Thursday, January 28, 2016

Kebun Mini Family Suriaamanda

Hi korang...

Sepi blog aku sehari dua ni kan..sorry eh..baru waras hari ni...so semangat yang hilang kembali pulih..aku dah move on dah...so..korang ok ke sehari dua ni?ni aku naik hantu plak ngan maxis..data internet aku dah jadi 2gb dari 4gb..balik kerja kang aku nak pi hamun balik...ada aku tukar ke Digi jugak ni kang...ari tu tukar celcom..line plak macam siput khinzir..tukar maxis..lain plak masalahnya...sabar je la...

Meh aku nak citer pasal kebun mini aku kat umah...tanah yang sekangkang monkey tu dapat la tanam serba sikit pokok yang penting...jom tengok apa Abah aku tanam..( macam aku plak yng rajin tanam kan)


serumpun serai..


gemuk2 serai aku..


pokok cili api ada 2 batang, pucuk pegaga 


pokok kunyit dan pokok peria katak..nampak yang menjalar tu?


pokok kari


ini mak aku cakap pokok Mahkota Dewa


haaaa...ini project kebun aku gak ni...bekas2 ni aku beli banyak2 nak tanam sayur


dah semai benih...esok2 dah tumbuh sayur aku update lagi eh...

Sayur apa aku tanam?

ada kangkung, ada bayam, Sawi dan Kailan...tengah nak beli bekas lagi..nak tambah...ye la..zaman serba mahal ni...apa yang ada perlu di guna pakai...back to nature..kita bercucuk tanam..takde tanah..kita beli je tanah dan buat pertanian moden macam ni...saranan menteri kan..jangan tanam bunga..tanam sayur...

pasal tanah aku beli 3 guni ni pun jadi jenaka..aku bagi tau dania pasal aku beli tanah...dia boleh tanya aku soalan bikin panas..berapa ekar aku beli tanah...tak pasal- pasal aku kena gelak...anak dara ku tu kan..sabar jer la...

Sekali aku beli tanah 2-3 ekar buat kebun sayur baru terngaga....

26 comments:

  1. Replies
    1. Betul2..even tanam sayur dlm pasu je..

      Delete
  2. wahhhh mahkota dewa tu....curlasss sangat namanya.... saya pun suka bercucuk tanam tapi kadang malas nak jaga #janganjadimacamsaya :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mahkota dewa ni macam sejenis herba utk penyakit Darah tinggi or kencing manis...

      Delete
  3. Pokok2 macam serai, cili, kunyit tu, mmg patut kita tanam kat rumah....sebab selalunya nak pakai dlm kuantiti yg sikit, tapi mahal bila gi beli kat kedai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti nak tanam daun saderi...doc kenal x daun saderi?hahaahahaa

      Delete
  4. AKU PUN SUKA MENANAM .... BEST KAN

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best giler bila dh nampak hasilnya...

      Delete
  5. akk..nape idea kita selalu nak sama..hehehe baru plan nak rajinkan diri menanam. Suami soh tanam yang senang-senang macam tanam pokok kari ke cili api ke. Tapi, tanah yang ada tu warna merah..susah sket nak jaga,. elok tanam hitam macam akk tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli Tanah yg macam tu kat nursery Linda...start la slowly..nanti dh dot momentum tu sure bertambah rajin...

      Delete
  6. memang best kalau dapat berkebun di sekeliling rumah.....rasa tenang ja tengok apa yang ditanam tumbuh dengan sihat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat rumah Akak xde Tanah...tanam dalam pasu je la..nyesal x beli rumah tepi

      Delete
  7. Hihi... Dania perli tu:)
    Nanti tengok pokok mama penuh kat bekas-bekas tu baru terperanjat Dania:)

    ReplyDelete
  8. semangat akak tgk SA berkebun:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom berkebun Kak..tanam cili DLM pasu je dulu...

      Delete
  9. kita pon baru start menanam ni..excited tgk pokok makin besar..hihi..

    ReplyDelete
  10. okey gak kan tanam sendiri..pasni dapat gaji nak beli bekas nak tanam cili padi dulu la..

    ReplyDelete
  11. Kebun atas tu mcm kebun belakang umah abah juju jugak tanam mcm2....best SA pun ikut jejak

    ReplyDelete
  12. haha .. lucu gak pasal beli tanah, kaum ibu skrg kaya ooo..

    ReplyDelete
  13. Selagi ada ruang kita gunakan sebaiknya.. sekurang2nya dapat jimat duit dari beli.

    ReplyDelete
  14. bestkan bila dapat berbudi pada tanah. Kebun sekangkang kera kena ada juga dirumah tanam tanaman utama yang guna utk masak.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah