Wednesday, August 3, 2022

WW ~ Rendang Kerang Campur Pucuk Paku Menu Bekal Hari Ini

Assalmualaikum...

Hi korang..

Dah makan ke tu...blog SA ni kan...xde makna la nak wordless wednesday ke apa..macam x reti je..hahaha...kalau x panjang berjela bukan SA la tu kan...dah lunch ke tu? SA tengah lunch ni ha...hari ni SA bawak bekal lauk anak dara request..Telur mata goreng berlada dan campak2 ikan bilis goreng garing...lepas tu semalam rupanya Mak Pah masak buat kali pertama uolls...Mak Pah dah sihat dan makin kuat...tapi masih ada appointment kat IJN sampai hujung tahun...

Semalam Mak Pah masak rendang kerang campur pucuk paku yang boleh di buat rendang. tekstur pucuk paku ni pejal dna takkan lembik walau dah dipanaskan berkali- kali..SA lupa nama dia nanti la balik tanya Mak Pah. Dia bukan pucuk paku yang biasa jual tu tau..itu pucuk paku pinang...silapnya satu je..Mak Pah gagal sukat garam...pedas dah cantik dah..sekali masin uolls...SA balik kerja dia ngadu dia masak tapi termasin, x tau nak adjust macam mana...so...SA pun adjust la...tambah sekotak kecik santan ayam brand, campur 2 kotak air guna kotak santan yang sama...then masakkan semula...sampai sedikit kering baru tutup api..xde campur2 garam dah sebab memang masin...ishhh..nak kawen lagi ke apa mak daku ni....

So...ini la bekal SA hari ni....ramai plak meninjau SA makan kat tempat...semua tanya sempat erk masak bekal...dah siap malam2 memang la sempat..cuba tak siap...x cukup masa de...siap ada gak bunyi...sambal apa tu..nampak macam manis je...eloooooo....x nogori la kalau masak sambal manis2 kak...dah tentu2 podeh melaha bak kata orang Nismilan...SA memang x reti la masak sambal manis2 ni...macam pelik je...kadang letak sikit je gula untuk bagi ada rasa kan...dan bagi kurang pedas kata orang tua- tua...just untuk cukup syarat je...




 


Dah update 2nd entry...hahahaha....

Asal boleh je la ye....janji entry berupdate kan...jangan malas!!!tengok keliling korang tu..pasti ada idea yang boleh dijadikan entry....cepat!! pergi update blog...dah update kang SA singgah...psst....boss outstation so SA x busy 2 hari ni...yahoooo.......

X yah nak yahoo sangat la SA....hahahahaha

9 comments:

  1. sedap rendang kerang tu... makan dengan nasi putih

    ReplyDelete
  2. Oh, baru pestime dengar Rendang Pucuk Paku. Tapi kerangnya pun nampak masih tegap lagi.

    ReplyDelete
  3. Menyelerakan sungguh bekalan SA. Rendang kerang tu aduhai....

    ReplyDelete
  4. Mak saya pun skrg ni ada masalah nak adjust masin bila masak sbb katanya lidahnya tak dpt rasa masin. Tapi kena control takut karang naik pulak bp nya. apapun masakan mak yang paling best! :p

    ReplyDelete
  5. Aduh...nampak menggoda betul rendang kerang pucuk paku tu..
    terasa2 kat tekak ni

    ReplyDelete
  6. uishh takpenah kerang masak rendang... menarik! betul cik SA, kalau kita org nismilan masak mmg nak pedas pedas... sambal manis dia macam x brpa nak menyengat... tak rasa sambal, sendu je hahaha

    ReplyDelete
  7. semua sedap.. rendang kerang dan ikan biliss.. makan dengan nasi panas..

    ReplyDelete
  8. aduyai sedapnya bekal akak..

    ReplyDelete
  9. Sedapnya.. lauk simple gini yang membuka selera..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah