Tuesday, July 2, 2019

Resepi Udang Masak Lemak Cili Api

Hi korang..

SA terlebih rajin hari ni nak share ngan korang resepi Udang masak lemak cili api. Kalau korang tengok gambar, udang tu ada 2 jenis, satu udang biasa dan satu lagi udang harimau..belasah je la campur dua2 species tu. Pas tu takde bahan campuran..nampak ada ada terung panjang..belasah je masukkan terung..nampak ? Kita yang buat dia..bukan dia yang buat kita kan...hehehe...janji masak sudah....


Resepi Udang Masak Lemak Cili Api


Bahan2 nya

  • 1-2 kg udang sederhana besar
  • 1 1/2 kotak santan Ayam Brand
  • *2cm kunyit hidup
  • *Cili api ikut kepedasan
  • 1 biji terung panjang

Bahan bertanda * di tumbuk lumat..nak kasi cili cepat hancur letak sikit garam kasar masa tumbuk..

Cara2 memasak

  1. Campurkan bahan yg ditumbuk lumat bersama santan dlm periuk atau kuali..SA prefer kuali sebab senang nak kacau.
  2. Then masak dengan api perlahan hingga santan agak pekat...kacau jangan sampai santan naik minyaknya..
  3. Santan dh menggelegak..masukkan udang...
  4. Dah kemerahan udang tu masukkan terung...biarkan 3 minit..jangan kacau selalu takut terung lembik..perasakan garam dan tutup api...
  5. Sedia dihidang 


Nak lg best goreng ikan pelaling  bagi selera makan...tak pun buat la sambal belacan ke..cencaluk ke..budu ke..huiiiiii...bertambah- tambah nasi nanti..badan naik jangan salahkan SA ye....larikkkkk......

Selamat mencuba.....

10 comments:

  1. uishhhhh, senangnya resepi dia.. boleh cuba nihh

    ReplyDelete
  2. Hahahha.. Resepi belasah2 ni yang sedap, udang tu nasib baik dah mati kalau tak mahu bergaduh agaknya dalam kuali, hihihi

    ReplyDelete
  3. org nogori buat masak lemak sure sedap ni kak

    ReplyDelete
  4. Baru nak cakap..ni ada potensi nak naik berat badan PC ni kalau gini gayanya..hehehehe..sedap ni..nasib tak ada nanas..kalau tak...wow.

    ReplyDelete
  5. Saya mkn kosong gini dgn nasi panas2 je suka. Xsuka campur budu ke, ikan goreng ke ikan masin me

    ReplyDelete
  6. wow..org nogori masak lomak cili api haruslah mantap kann SA, telan liuq je tengok pic udang lomak cili tu..

    ReplyDelete
  7. sedapnya, lama pulak tak makan udang masak lemak gini,,

    ReplyDelete
  8. Semua sama kecuali terung Syaza belum pernah try letak. Nak try la nanti. Mesti crunchy gitu..

    ReplyDelete
  9. aida ni bukan nyer pe.
    elergi udang melampau sgt sejak dah up 40-an ni tau.
    geram ajer tgk lauk pauk ber udang.
    salah satu ni lah lauk nyer. feveret uolls!!!!
    anak nismilan kan. mano la nak lari dari masak lomak cili api oii :)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah