Sunday, May 28, 2017

Ramadhan Al Mubaraq Hari Pertama

Menu Masakan SA Ramadhan Pertama

Hi korang....

Alhamdulillah selesai dah kan hari pertama puasa semalam dan hari ni plak hari kedua..SA buat apa ari ni..ada ni haaaa...tengah merendang...aik..dah kenapa kan merendang plak..SA nak bawak balik rendang esok nak bagi boss kesayangan SA sikit..pas tu nak bawak untuk SA sendiri...takut balik kerja esok x sempat nak berbuka plak..berbuka xde masalah lagi..nak sahur tu nanti..hehehe...gigih merendang..ye la..rendang kan tahan lama..so boleh simpan lama..sure nanti SA bleh masak sejenis je lauk..sebab rendang dah ada kan..

Semalam dapat berbuka ramai-ramai kat rumah..semuanadik beradik ada so meriah...SA masak macam-macam semalam...

Jom tengok...



Kari Kambing


Peria Goreng Berlada


Ikan cencaru goreng kunyit


Pucuk paku goreng


Kangkung celur


Sambal Belacan


Ulam kerdas/Geduak


Alhamdulillah...

Semua makan sedap dan berselera...gathering yang awesome..berkumpul sesekali dan complete..nanti raya masing-masing x beraya ngan kami tahun ni..the best part semalam masak nasi semua habis..ikutkan SA ni diet nasi tapi bila dh ramai- ramai tu makan jugak sesenduk nasi..selebihnya meratah lauk dan minum air..semalam cuaca tak la panas..cuma SA kehausan...banyak betul minum air semalam...

So hari ni korang plan masak apa? Hari ni plak birthday abah SA so ari ni SA masak Sambal Udang Galah, Ikan Cencaru sumbat belakang, Kangkung ikan masin dan beli kuih je la sikit...

Nanti esok SA update menu Ramadhan kedua ye?

19 comments:

  1. Alamak.. Terbaca entri ni tengah hari bulan puasa lak.. Terliur tauuuu.. Nak gak rendang dgn kari.. Slurrppp

    ReplyDelete
  2. Pucuk paku goreng tu...huissss...
    Selamat ulangtahun kelahiran untuk ayah SA...

    ReplyDelete
  3. perghhh... telan air liur tgk makanan tu smua . salam Ramadhan kak !

    ReplyDelete
  4. Ana selalu rendang tu frozen then nak makan sahur reheat semula. Senang sgt kak.

    Ana dh publish hadiah akak bg tu dekat entri blog tau.

    ReplyDelete
  5. ikan cencaru tu fav sha tu 😋😋 makan dgn nasi panas pun dh berselera

    ReplyDelete
  6. selamat menyambut ramadhan kak...wahhh dapnya tgk lauk pauk tu...huhuhu

    ReplyDelete
  7. sambal tuu sungguh menggugat tau!haha

    ReplyDelete
  8. alamakk.. sedapnyaaaa.. tertengok pagi2 plak tu... adududuuu

    ReplyDelete
  9. Caru n pucuk paku tu pebret.. Aihshhshs.. Menceceh oo

    ReplyDelete
  10. emmmm, knpa la singgah entry ni :( btw kak SA unni nak resepi peria blada tu ada x?? nak.. nak nak.. hahahahahah

    ReplyDelete
  11. amboiii la hai....ulam-ulam dan sambal belacan memang selalu menjadi pilihan kak zi jugak

    ReplyDelete
  12. Banyak masak..hehe. Best dapat kumpul dan makan sama2

    ReplyDelete
  13. Berkumpul ramai2 tambah lauk pauk pun sodap memang menambah ni

    ReplyDelete
  14. stress tau bila scroll blog akak.. lapar jek manjang nih.. hahahaha~

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah