Wednesday, July 24, 2019

Umur Berapa Anak Korang Dah Pandai Gosok Baju Guna Seterika?

Hi korang...

Hari ni SA nak ajak korang bincang satu bab tentang anak korang...Tak kisah la anak lelaki ke anak perempuan..Bila anak korang dah mula membesar sure korang ajar anak- anak korang basic buat kerja rumah kan...sama macam SA la..memang SA ajar anak SA buat kerja rumah yang basic macam cuci pinggan, kemas meja makan dan gosok baju. Alhamdulillah hasil dari ajaran dari dia kecik memang sekarang dia banyak membantu meringankan tugas Atuk dan Uwan dia. Hepp...jangan kata dia dah jadi macam orang gaji. Takdenya...memang ianya datang dari diri dia sendiri untuk kemas rumah, ampai baju di waktu dia free dari belajar. Satu sikap Dania yang SA nampak dan rasa bangga bila dia tak boleh langsung tengok rumah bersepah. Cepat jer dia akan tarik muka dan kemaskan...

SA nak tanya korang la..pada umur berapa korang izinkan anak korang  gosok baju sendiri guna seterika?


Dania seawal usia 9 tahun dah pandai dah gosok baju sekolah sendiri, memang SA latih dia dari umur 8 tahun. Sebabnya? sebab Dania tinggal dengan Atuk dan Uwan dia..masa Acu dia blom kahwin dulu memang Acu tolong gosokkan baju sekolah...tapi lepas Acu dah masuk Politeknik, dah masuk Universiti..SA nekad ajar dia gosok baju. Senang kan..so takde la dia susahkan atuk dan uwan yang dah tentu- tentu dah tua. Mama plak balik hujung minggu je..

Alhamdulillah..setakat ni blom ada kecederaan terkena iron atau baju terbakar...SA memang guna iron yang bleh ejas2 tahap kepanasan..nak beli iron canggih blom mampu kan..sekarang Dania dah boleh dah gosok baju semua orang termasuk baju mama...elok jer kemas baju dia gosok, memang dia guna tips SA ajar bab ejas tahap kepanasan...nanti SA nak ajar masak pulak..setakat dia goreng telur dan goreng ayam dah lepas dah..masak maggi pun dah lepas..tinggal tak pandai lagi masak nasi...slowly la ajar dia..mana tau nanti nak masuk asrama ke masuk universiti ke..dia dah boleh berdikari kan..

So...umur berapa anak korang dah pandai dan korang izinkan gosok baju guna seterika?

Jom sama- sama share kat ruangan komen....


19 comments:

  1. bagusnya dania.. syafi sampai darjah 5 pun saya x ajar lagi kak hihi.. nanti lah slow2

    ReplyDelete
  2. Anak Sis semua masuk menengah baru pandai gosok baju, kecuali si bujang, dah form 4 baru berani bagi dia gosok bajunya...

    ReplyDelete
  3. Ian...10 tahun dah ajar dah, umur 11 tahun dia memang gosok baju sekolah sendiri. cuma now dah guna steamer iron..tak confident nak kasi dia guna lagi. sbb sendiri pun kadang2 kena steam tu. sesekali ..dia iron gak la.

    ReplyDelete
  4. Iman dah sekolah menengah baru pandai gosok baju, itupun baju sekolah dia Sk yang gosokkan, hahaha. Bab masak memasak, dia cuma pandai masak guna dapur elektrik, guna dapur gas memang dia tak pandai.. tak pandai buka api dapur, hahaha.

    ReplyDelete
  5. Anak saya kecik lg kak.. 6 thn plg besar.. Agak seram kalau nk benar kan age mcm tu. Atau pun beli iron yg kena tangan tak sakit. Mungkin berani lah nk bg

    ReplyDelete
  6. mmg kene ajar kan kak, bila besar nnti duk asrama ke apa dia pandai berdikari... si aiyan tu bt masa ni tak ajar lg... bahaya lg rasanya tunggu dia besar sikit lg... dia skrg ni pun tak blh nk bezakan sgt bahaya ke tidak,

    ReplyDelete
  7. Anak CH darjah 5 dah boleh gosok baju guna seterika.. kekadang ada juga yg Terbabas hangus bajunya tapi tak apalah dlm peringkat mengajar mrk..

    ReplyDelete
  8. Ayah diorang dah suruh dah yg sulung tu gosok sendiri..tp dia sanggup pakai baju tak bergosok daripada gosok sendiri

    ReplyDelete
  9. Bagus lah akak ... saya dulu pun dari darjah 3 rasanya iron sendiri sampa lah sekarang xde la lagi kecederaan terbakooo ke apa lahamdulillah

    ReplyDelete
  10. terbaik Dania..mmg elok pun ajar dia awal2 ni SA tapi anak2 akak semua bila dah sekolah menengah baru belajar iron baju kecuali si bongsu..umur dia 9 tahun dah iron sendiri sebab kakak dia suruh...sesekali akak tolong jugak..kesian kat dia..hehe

    ReplyDelete
  11. saya dulu umur 10 tahun gosok baju sendiri... sebab suke menyibuk mak buat keje haha..

    ReplyDelete
  12. Bagus kakak Dania. Darjah 3 dah belajar gosok baju :)

    Anak bujang Ruby hat 9 tahun belum pandai lagi. Hehe

    ReplyDelete
  13. ankdara dh ajar juga tp mengada kan..nk juga la mak yg buat

    ReplyDelete
  14. wah..bagus dania..bagus ajar anak2 ni buat keja rumah..at least membantu ringankan keja umah.

    ReplyDelete
  15. Belum ada anak lagi..tapi diri sendiri dulu tak rasanya masa masuk sekolah menengah kot baru pandai iron baju sendiri..sebab masa tu kalo bole nak baju tak berkedut langsung..ekekeke

    ReplyDelete
  16. Wah! bagusnya Dania umur 9 tahun dah pandai gosok baju.
    Aryssa Mrs. A ajar dia gosok baju bila dah mula guna steam iron philips sebab iron tu baju tak terbakar time tu umur dia 11 tahun. Pernahlah dia guna iron biasa tapi ada kesan hangus.

    ReplyDelete
  17. lebih kurang sama.
    anak2 aida pun start dlm usia darjah 3-darjah 4.
    ibu bekerja.
    wajib bak kena train diorang awal.
    sib baik la dpt anak girl kan. dpt la membantu.
    now, baju ijat pun diorang bantu iron kan

    ReplyDelete
  18. Saya jenis yang pakai baju tak perlu digosok, Kak SA. Kalau beli kain baju kurung pun, mesti akan beli jenis yang tak berkedut lepas basuh. Sebab lebih jimat masa. Tapi kalau kena gosok baju tu, boleh je. Cuma bukan rutinlah menggosok baju.

    ReplyDelete
  19. Sha nak ajar dah Amani tapi tak berapa confident sebab Amani macam Sha, clumsy sangat.. Risau melecur.. huhuhu.. Tapi memang kena ajar juga..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah