Thursday, August 17, 2017

Kari Udang Besar Dari Sarawak

Hi korang...

Haaa...pagi tadi kita duk up pasal GA dan jugak sponsored artikel Program Jom Jimat Elektrik kan..kali ni SA nak citer pasal menu udang besar last week..udang gred XXL adik SA dapat lepas meeting kat Sarawak minggu lepas..sekali 2 kotak dia dapat dan memang besar2 udangnya...sedap betul sebab buat masak kari..SA part ni memang suka..suka sedut kepala udang tu walau SA tau kolestrol tinggi..tapi biasa la benda sedap orang tak fikir effect nya kan...degil..ambik terus kena migrain...ekceli SA memang dah migrain sehari sebelum tu..sebab masalah hormon perempuan kan..tapi bila nampak jer udang besar ni dalam sinki terus offer diri nak masak..sakit kepala tolak ketepi...hahahaha...


Besar kan?


Adik SA cakap kat Sarawak udang besar2 macam ni di frozenkan dan di eksport ke luar negara..harga kat pasaran RM80++ sekilo...amboiiiii.....


Dah siap masak kari..takde benda nak campur..campur cili besar...


alaaa tengok gambar ni terus rasa nak makan udang besar lagi..


Memang sedap betul SA makan Ahad lepas...si kecik Qhaira pun 4 ekor dia sorang je makan..kakak Dania memang tak berapa suka udang sebab dia malas nak kopek kulit..SA la jadi mangsa tukang kopekkan untuk dia..mengada tau...entah apa yang nakas pun tak tau la...hehehe...ntah la perangai sapa dia ikut..korang kalau masak kari udang ke telur ke apa kan..guna kari daging ke kari ikan?haaaaaaa....SA mesti la guna kari ikan..sedap sikit..tak pernah lagi guna kari daging kalau masak kari udang ke atau kari sotong atau kari telur..ada gak kawan SA guna kari daging..tapi rasa macam pelik..erm..tekak masing2 la kan...tapi SA belajar masak kari udang memang guna kari ikan..maybe dia nak kelainan kot kan....

Tak yah resepi la ye...malas la nak tepek..sama jer kaedah masak kari..just tukar kari dan jugak bahan nak masak je..kalau ayam sure guna kari ayam/daging..kalau ikan/seafood for sure guna kari ikan kan...last but not least...Jangan terliur ok?

24 comments:

  1. tak pernah lagi makan kari udang, selama ni udang buat sambal tak pun georeng tepung je.

    ReplyDelete
  2. sedapnya. mujur miza dah luch baca bloh kak sa ne

    ReplyDelete
  3. wow besarnya udang tu boleh buat udang bakar cecah kicap pedas.(^_^).

    ReplyDelete
  4. alahai terliurnya..besar2 nya udang..:)

    ReplyDelete
  5. Memg puas hati tengok udang besar mcm nih kak

    ReplyDelete
  6. Tak pernah makan kari udang.. Sedapnya..

    ReplyDelete
  7. Udang laut ni kak..kalau udang sungai lagi manis kak...murah ja harga kat sini..

    ReplyDelete
  8. Pergh.. Teringin la pulak nak makan udamg

    ReplyDelete
  9. Tengok udang yang besar2 menggoda betul laa kak.. lamanya tak.makan kari udang

    ReplyDelete
  10. kat K.Selangor,rm60++ besar2 ><tapak tangan camtu,ooo..SA orang negori suka kari juga nooo, biasa kalau mengkari mkanan laut memang rempah ikan la kan, geng dia tapi kalau balik utara ada rempah gulai/kari udang kari ikan masin semua keluaran belah2 sana.

    ReplyDelete
  11. lama tak makan udang.. wahh nampak sedapp

    ReplyDelete
  12. alamakkkk kenapaaaa sodap sngt niii.. sy penggemar udang besauuu. haha

    ReplyDelete
  13. Mmg terliur dah ni hihi.. besarnya udang Tu ye lagi besar Dari tapak tgn SA

    ReplyDelete
  14. Besarnya Udang SA.. sedapnya udang masak kari kan..

    ReplyDelete
  15. Mak ai besarnya udang... Puas hati makan ni... Murah ke?

    Jemput jalan ke blog saya...

    https://sihatbertenagabyfarhah.wordpress.com/2017/08/15/pengalaman-puan-aya-naikkan-hb/

    ReplyDelete
  16. Saya duduk Sarawak ni. Hehe. Alaa. Biasa2 je udang sini. BTw, pestime jejak blog u. Dari tepi i ingat ni Farah Fauzana! hehe. ada iras2 gituuu. cantik! :)

    ReplyDelete
  17. Terliur sgt ni kak. Bapak besar udang dia. Memang puas dpt makan besar2 mcm ni.

    ReplyDelete
  18. udang kat belah2 sana tu mmg fresh murah plak tu
    kt belah kita ni x dpt lah nak murah tu jarang masak seafood ni haha

    ReplyDelete
  19. sedapnya. kat pasar chowkit banyak udang besar2. bersedia duit jelah

    ReplyDelete
  20. kegemaran sha ni kari udang. kalau dapat udang beso beso gini memang puaslah makan

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah