Monday, July 8, 2019

Exam Percubaan PT3 Hujung Bulan Nanti

Hi korang...

Last week SA pergi ambil report card kakak Dania kat sekolah. Dalam demam- demam tu pergi jugak sekolah dia..dari KL sebab mama dia ni amik half day. Program tu start petang so gigih la mama yang tak sihat pergi sekolah dia. Lama jugak SA tunggu, masa SA sampai tu baru pelajar no 5..turn Dania no 13. Jenuh menunggu. Tengok Dania ni relaxed je...takde rasa cuak ke apa...dia memang dah cakap awal2 yang dia rasa Math dia problem masa exam ari tu...tak sabar plak SA nak tau...
Sampai je turn...nampak ada peningkatan dalam setiap mata pelajaran dia kecuali Math dan RBT ( Rekabentuk & teknologi). Cikgu pun cakap 2 subjek tu sangat susah dan murid- murid suffer sangat2...kesian tau korang anak- anak kita..nak- nak..RBT tu baru diperkenalkan dan pelajar tingkatan 3 tahun ni adalah calon pertama untuk subjek tu. Kesian betul la ngan anak- anak kita..Cikgu dia cakap lagi kalau dapat Lulus pun dah kira bagus puan..so Dania kena usaha lebih lagi. Masalahnya Dania ni banyak sangat aktiviti sekolah. Macam- macam aktiviti nama dia je naik dulu...



Apapun sebagai seorang ibu..SA memang mengharapkan kejayaan anak SA..Cikgu pun sebenarnya stress dengan sistem pembelajaran yang banyak berubah..Ini yang SA risau..takut anak SA gagal..memang diakui sistem pembelajaran negara kita sekarang makin susah..Math sekolah rendah dah macam sekolah menengah dan untuk pelajar Sekolah Menengah pula dah macam standard Universiti.SA tak tau la apa nasib anak- anak kita semua nanti...banyak dan jauh beza pelajaran sekarang dengan zaman kita belajar dulu. Kesian sebab anak- anak stress...bukan setakat cikgu jer stress, mak pun stress..tak tau ada ke tidak jalan penyelesaian buat masalah ni semua...So hujung bulan nanti ada percubaan PT3, Harap- harap kakak Dania dan anak- anak yang lain boleh menjawab semua soalan..Risau betul la SA..

19 comments:

  1. good luck buat anak dara SA, moga di permudahkan semuanya... all the best

    ReplyDelete
  2. Betul tu, cara pembelajaran diaorang lebih susah berbanding kita. Masa ajar adik pun, selalu ada perbezaan dari segi bentuk soalan dan juga cara menjawab­čśé. Semoga semua calon PT3 berjaya menjawab soalan peperiksaan dengan baik.

    ReplyDelete
  3. i've informed by teacher, tahun ni punya calon2 PT3 guna format baru. I tanya cikgu tu kenapa dah nak dekat baru nak tukar. kesian la diorang nak kena catch up banyak benda baru. silap2 susah nak score. jawapan cikgu "kami pn baru tahu bulan 5 haritu kementerian tukar format baru" hmmm what to do :( apa2 pun all the best to Dania & Khairine utk PT3 nnt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedihkan zaza, anak asyik mengeluh aje bila jadi macam ni..hantar tusyen pun macam tak nampak jalan penyelesaian..kesian tau anak- anak jadi tikus makmal..kadang SA stress x tau cane nak ajar, setakat BI ngan BM tu bleh la mama ajar suruh goreng2 skit...good luck Khairine...

      Delete
  4. oh, skrg ada subjek tu ke? semoga dipermudahkan urusan pembelajaran Dania ya, aunty doakan Dania akan menjadi anak kebanggaan mama nanti. Bersusah2 dahulu, bersenang2 kemudian, insyaAllah.

    ReplyDelete
  5. Tahniah untuk kak Dania ada peningkatan dalam mata pelajaran. Untuk lagi 2 subjek tu, cuba lagi ya. Kak Dania mesti boleh punya.

    Betul tu kak SA, MATH sekolah rendah sekarang ni boleh Mak2 stress jugak time nak mengajar anak. Anak apatah lagi.

    Apapun, Aunty Ruby doakan Kak Dania dipermudahkan untuk percubaan PT3 akan datang.

    ReplyDelete
  6. Alaaaa comel macam Ibunyaaa..
    Moga anakanda SA berjaya dunia akhirat aamiinn

    ReplyDelete
  7. Allahu, Dania selalu dpt 1st untuk program baru belajar kan. Dulu Ms upsr pn dia 1st batch. Xpe kak, fokus mana boleh fokus dulu. Tgk subject mana yang sesuai utk course dia minat.

    ReplyDelete
  8. Bagusnya dia aktif kat sekolah at the same well catch up dgn pelajaran
    Btw PT3 xlama sgt dah tu..Good luck adik Dania wish you do your best let Allah do the rest ok ?

    ReplyDelete
  9. All the best untuk anak dara SA.
    Samalah dengan Aryssa anak mrs. A pt3 tahun ni.
    Memang kesian dengan depa nih! silibus asyik tukar-tukar ikut suka hati menteri je

    ReplyDelete
  10. All the best Dania. Semoga dipermudahkan semasa menjawab exam nanti.

    ReplyDelete
  11. Anak saya pun PT3 tahun ni. Baru minggu lepas saya hadiri taklimat mengenai peperiksaan ni, apa patut dibuat dan persediaan untuk anak.

    ReplyDelete
  12. silibus skrg mmg sgt susah kesian budak2.. good luck dania for pt3

    ReplyDelete
  13. memang jauh beza silibus diorang sekarang dengan kita dulu-dulu...saya ni sampai fikir dua tiga empat lima puluh kali nak ajar tuisyen ke tak, sebab takut saya yang kena belajar nanti..hahahaha

    ReplyDelete
  14. good luck dania & semua anak2 yg bkal mengadap exam PT3..insyaallah, sebelum bukak kertas soalan tu baca bismillah..moga dpt jawab soalan2 dengan tenang..

    ReplyDelete
  15. Lawanya anak dara SA ni,manis ja. Moga Dania dpt hadapi exam PT3 nnt dgn tenang & dpt jawab dgn sebaik baiknya, good luck!

    ReplyDelete
  16. anak aida next year, SA.
    this year aida da suruh dia start study.
    dah le exam mid year baru ni result exam nye menurun skit. aduhai.
    standard diorang sgt tinggi :(
    kalau tak bebetul bersedia, susah la nanti, kan.
    kita dedolu, releks jer. form 2 still honeymoon.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah