Thursday, May 18, 2017

Aglio Olio Melayu....

Hi korang...

Eh...paginya SA masak...haha...SA sebenarnya MC hari ni...tak berapa sihat...lapar plak so quickly bangun masak yang paling ringkas...chop..chop..cut..cut...then tumis je..campak sana sini..itu ini...tadaaaaaaaa....jadilah spaghetti Aglio Olio Melayu....hahahaha..sebab apa melayu? SA xde stock seafood maka SA tambah apa yang ada..aglio olio letak daging dan sawi...helloooooo.....ko dah kenapa SA?main belasah je...hahaha...


Nak resepi?

Alaaaa....sebenarnya segan nak bagi resepi version yang ni...tapi kalau ada yang nak boleh aje...

AGLIO OLIO MELAYU

Resepi

  • Spaghetti ( direbus sehinga lembut)
  • 3 biji bawang putih di cincang halus
  • daging di hiris halus ( ikut suka berapa banyak)
  • 2 batang sawi
  • Cili Flakes
  • Oregano
  • Garam
  • sedikit perasa
  • cili api dihiris ( siapa yg suka pedas)
Cara- cara

  • tumis bawang guna minyak zaitun
  • masukkan daging
  • masukkan oregano
  • garam dan serbuk perasa
  • masukkan sawi
  • sedikit air bagi nampak berkuah
  • masukkan cili flakes
  • tutup api
  • masukkan spaghetti
  • gaul mesra
  • siap dihidang

Selamat Mencuba sayang- sayang semua..


24 comments:

  1. haritu pernah try masak guna spagetti lepas tu semua cakap taksedap hahaha sejak haritu terus taknak masak spagetti ><

    ReplyDelete
  2. saya pun kalau masak memang belasah je kak..

    ReplyDelete
  3. suka spaghetti..tapi tak pernah try yang ni..nanti nak cuba la bila2..

    ReplyDelete
  4. Tak kisah resepi belasah ke apa SA, yang penting.. sedap kan..

    ReplyDelete
  5. x kisah la melayu ke apa...
    ianya tetap sedapppp..klu akk masak gitu...tapau 1..hihihi

    ReplyDelete
  6. kita pun main belasah je kalau tak cukup syarat...jaji sedap kan

    ReplyDelete
  7. kalau dah namanya aglio olio tak kisah la masuk apa pun mmg feveret hehehhe tambah lak chili flakes oiiii sedapnya kalau tak de cili padi hijau potong pun jadi laaa hahahha

    ReplyDelete
  8. Belasah jew Kak SA janji kenyang. Happy Tummy ;)

    ReplyDelete
  9. Boleh cuba resepi ni nanti... sedapnya... ena ni lebih suka spagetti berbanding mee

    ReplyDelete
  10. Sedapnyaaaa feveret saya nih.....nanti nak try la....

    ReplyDelete
  11. nampak sedap! akak pun kalau dah lapar, apa aje yang sesuai untuk dimasak, blasah aje.

    ReplyDelete
  12. get well soon...pasta mudah dimasak

    ReplyDelete
  13. Yg simple itulah yg sedap. Bertambah-tambah mkn... Hehe

    ReplyDelete
  14. Hehehe....memang tekak melayu kan kite ni? nasib tak bubuh belacan ajer dahh.. :) Anyways, suka Aglio Olio juga sebab senang dan kita boleh campak apa saja ikut tekak dan keperluan seisi rumah. Gitew :)

    ReplyDelete
  15. Simple2 pun mengancam kak. Boleh berpinggan tambah tu. Bahaya sgt.

    ReplyDelete
  16. Gws kak SA. Sedapnya. Dah lama tak makan spagheti.

    ReplyDelete
  17. Tekak melayu ini solusinya..yes..

    ReplyDelete
  18. Ai memang hantu agli oglio. Tak kisah kalau dimelayukan sebab always sedap :)

    ReplyDelete
  19. Sedapnya! Thanks for the resepi!

    http://zaidilina.blogspot.my/

    ReplyDelete
  20. haha melayu mmg suka ubah resepi supaya kena dgn selera. takpe, janji sedap!

    ReplyDelete
  21. sedap...saya pun masak cecampak je

    ReplyDelete
  22. sedapnya..tak my family tak makan lah ..hehe..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah