Monday, July 22, 2019

Lunch Jumaat Di Food Court NuSentral

Hi korang...

Lupa plak nak share kisah lunch Jumaat lepas kat Food Court NuSentral...sekarang ni pulun makan kat luar je kan..esok- esok dah muak baru bawa bekal...mengada betul..ntah bila la nak rajin..Masa Jumaat lepas SA diserang gerd sampai sakit belikat..tapi SA buat tak tau je..malas nak semak otak walau rasa sakit gerd ni sampai buat ko rasa nak mati je..ekceli dia bukan sakit..tapi dia mengganggu sistem pernafasan korang. Angin atau asid refluks tu buat perut korang cramp sampai nak bernafas pun seksa. Selalunya SA minum air panas je..untuk bagi angin keluar ikut mulut..kentut jangan cakap la..susah ok...payah nak kentut..kalau dapat kentut tu memang lega la..satu lagi cara SA akan makan benda yang panas- panas atau bersup macam kat bawah ni. Memang pesakit gastrik atau Gerd x elok makan mee kuning..tapi takde pilihan..makan jer la apa yang ada...janji perut kenyang...


SA pilih fishball noodles..


tambah lagi asid refluks dengan cili jeruk dan cili potong ( jangan tiru perangai SA ni)


Amnani pilih chicken grilled...sedap gak ..sayur tu SA yang habiskan..dia x makan sayur atau dalam ertikata lain dia sangat memilih sayur


Total SA makan sorang...


Minah ni tumpang meja kami..kesian kat dia takde empat nak makan...kami ok je...


then SA order air boost ni...lupa dah apa nama air ni tapi dia lebih kepada build energy


Memang teruk gak la sesekali kalau gerd ni menyerang tau...korang akan rasa dada korang berat...masa tu memang stress la..dan kalau nak tau kalau lagi kuat kita stress lagi asid refluks tu jadi banyak tau...masa tu memang tak tenteram la...berdiri x kena, duduk tak kena..sebab tu pesakit Gerd/ gastrik akan rasa sampai masa nak matila...macam- macam benda negative muncul la..masa tu la rasa jantung sakit...padahal simptom sakit jantung lain tau...SA x tau nak tunjuk macam mana..SA akan stress kalau perut banyak angin...rasa bloated..ni SA dah dapat referral letter untuk buat scope tapi SA tak berani nak buat lagi...nanti la..so far dah dapat ubat paling mahal ni takde dah rasa ada asid refluks tu....dah banyak kurang dan dah lega sangat...yang nyatanya pesan doktor Jumaat lepas..jangan stress..kalau stress asid tu memang akan banyak berkumpul...lagi awak susah....ermm...macam tu pulakkkkk....



5 comments:

  1. akakpun kalau makan ada cile jeruk memang menjadi makannyer.... tak elok yer.....

    ReplyDelete
  2. simple2 pun tapi mengeliurkan.. sedapnyaaa

    ReplyDelete
  3. Murahlah makanannya bagi tempat makan di bandar.

    ReplyDelete
  4. Sedapnye fishbowl soup tu.. makan pula dengan kuah kicap memang terangkat!

    ReplyDelete
  5. Uishh, jaga makan kak..nakal betul ye lawan rules orang Gerd and gastrik 😂

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah