ina Mail
    - Lisa x berani makan ubat sebab nak jaga..thanks nasihat akak...

    ReplyDelete
  13. jalan terbaik pegi dapatkan khidmat nasihat doc k....skrang demam pun dah boleh effect macam2..so jangan biar sampai melarat...g klinik k...
    get well soon..

    ReplyDelete
  14. Kak Yus
    - ok kak..Lisa pergi nanti..thanks again

    ReplyDelete
  15. better pergi klinik... doktor akan kasi ubat yang bersesuai...

    even dulu akak batuk pun, doktor bagi gak ubat batuk tp rasanya ubat batuk tak jenis tak kuat sebab tak rasa ngantuk pun....

    ReplyDelete
  16. sweetdarling
    -oh yer ke..ada eh ubat batuk x kuat...huhu..nampak sgt takut ngan ubat...

    ReplyDelete
  17. better jumpa gynea.. jgn pandai pandai nak makan sebarang ubat.sebab ini 1st baby ..doc tak pernah tau ada lagi history kan.. jadi tak tau adae allergy atau tidak.

    kalau doc bagi makan pun mesti yg mild sajer..sebab baby pun baru nak develop.

    anyhow.. sakit sakit nih mmg perkara biasa.cik pah dulu dari start peknen sampai nak beranak ..mmg batuk dan selsema setiap hari non stop. setiap hari ok.. 9 bulan.. sedehhhh

    ReplyDelete
  18. Suria Amanda, salam singgah ke blog anda...t.kasih jg kerana sudi menjengah dan ikut kami di villakejora...

    ReplyDelete
  19. lisa...sorry la..hari ni lambat sampai sini..demam lg ke?setakat paracetamol tu boleh ja makan..sekali makan 2 biji pun takpa...(sebiji 500 mg).mandi lama2 bg keluar panas.
    ttg breast tu takyah risau.peringkat awal preggy mmg rasa tegang & sakit....tp tak semua org rasa mcm tu.

    ReplyDelete
  20. Cik Pah
    - thanks cik pah..akan ku ikut nasihatmu..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah