Monday, January 18, 2016

Cekodok Bilis Cicah Tempoyak Sarapan Sabtu

Sabtu lepas dengan keadaan tak sihat bangun pagi tu sempat masak cekodok bilis, sempat plak tumbuk cili api gaulkan dengan tempoyak mentah..makanan rutin kat Seremban kalau dah tak tau nak buat sarapan apa..eh..aku tak balik Seremban ke Sabtu lepas? Balik...
Tapi aku balik petang la sebab tengahari ada food review kat PJ dengan FoodInk..itu aku update kemudian eh..


cekodok simple, bancuh tepung  hiris bawang dan masukkan ikan bilis..


tumbuk cili api 5 biji dan gaulkan dengan tempoyak mentah...sedap...korang cuba la...

Aku masih tak ok..dah seminggu batuk, sore throat..batuk jenis gatal dan bila sekali batuk tu memang berpanjangan...kurang tido dan badan agak lemah..Jumaat lepas dah mc dah..adui..tahun baru dah mc...tak tau nak cakap la kenapa batuk kali ni teruk..doktor pun tak tau nak kata apa..maybe kalau masih tak ok..kena buat X-Ray..doktor takut dah effect paru-paru...

Doakan aku ye kawan- kawan...

25 comments:

  1. Kalau sambal belacan ok lagi.. tapi tempoyak.. ok kita tak geng sebab ai tak makan durian.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap za....tp tu la u x mkn tempoyak...

      Delete
    2. Sedap za....tp tu la u x mkn tempoyak...

      Delete
  2. Uish sedapnya. Terliuq plak rs. Ahhaha smlm baru buat cekodok bilis gak to cecah dgn kuah lada je. Terliuq da ni tetiba .. huhuh

    Anyway get well soon sis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau cicah dengan sambal sardin pun sedap...
      Akak dh makin sembuh dah..thanks

      Delete
  3. woww sodak nyee..btw singgah sini..done follow #1409

    http://byshaz.blogspot.my/2016/01/giveaway-cash-rm500-jan-2016-by-emas.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks.....tekak kg mcm saya mmg sedap je

      Delete
  4. Cekodok bilis x pernh lgi lya try buat

    ReplyDelete
  5. aku ni durian makan, tapi sampai sekarang tak reti makan tempoyak...huhu...

    anyway, get well soon my dear!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Durian sedap, tempoyak pun sedap nok...thanks nok..

      Delete
  6. bunyinya macam pelijk...tak apa orang negeri memang serasi dengan tompayak...agak-agaklah..kalau cicah budu okey tak...hehehe

    ReplyDelete
  7. Akak..cik akak tak pernah makan cucur cincah tempoyak...
    Pedas tu kak..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pedas la...sebab x letak banyak cili...

      Delete
  8. orang perak dengan orang pahang je yang selalu buat perangai makan jemput2 dengan tempoyak ni SA..hahah

    ReplyDelete
  9. First time dgr cucur cicah tempoyak..sedap nyeah kak..tetibe rase mcm nak cube pulak..hehe

    ReplyDelete
  10. huhuhu...xmakan tempoyak..huhuhu
    take k tau

    ReplyDelete
  11. sedapnya.. sy suka cicah dgn sambal ikan bilis

    ReplyDelete
  12. sedap ke cicah camtuu? huhu

    moga xde pape ye..

    ReplyDelete
  13. menazaik ... selalu aku cicah sos je ....

    ReplyDelete
  14. menarik ...salah type plak

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah