Saturday, May 20, 2017

Abah Pun Nak Glamour Jugak..Soba Yo La...

Aktiviti SA Di Kampung Mertang, Seri Menanti.

Hi korang...

Ini la aktiviti SA kat kampung, sesekali habiskan masa kat kampung ni la kerja SA...petik cili api...boleh dikatakan beratus- ratus batang pokok cili tengah berbuah lebat di keliling rumah..hasil Pak Lang berbudi pada tanah...best kan?Ada orang tak suka aktiviti leceh macam ni...tapi SA suka. Masa ni la kita rasa perit jerih mereka yang bertani dan bergantung hidup dengan hasil bertani..seronok sangat tau...tapi SA tak larat pungut habis semua pokok...panas..kalau tak panas ok lagi....


Get ready untuk mulakan memetik cili api yang masak...


Amboiii khusyuknya.....

tapi kan....tiba- tiba....

Abah: Long..ooo long...meh la copek ha..amik gambar abah ni...
SA: amik gambar abah nak buek apo..
Abah: iyo la..masuk la dalam blog..abah nak yo glemer...
SA: aik....masuk blog bukan abah buek bisnes pun..
Abah: eh....jangan x tau...mahal ni gambar abah ni...masuk an yo..bukan ghamai yg ponah meghaso jadi oghang kampung...
SA: ish...iyola..iyola...
Maka jadi la sekeping gambar Abah den yg tetibo nak glemer...


Acah- acah kutip terung telunjuk...hahahaha....suka sangat dia bila ada yang komen dia comel...


Banyak kan...bukan petik yang masak sahaja, yang tua pun petik jugak...


seronok sesekali...mak lang cakap seminggu sekali baru petik cili api...masa tu dah banyak masak dah


Alhamdulillah...dapat la sedulang...separuh mak lang jual dan kami ambil sedikit untuk bawak balik seremban..


Terung telunjuk untuk dijual juga...

Seronok kan?

Seronok sangat bila hasil berbudi pada tanah menjadi...boleh dimakan sendiri dan boleh dijadikan pendapatan sampingan...duduk di kampung kalau rajin boleh buat duit yang lumayan kan?Inilah hasil bila rajin...

SA kalau banyak duit nak beli / buat rumah atas tanah kawasan kampung macam ni....seronok bercucuk tanam...Impian SA bila dah pencen nanti...

24 comments:

  1. Bestnyer suasana bersama keluarga...

    ReplyDelete
  2. hai kak .. lama xsinggah sini ... best nye tengok hasil tanaman tuuu ^_^

    ReplyDelete
  3. Wahhhh bestnya kak. kampung ni belah mne erk kak? sy selalu balik KL shortcut ikot senaling smpai seri menanti. bestnya byk cili

    ReplyDelete
  4. Ye, betul bukan semua orang berpeluang menjadi orang kampung.... huhuhuhuhu... bestnya dapat banyak hasil....

    ReplyDelete
  5. haha.. kool je abah SA suruh ambil gambar..

    ReplyDelete
  6. byk hasilnya..mama kita pn ada tanam cili gk...glemer la abah tu dh masuk blog hehe

    ReplyDelete
  7. Seronok kan macam nie, nak cili tepi rumah ja.. Macam rumah mertua Kak Sue..

    ReplyDelete
  8. Banyaknya hasil cili api tu. Murah rezeki ayah akak. To comel je bila ayah akak nak interframe masuk blog. Nak juga sesekali glamor. :)

    ReplyDelete
  9. hahhah suwitnya abah..

    banyak sungguh nih...

    ReplyDelete
  10. auni pun sejenis yang suka berbakti dengan tanah. Tapi tanah kat sini tak subuh, kering :( Pstttt.... kelakar jugak kekadang abah Kak Parizan ni. hahhaaa

    ReplyDelete
  11. hahaha.. comel pakcik! ok la tu sporting.. kalau mak saya kan kak tak bagi petik cili dengan tangan gitu mesti guna gunting..

    ReplyDelete
  12. hahaha.. comel pakcik! ok la tu sporting.. kalau mak saya kan kak tak bagi petik cili dengan tangan gitu mesti guna gunting..

    ReplyDelete
  13. hahahahaha~ comel tau abah kak SA !! kak.. kampung akak kat mana ?

    ReplyDelete
  14. buek masak lomak sodap nii...bestnya ada pokok cili api sendiri..xpyh nak beli kat kedai

    ReplyDelete
  15. Tudia cabai tu, buat sambal belacan sedap!!.

    ReplyDelete
  16. aduhai....
    terung tu best...nieyl suka kalau goreng masak cili api..Peh!
    makan dgn nasi panas..memang boleh tambah 3 4x..hahaha

    ReplyDelete
  17. Bestnya nak masak petik jew. Jimat Rm. yang paling best ayah kak SA memang sempoi. ;)

    ReplyDelete
  18. pandai abah akak... dia pun nk tayang muke gk kt blog akak tu

    seronok nya kak, punya banyak hasil cili api ngn terung tuh...

    ReplyDelete
  19. Bahagianya dpt balik kampung macam ni..banyak hasil boleh amik

    ReplyDelete
  20. hahaha kalau abah sha paling taksuka orang ambik gambar dia. bestnya kampung SA, nampak meriah

    ReplyDelete
  21. Banyaknya cili api .. sedap ni kalah yang suka makan pedas..

    ReplyDelete
  22. Best ni..sambil2 tolong, dpt pengalaman

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah