Thursday, January 7, 2016

Pembedahan Mata Mak Berjaya

Sebelum ni aku ada  mention mak aku operate mata sebab katarak dan komplikasi kencing manis kan...alhadulillah mak dah selamat menjalani pembedahan mata 31hb lepas...akhirnya mak dah boleh nampak macam biasa..itupun melalui mata kanan mak...mata kiri masih samar pandangan lagi sebab perlu operation kali ke dua lagi sebulan...mak dah nampak muka anak- anak, muka cucu dan muka Abah..masa aku balik 31hb tu terus ke klinik mak masih dalam operation theater lagi..bila dah sudah masa bukak pintu je..Mak tergelak besar siap cakap " eh along balik..." aku terkejut la kan sebab mak boleh nampak aku..."eh mak nampak along dah" ...dia gelak je sambil cakap nampak dah......

seronok aku...tak tau nak gambarkan macam mana perasaan aku bila mak dah boleh nampak...tapi sekarang mak kena jaga mata dia...setiap 2 jam dan 4 jam masuk ubat..kiri kanan mata ubat lain- lain...memang mak kena rehat dan tak boleh buat apa2 kerja termasuk tundukkan kepala atau angkat barang berat...takut tekanan pada mata kan...

Jom tengok keadaan mak masa nak operate dan selepas operate...


aku tak ingat ini mata belah kanan ke kiri


nampak selaput?


mak sebelum masuk bilik operation..kurus kan mak aku...


selepas operation


katarak dan selaput yang doctor buang dari mata mak...ngeri kan..


Kat sini la mak operate mata..

Mata kiri mak belum pulih sepenuhnya...perlu operation yang ke 2...sebulan lagi...lepas tu nanti doktor cakap insyaallah mak dah boleh melihat macam biasa...proses sebenar masa operation aku tak tau sebab aku takde masa early stage kan...cuma apa yang aku mampu cakap sekarang...syukur alhamdulillah mak dah boleh melihat semula walau tak sepenuhnya...

Ada yang tanya kenapa tak pergi buat kat Hospital Kerajaan je...erm...bukan aku memperlekehkan hospital kerajaan tapi kalau buat kat situ belum tentu mak dapat operation dalam masa terdekat coz kena ikut turn...sebab tu kami pilih klinik swasta walau kos agak tinggi...maka dah sampai tak boleh nampak..meraba- raba dan dah banyak kali berdentung kepala kat dinding...sampai satu masa tu mak tak nampak jalan nak ke bilik air...hati siapa tak tersentuh kan...nak pegang cucu pun mak meraba- raba..dan asyik tanya..ni cucu dia yang mana...

Sebab tu kami sekeluarga tak nak tunggu lagi...at least dah buang selaput mata..dah buang katarak mata ni mak dah boleh nampak...cuma kena kawala pemakanan mak dan pastikan mak ambil ubat mata ikut waktu...next month operate sekali lagi untuk mata kiri..kali ni doktor nak tukar kanta mata kot...tak tau lagi condition macam mana..kami harapkan yang terbaik untuk mak...asalkan mak boleh melihat semula...

Korang kalau ada mak atau ayah atau ahli keluarga yang mempunyai masalah yang sama..jangan tunggu lagi...check mata cepat..jangan sampai dah jadi tebal katarak mata tu...lagi tebal lagi tinggi kos nya...kalau nak cuba dengan Doktor yang rawat mak aku ni pun boleh...tapi Klinik dia kat Seremban la...alamat dan contact number ada kat atas tu...jangan tunggu tau..lagi tunggu lagi macam- macam masalah timbul..

17 comments:

  1. kesiannya kalau mak sy pun mcm tu..sedih..moga mak akak cepat sembuh ye

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah.... tgk yg katarak yg dh di buang tuh... aduh ngeri nya

    ReplyDelete
  3. SA..awat saya pulak yang rasa sebak baca entry ni...lagi2 part dia sampai terkena dinding, tak nampak cucu..aduhai..semoga mak SA cepat sembuh...Insyaallah..

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah. Insyaallah second operation pon macam ini jugak..semoga Mak akak cepat sembuh..amin

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah..nanti jaga betul2 mak dan berpantang seperti yg doc ckp..mil murni dlu pernah buat sebelah kanan dlu tapi dia x pantang buat kerja byk..lps buat operation mata kiri baru dia perasan mata kanan dia tak ok..bila kanan tak ok jadi ganggu juga penglihatan dia..InshaAllah nak buat lagi sekali..Ape2 pon murni doakan semoga mak SA sihat sejahtera selalu..Aamiiin!

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah, moga mak cepat sihat...

    ReplyDelete
  7. Ada pengalaman juga bila mak sedara buat opration mata, memang tinggi kosnya. Kita ni anak2/anak sedara buat collection utk tampung kos beliau. Ada mereka2 yg uzur mata tak nampak sebelum waktunya perlu dibantu cuma kadang takde sapa yanng bersuara.

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah, semoga mak SA sihat sejahtera sentiasa.

    ReplyDelete
  9. ayah mertua saya pun berkaitan dengan kes yg sama. Sebelah mata alhamdulillah dah ok sikit lps operate. yg sblh lg doc nasihatnya biarkan sebab urat mata dah terputus. Ayah mertua saya just boleh nampak samar-samar je melalui mata yg xboleh operate tu.
    Kita sama-sama bdoa yang terbaik untuk orang tua kita (^_^)

    ~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
    http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.my

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah SA, semoga mak semakin sihat dan selesa menjalani rutin harian dan beramal ibadah.. amiin :)

    ReplyDelete
  11. alhamdulilah ...

    hai , ain singgah sini .
    nanti rajin rajin singgah ke blog ain ye
    http://akuainkausiapa.blogspot.my/

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah, mata mak Suria dah pulih, moga cepat sembuh. Insha Allah... buatlah yang terbaik untuk mak kita. Susah juga jika tak nampak asyik meraba-raba.

    Jom kunjungi entri saya:
    Pengalaman Bersama ONEXOX

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah semuanya berjalan lancar =)

    ReplyDelete
  14. alhamdullilah...mak saya pun ada masalah mata juga. Tapi klinik yang SA sarankan tu jauh sangatlah..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah