Tuesday, January 26, 2016

Resepi Ayam Viral a.k.a Ayam Goreng Bali

Hi korang...

Last week sempat masak Ayam Viral...atau Ayam Goreng Bali...eh...betul ke...ntah la..malas plak aku nak godek  balik kat FB ...apapun cubaan yang menjadi...pelik aku ni kalau cuba je apa2 resepi berkaitan lauk memang menjadi je...tapi kalau buat kek..kuih ke apa...haram tak menjadi...

Jom la aku share resepi bergambar supaya senang kalau korang nak cuba...siyes sedap..dan memang patut viral pun ari tu...nak buat pun senang...


8 batang serai...kalau serai korang besar 5 batang dah cukup dah


6 tangkai daun kari....


goreng serai samapi kekuningan


then masukkan daun kari..gorengkan seketika


kemudian masukkan bawang yang dah ditumbuk dengan halia dan belacan serta cili kering
( bawang kecik 7 biji , bawang putih 5 biji, halia dan belacan setengah ibu jari)


goreng sampai naik bau dan agak garing


Masukkan ayam yang dah di goreng half cook...


Gaul2kan agar sambal sebati dengan ayam dan perasakan garam serta gula


renjiskan kicap tamin 5- 6 renjis


Dah siap..

Sedia di hidang dan makan dengan nasi panas...kalau biar lagi lama lagi sedap...

Korang kalau buntu tak tau nak masak apa..boleh je cuba resepi ni...sedap pun sedap...budak2 pun suka sebab tak berapa pedas...

Selamat mencuba ye...kalau dah buat share la kat blog....at least ramai boleh cuba....

25 comments:

  1. owh senang sangat ni.. resepi mudah tapi belum tentu rajin buat ..haha.

    ReplyDelete
  2. senang buat dan sedap...nk repeat lagi ;)

    ReplyDelete
  3. Ramai dah orang share respi ni. Tak sabar nak try :)

    ReplyDelete
  4. aku pun baru buat sabtu lepas..mmg sedap sangat..laki ngan anak2 kemain suka...
    lebih kurang nak buat sambal ayam je cuma letak daun kari dan serai tu digoreng...itu je...

    ReplyDelete
  5. Buat teman lapor je... Dah laa skip lunch hari nie...😏

    ReplyDelete
  6. Sedapnya... Simple je sesuai utk yg nk cpt atau ada sikit msa kt rumah mcm eija ni

    ReplyDelete
  7. wah dh try...kita tk buat lg...laparrrr la plak tgk

    ReplyDelete
  8. sedapnya tu Kak SA.. tgh imagine bau harum serai dengan daun kari..
    arrgghhh...!! must try ni.. :)

    ReplyDelete
  9. Thanks for sharing kak Suria. Tengah cuti ni bolehlah cuba.. ;)

    ReplyDelete
  10. Akak..wana dah terliur tengok ayam tu. Resepinya menarik sangat..tapi nak buat sendiri tu x tau bila dpt buat..huhu

    ReplyDelete
  11. mcm senang je resepi nih kak... tq bg resepi bergambar gini... nnti blh try lah...

    ReplyDelete
  12. Haaa perasan dah resepi viral nih, belom cuba lagi, baca feedback sume kata senang n sedap ... Boleh lah cuba nanti ...

    ReplyDelete
  13. mak aihhhh nampak sedap gile ..aku mmg suka yg mcm ni ni

    ReplyDelete
  14. memang viral resipi ni.. sama lah dengan alise.. kalau kuih ke kek memang tak menjadi..

    ReplyDelete
  15. Macam2 resipi yang viral kat FB.. rajin ngan tak rajin je kalau memasak nie.. Kalau senang sure boleh masak punyakan..janji sedap.. :)

    ReplyDelete
  16. wah.. terus teringat ayam dalam esbok.. masalahnya keras lagi.. esoklah masak kalau macam ni.. huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SA.. ai dah cuba resepi ni semalam.. ;)

      http://aizamia3.blogspot.my/2016/01/resepi-ayam-masak-bali-versi-mak-budak.html

      Delete
  17. nampak menyelerakan..resepi pun mudah..guna serai banyak

    ReplyDelete
  18. Allahu... nampak menyelerakan sungguh !

    ReplyDelete
  19. tengokpun dah tau sedap..nnti nk cubalah... :-)

    ReplyDelete
  20. meleleh air liur tgk resepi ni..nak cuba la..simple je kan

    ReplyDelete
  21. Sedap masakan ni SA...nanti akak cuba...budak-budak mesti suka

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah