Wednesday, August 2, 2017

Jangan Jadi Silent Reader, Sekarang Masa Untuk Lebih Maju

Hi korang...

Lambai tangan skit...okey apa nak citer hari ni..ikutkan dh buntu dengan idea blogging...review product belum ada yang baru, food review lepas raya ni macam segan2 nak jemput SA..kalau ada pun hari biasa iaitu hari bekerja lepas tu jauh dari area SA tinggal..takpe la..ada la rezeki tu nanti..kalau takde SA kena la cari rezeki amik order memasak makanan.. alhamdulillah buat masa ni nampak dh permintaan..syukur walau bukan hari-hari...SA nak bincang pasal blogging la...semalam SA ada up status soalan silent reader SA...jap eh nak screenshot status SA tu...


So..SA dh bg beberapa point dan kawan- kawan blogger lain pun dh bagi beberapa point...adik ni lebih buntu sebab entry takde komen..Macam mana nak maju kalau asyik jadi silent reader kan...sekarang takde istilah silent reader dah...mulakan langkah dengan follow semua blog yang aktif.Yang sifu- sifu blogger pun kena follow jugak..mula tinggalkan komen..buat entry dengan SEO, Keyword yang mampu menarik perhatian readers.Belajar ping entry kat group2 blogging. Jadikan permulaan untuk aktif dengan jadikan blog sebagai diary harian. Penulisan yang macam mana terpulang pada minat korang..gaya bahasa kena santai, semmpoi agar readers yang singgah tak rasa boring. Kalau guna ayat skema sekali tu je diorang singgah.Pelbagaikan entry. Jangan lebih focus pada bisnes kalau blog korang buat semata2 untuk bisns product korang...Template kena menarik dan mesra.Penggunaan warna pada template memang penting...ikutkan banyak lagi point lain yang kawan- kawan bloger lain share...

Niche sangat penting ye kawan- kawan..Niche adalah topik yang mewakili korang...bagi korang yang dah berpengalaman dalam dunia blogging mungkin takde masalah dengan istilah Niche ni...Niche adalah dasar penulisan korang...korang lebih cenderung kearah gaya yang macam mana? ada yang focus tentang resepi masakan, kekeluargaan, sukan, pelancongan dan gaya kehidupan malahan ada yang lebih cenderung pada peribadi. Macam SA lebih kepada gaya kehidupan dan personal agar SA bebas menulis dan lebih santai.

Korang ok tak dengan penjelasan SA ni? SA x nak la apa yang SA terangkan menjadi rumit dan susah untuk korang faham. Selain dari tumpukan pada blog, korang newbie kena naikkan follower blog korang..macam mana nak naikkan? pergi follow blog orang lain walaupun pada korang blog diorang tak berapa memenuhi citaras korang...tnggalkan jejak katanya...tinggalkan komen..balas komen bila perlu...ok?

Kalau ada yang nak tambah lagi...boleh tambah point kat ruangan komen...feel free to comment.
So adik2...wake up...ini zaman untuk korang maju...kalau asyik jadi silent reader takkan kemana...

26 comments:

  1. Dy tgglkan jgk komen walaupon pndek. Yg pnting org thu kita datg..hehe

    ReplyDelete
  2. dulupun saya silent reader jugak..sekarang dah tahu kalau tinggalkan jejak akan memberi kesan terhadap pv blog.. just bab2 SEO & keyword tak pandai lagi..

    ReplyDelete
  3. Sy pun baru jugak...terima kasih SA bg panduan sgt berguna untuk Sy ni

    ReplyDelete
  4. Hi SA hehe...saya baru nak berjinak2 buat blog ni hehe harap beri tunjuk ajar yer :)

    ReplyDelete
  5. sedang belajar tinggalkan jejak, Dulu miza pun selalu silent reader jugak. Insoff

    ReplyDelete
  6. Hahahaha... teman pun silent reader juga kat blog SA nie... Sesekali je teman komen-komen kan.... heheheehehe...

    ReplyDelete
  7. Kalau saya, saya akan baca entri blog yang telah saya jadi follower, jadi follower widget kena pasang kat blog ya, baru saya dapat baca entri baru.... hihi... dan juga saya akan pergi singgah blog pengomen-pengomen kat blog saya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama, siapa tinggalkan komen saya follow dia balik dan bacalah blog dia hari2..tapi tak selalu tinggalkan komen kecuali perlu. hehe..

      Delete
  8. Walaupun ena dah 7 tahun dalam dunia blogger ni, tapi still banyak benda yang perlu ena pelajari

    ReplyDelete
  9. Ai suka komen kat blog orang.. tanda sokong blog dia..

    ReplyDelete
  10. Good tips untuk blogger baru ☺

    ReplyDelete
  11. Mak pun rajin jadi pembaca senyap. Sebab kadang2 tak tahu nak komen apa. Tak mahu juga komen sekadar nak bagitahu kehadiran kita sedangkan sebenarnya kita tak habis pun baca... hehehe

    ReplyDelete
  12. rabia banyakkan tinggalkan jejak komen dan join giveaway..dan jd top komentar di blog org lain..itulah cara rabia buat.

    ReplyDelete
  13. Dah bertahun blogging pun Auni masih tak jumpa niche sendiri. Tapi nak elak stress, just keep on writing, orang suka baca, kita happy.

    ReplyDelete
  14. betul sangat kak sa....kena luangkan masa bw dan komen tinggalkan jejak

    ReplyDelete
  15. Blogwalking tu penting. Anjurkan segmen atau GA pun membantu. Kan kak.

    ReplyDelete
  16. Mula2 berblog dulu, tak ada sapa nak komen kat entry..Sedih je..hehe..Lepas tu bila dah tahu fungsi BW dan praktikkan, baru ada datang menyinggah ke blog saya & tinggalkan jejak..

    ReplyDelete
  17. Thanks kak SA atas posting yg Berguna ini.. Lawatlah blog saya
    http://felicitaciones98.blogspot.my/?m=1

    ReplyDelete
  18. boleh cuba dengan join GA yang rakan-rakan anjuran... mula2 kene follow dan blogwalking blogger yang join tu... nnt akan ramai berkenalan disitu... InsyaAllah...

    ReplyDelete
  19. Sekarang dah mula dah jinak buat blogwalking! Thank you for the tips.

    Aqalili, Blogger at Curitan Aqalili
    http://www.aqaliliazizan.com

    ReplyDelete
  20. Nak kene raijin blogwalking baru la org lain kenal.

    ReplyDelete
  21. jangan malu malu.. semua kawan blogger baik2 hihi..

    ReplyDelete
  22. Betul tu kak SA. Sekarang bukan masa jafi silent reader. Org komen blog kita,kita kena balas komen diorang. Supaya org akan perasan kehadiran kita

    ReplyDelete
  23. dulu suka juga jadi silent reader.. sekarang masa agak mencemburui.. bila ada masa, memang cuba juga komen setakat yang mampu..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah