Thursday, July 18, 2019

Ayam Goreng Kentucky Spicy Guna Tepung AROMA

Hi korang....

Semalam kan SA half day dan balik Seremban...petang semalam saje nak test tepung kentucky jenama AROMA ni...dah lama beli tapi tak pernah cuba lagi...beli siap pakej tamak sampai 3 pack..2 pack spicy dan 1 pek besar original. Bukan apa..anak dara SA tu suka kalau ayam goreng atau seafood disalut tepung ni..Dia pun dah besar dan dah pandai masak sendiri setakat ayam goreng..So semalam SA pun buat la...beli ayam part drumstick ngan chicken wing aje..Beli banyak sebab kebetulan family adik SA si Lisa datang..so jamu la anak buah yang 3 orang tu jugak...Sedap giler goreng ayam guna tepung Aroma ni...memang la pedas tapi anak- anak buah SA boleh makan...Kakak Dania pun cakap sedap la mama..nanti boleh buat sotong goreng tepung plak...okey itu tunggu mama balik Sabtu nanti la.....

Source from google...



Kirim kat Abah beli ayam..sekali dia beli yang besar-besar drumstick dan chicken wing tu...


First step SA bancuh beberapa sudu tepung tu dan marinate ayam selama 1 jam..bagi tepung tu mesra menyaluti ayam tu kan..supaya rempah2 tu masuk dalam ayam tu...


Dah marinate ayam tu simpan dalam fridge dulu..nak makan nanti baru goreng...


Then dalam mangkuk lain sediakan tepung yang kering...ayam yang dah di marinate tadi golek- golekkan atas tepung bagi bersalut sepenuhnya...


Dah pastikan semua bahagian bersalut then goreng dalam minyak panas yang banyak ye...agar semua bahagian ayam tu masak sepenuhnya..make sure guna api perlahan dan minyak betul- betul panas...


Tadaaaaaa....dah berenang ayam dalam kuali...selalu balik- balikkan ayam tu ye agar masak sekata...


Dah siappppp....cantik kan warna dia? nak dapat hasil macam ni make sure minyak betul- betul panas dan api perlahan...


ishhh..terliur semula.....


Drumstick plak...besar- besar dan gemuk drumsticknya....sedap dan sangat- sangat juicy


Bukti SA yang masak...kang ada kata bukan SA yang masak kan....

Haaaaa...senang kan?

SA recommend sangat- sngat korang cuba tepung kentucky spicy jenama AROMA ni...SA beli kat Shopee lepas terjebak suka bila tengok rakan blogger Zaza Iman buat review...so kalau korang nak beli boleh beli di Shopee, harga pun murah je...dengarnya ada yang pernah nampak tepung ni ada kat Giant..so kalau tak nak beli online korang boleh beli kat Giant. Kat kedai- kedai biasa SA tak sure ada ke tak tepung ni...Serius sedap tau...walau spicy tapi takde la pedas sangat..anak- anak boleh makan..kalau tak nak spicy bleh beli yang original...

Dah beli nanti share kat blog tau...

Selamat mencuba!!!!!

14 comments:

  1. Wah.. tepung baru.. Nanti sha cubalah.. Nampak menarik tu bila tengok akak masak..

    ReplyDelete
  2. sedapppp tu...trus lapar haha..ratah2 yummyyyy

    ReplyDelete
  3. okey,nnti kita cari gak..nmpk cntik plak ayam tu lps dh digoreng..hehe

    ReplyDelete
  4. Jadi crunchy lah kak SA! Nad tak pernah try goreng ayam heheh. Du tengok kengkawan buat celup telur pastu baru uli dengan tepung tu. Tapi tengok guna tepung ni macam senang dan jadi cantik!

    ReplyDelete
  5. dah macam ayam kfc dah ekin tengok.. nanti nak beli lah tepung kentucky aroma ni.. ekin memang suka yang jenis spicy ni.. sedappp!

    ReplyDelete
  6. boleh try ni nanti, nak masak pun senang je

    ReplyDelete
  7. wah...nampak spicy and juicy ayam goreng tu...nak beli jugak la kat shopee

    ReplyDelete
  8. siap ada bukti tu kak sa yg masak.. hahahha

    ReplyDelete
  9. Rasa nak makan ayam goreng pula bila baca entri ni. Saya tak pernah beli lagi tepung jenama AROMA ni.

    ReplyDelete
  10. sedapnya.. tentu puas hati kan buat sendiri

    ReplyDelete
  11. Wahhh... Ade tepung baru laa.. Nanti LeYa nak try jugak laa..tq Kak SA

    ReplyDelete
  12. Boleh try ni... selalu Yan pakai tepung bistari

    ReplyDelete
  13. menarik.
    now aida pakai tpung bestari.
    ok jugak, SA. cenggini jugak style nyer.
    rangup sedap!
    tak payah dah beli ayam goreng kat psr mlm tu.

    ReplyDelete
  14. Dah cuba beberapa kali goreng ayam guna tepung Aroma nih. Itupun terjumpa kat Longwan dekat dengan pejabat. Anak suka, siap buat jual kat kawan-kawan lagi bila ada yang mintak beli ayam yang dia bawak bekal ke sekolah. Tapi bawak tak banyak laa dalam 5-6 ketul jer.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah