Wednesday, October 20, 2010

Check Gula dalam Darah Mak Pulak

Now..kita check darah mak pulak...darah mak dah ok cuma still agak tinggi sebab masa check tu dia dah makan nasi..sama jugak dengan bacaan gula dalam darah...apa yang perlu kami buat sekarang adalah still menjaga pemakanan mak..tak nak jadi mcm hari tu...mak pun dah makin sihat..kalau bawak balik kampung tiap2 hujung minggu lagi dia sihat..mak sunyi agaknya..ye la kat sana dah tinggal 4 orang jer termasuk Ateh..bila abah ngan Ateh pi keja..tinggal dia berdua ngan dania..kalau dania pagi pi sekolah..tinggal dia sorang2..pasal tu la susah nak monitor dia..x sabar tunggu bulan 11,Dikno akan cuti semester 1 bulan..ada la dia kawan..nak pulak kami masing2 sibuk nak pindah rumah baru kan....harap Lisa temankan Jumaat sampai Ahad jer la..


Ateh mcm bagi taklimat > sapa nak check darah..sila ambil giliran....

Mak tengah rilek untuk ambil bacaan BP dia..apakah BP?ontah la..x tau de...

Elok ko jadi Doktor je la Ateh...bukak klinik sendiri...

kertas atas peha Ateh tu adalah rekod bacaan BP dan gula dalam darah mak yang dia rekodkan ye u olls...senang nak monitor katanya..

ini bacaan BP mak..tinggi jugak lagi..bahagian bawah rendah..ok skit dari dulu...

Now..kita tgok bacaan gula dalam darah ye....alat tu adalah jarum eh..dia injit sikit jer kasik darah keluar

Nampak x darah tu...darah tu nanti akan dititiskan ke ruangan strip yang berwarna oren..
alah..u oll tau kan cane..maybe ada yang pernah buat check up ni...
seram tgok jari berdarah walau darahnya ciput jer....

bacaannya..11.2...tinggi sikit sebab mak dah makan tghari masa check ni..selalu bacaan 7.3 ..tapi kira ok la dari dulu kan..20++..


10 comments:

  1. wah bagusnye ...mcm dah ade klinik dlm umah hah heheheeheh.......

    ReplyDelete
  2. tu diaaa.....bergelimpangan pesakit Ateh...hehe

    lisa..BP tu Blood Pressure @ tekanan darah

    ReplyDelete
  3. Lieya latiff
    - tu la pasal...senang mcm ni..

    ReplyDelete
  4. ieda
    - oh yer ke..baru la Lisa tau...hehehe..x minat bidang2 ni la kak...

    ReplyDelete
  5. haha...kt uma pn bole wat...lau nk wat jgk leh la dtg uma kamoo kn...hee

    ReplyDelete
  6. bila dah berusia ni macam-macam penyakit mula datang..kenalah jaga pemakanan kan..

    ReplyDelete
  7. wah ada doktor peribada gituh..
    FIL in lawa kita pun suka cek sendiri.. penuh 'alat2 doktor' dia kat rmh dia.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah