Monday, May 18, 2015

Dia Yang Istimewa...

Permintaa Dia Yang Istimewa Aku Tunaikan...


Hi korang...apakhabar?....aku sebenarnya nak share sesuatu yang amat2 istimewa dan baru je berlaku dalam hidup aku 2 minggu lepas...aku x share lagi majlis perkahwinan adik sepupu aku...as usual aku hutang lagi la nampaknya...

Apapun aku nak share permintaan anak buah 2 pupu ke 3 pupu macam tu..anak buah dari Puchong..seorang yg istimewa...ikutkan dia pangkat anak buah dan akan panggil aku Mak Long...tp dia panggil aku kakak masa tu...x pe la...sbb dia istimewa kan


Aku sedang berbual dengan sepupu2 yang lain...tiba2 dia datang tarik tepi baju aku..

Dia: kakak..kakak..saya nak selfie dengan kakak boleh?Kakak cantik..
Aku : ermm...boleh sayang...jom kita selfie...nama sapa ni?
Dia : Alia
Aku : ok Alia..comel...thank you
Dia : terus kiss pipi aku...


Permintaan anak istimewa mmg x pernah aku kecewakan..
Ada orang x suka nak dekat kan..tp macam aku...aku dah biasa berada di kelompok insan yang istimewa macam ni...dulu masa aku kerja kat seremban memang selalu handle event2 yang melibatkan anak2 istimewa..anak2 yatim..dan macam2 lagi...tak perlu kita asingkan diri dari mereka sebab mereka juga manusia..perlu di layan sewajarnya cuma yang membezakan kita dan mereka adalah nasib...betul tak?

andai dapat membabitkan diri dalam event2 yang melibatkan anak2 istimewa...memang aku takkan tolak..hanya itu je cara aku membabitkan diri dengan kerja2 amal...korang kalau ada event2 yang melibatkan anak2 istimewa atau anak yatim...boleh la invite aku sekali..kalau ada kelapangan dan kesempatan ..boleh la aku pergi...

Last but not least....

Allah menjadikan anak2 istimewa menghuni dunia ini adalah untuk mewarnai kehidupan kita...mereka berhak untuk menikmati kehidupan seperti kita insan biasa..bukan untuk disisihkan...


101 comments:

  1. besar pahala kalau jaga amanah Allah dgn baik kan kak..nak2 pulak kalau anak tuh anak istimewa..besar ganjarannye..

    falsya penah wat event kat umah anak yatim..mengalir air mata tgk dieorg..sedih xtau nape..bile tgk dieorg happy, Allahuakbar, hati nie rase mcmmm, tah laaa..semua perasaan ade..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beruntung anak2 istimewa. Syurga tuhan janjikan utk mereka. Kita yang sempurna ni? Tak tahula apa nasib kita nnt kan?

      Delete
    2. Betul tu papaG, kita yg sempurna tu tak taulah mcm mana nasib

      Delete
    3. kita boleh mendoakan yang terbaik utk mereka :)

      Delete
    4. insyaallah sama-sama kita doakan

      Delete
  2. Replies
    1. Anak istimewa ni lg lembut hati dia n sgt mghargai org sekeliling yg sygkan dia, kwn cn ckgu yg mengajar anak istimewa ni, suka dgr cerita2 dia

      Delete
  3. ade ke org sisihkan ... tu mmg manosia tak berhati perut tu ....
    aku kadang tu rasa bangga bila nampak diorg boleh berdikari sendri kadang tu siap boleh bekerja dan memandu walaupun takde lesen ....
    kita yang normal kadang tu pun byk yg pemalas nk bekerja mereka yang insan istimewa mempunyai keinginan utk berjaya .....malu la sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang orang yang istimewa ni lebih gigih dan lebih berjaya dari yg sempurna mcm Papaglakz ni..

      Delete
    2. *Papaglamz. Typo di situ.. Heheh

      Delete
    3. betul kak eima saya setuju. nikmat kesihatan dan masa ramai yang salah gunakan. muhasabah

      Delete
    4. ada juga gunakan nikmat sempurna itu pada jalan yang tidak betul

      Delete
  4. Tersentuh..anak2 istimewa yang sangat bertuah sbb syurga memang tempat mereka...berbuat baik & berbakti kpd mereka ..InshaaAllah mana tahu kita berpeluang masuk syurga bersama mereka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga mereka yang menjaga anak2 yang begini terus di beri kesabaran dan keikhlasan oleh allah. Insyallah

      Delete
  5. layan anak-anak istimewa sebegini sekurang-kurangnya mereka rasa terhibur kan kak kan?

    ReplyDelete
  6. Beruntung sebenarnya bertemu dan dikasihi insan sebegini SA
    Ada doa dia yg kita tak nampak buat kita yg menggembirakan hatinya
    Insan yg tak punya dosa ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insan yang tak punya dosa ini. allahu :')

      Delete
    2. siapa yang tidak mengasihi dia tidak akan dikasihi

      Delete
  7. Setiap kanak - kanak ingin rasa bahagia dan disayangi

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang dewasa pun ingin rasa disayangi apatah lg kanak2

      Delete
    2. betul tu kc....tapi KC bukan budak lagi

      Delete
  8. Siapa yang mengasihi dia akan dikasihi

    ReplyDelete
  9. lama dah CT xde chance nak join any event amal.. sejak habis uni days la kiranya..
    dulu aktif jugaklah kalo kat uni..

    ReplyDelete
  10. Yang penting die panggil akak suria.. Akak cantik.. Terbaek...!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Smpai bila2 jadi akak cantik kan?

      Delete
    2. Kak Suria memang cantik pon.. Hahaha

      Delete
    3. kak SA gojess *bodek* kihkih

      Delete
    4. Amboi kc. Bodek tu nk ape??

      Delete
    5. seronok dalam panggilan camtu...saya bila nak dapat abang kacak?

      Delete
    6. kena panggil akak cantik la lepas ni ya

      Delete
  11. Permintaan yang sukar utk ditolak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. permintaan yang harus ditunaikan

      Delete
    2. permintaan yang akan membuatkan rasa terharu

      Delete
  12. alhamdulillah...permintaan tertunai

    ReplyDelete
  13. ya betul tuh SA.. ada cucu sebelah rumah pun termasuk dalam kategori kanak-kanak istimewa.. layan jer apa diaorang nak.. kekadang seronok jugak tengok telatah mereka..

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah..selagi boleh menggembirakan mereka mengapa tidak kan :)

    ReplyDelete
  15. mesti berbunga hati dipanggil kakak kan...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bunga-bunga cinta layu di pusara... Haha

      Delete
    2. papa tgh nyanyi ke? *tutup telinga

      Delete
    3. Sory la.. Suara PapaG lebih laju dari tgn KC yg hendak menutup telinga tu.

      Delete
    4. berbunga ros atau bunga matahari?

      Delete
  16. golongan anak2 seperti ini memang perlu diberi perhatian dan kasih sayang..apapun, comel la gambar selfie tu ;D

    ReplyDelete
  17. Replies
    1. itulah dapat panggilan baru kak suria.....kakak cantik

      Delete
  18. istimewa dia ni.... btw. kak SA cun jeee

    ReplyDelete
  19. betul.. org2 istimewa ni mmg berhak dpt keistimewaan yg sepatutnya :)

    ReplyDelete
  20. alah.. ai ingat dah komen yang ni.. rupanya ai baca je.. eemm..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah