Wednesday, August 30, 2017

Percaya Tak Berat SA Pernah Cecah 60kg?

Hi korang...

What? Berat SA pernah cecah 60kg...ye...korang tengok la dalam gambar kat bawah tu haaaa...Kan i sedikit tembun tu...masa tu masih umur awal 30an lagi...lepas sakit..SA kan under medication masa tu..so makan ubat banyak jenis steroid..menembun la badan..korang tak tengok SA awal- awal elok dari sakit..berat badan 40kg je...haaa...percaya?lepas tu makan ubat segala bagai...menembam badan den...adik SA cakap gambar ni sekitar 2010 - 2011 kot..sebab  SA sakit 2009...eh...sebelum tu...ada ke nak baca entry SA ni?ke dah ada yang cuti?


Sorry terpaksa letak riben pink kat mommy Qhaira sebab dia tak pakai tudung masa ni...dak kecik comel baju hijau tu masa tu umur 5 -6 tahun kot...Mak plak masih sihat begitu jugak abah..umur masa ni 56 lebih kot...hensem tak?


Sekarang Abah dah umur 60++...Dah asyik tak sihat je....tapi masih kuat lagi...



Haaaa...ni la dia budak baju hijau kat atas tu...sekarang dah nak masuk 13 tahun dah umur dia..25 September ni birthday dia la tu...dah macam- macam dia plan dah...nak sambut birthday buat majlis la..sabar jer la...


Apa yang SA notice..kalau berat badan SA naik mendadak SA akan jatuh sakit cepat..SA ni tak leh terdedah ngan cuaca yang humid, pas tu tak leh dekat ngan orang batuk atau demam..mesti cepat berjangkit..apa SA buat sampai badan jadi kurus sikit?Amalkan minum air banyak, minum green tea..diet nasi..bukan tka makan nasi...makan tapi bukan makan hari- hari...amalkan makan buah dan sayur...itu je..senaman buat jugak la senaman yang light..lagipun hari- hari SA jalan jauh..itupun dah kira senaman jugak kan....kalau boleh tak nak la jejak 60kg lagi...terpaksa pakai baju size L-XL...a big NO la baju besar2..hahahah....scary tengok...tapi kalau nak maintain...disiplin kena konsisten...kalau hati tisu dan tak kuat...susah nak dapat berat badan ideal...

28 comments:

  1. cantiknyaaa akak dari dulu. tapi akak tinggi. 60kg pun tak nampak sangat kot. hehehe.. tahun 2009 Cici umur 18. time tu berat 46-48kg kot. lepas kahwin beranak ni ha 50kg-53kg. hehehe

    ReplyDelete
  2. Mcm still slim je ..xpe SA tgi.. saya berat pn dh bertambah..Mkn je kn .. kata food blogger tp kalo demam terasa gk berat turun sbb xlalu mkn

    ReplyDelete
  3. ikut BMI berat zie pun should be tak lebih 55kg.. ni kena maintain. nak maintain tu payah..haihii

    ReplyDelete
  4. Skrg berat CR dah 60lbih. Mmg stress bila tgok bju2 lme xleh pkai.huu
    Skrg tgh slow2 kurangkn mkn nasi. Hrap brthn la.huhu..

    Smga SA sntiasa sihat.

    ReplyDelete
  5. Comel dania skrg. Kena plan buat birthday dia dah ni kak. Hehw

    ReplyDelete
  6. Berat berapa pun SA masih cantik juga..hihihi.. tapi kan nak mantain tu memang payah kan, kang kena makanan yang kita suka mau bertambah bila makan..

    ReplyDelete
  7. 60 pun comey gi kak hehe.. memang kalo under medication antara yang x best tu la.. menembun hehehe.. takpe skrang maintain gojes =D

    ReplyDelete
  8. Kompom akak comel loteh je ni..sy pun berat dah cecah 60+++.dlm usaha nam turunkan..nak maintain 60kg

    ReplyDelete
  9. tapi nampak gojes...
    betul lah U, bila ez start medication pun badan naik mendadak. Now masih 57kg... nanges...

    ReplyDelete
  10. Kak SA dari dulu sampai sekarang tetap maintain. Dania tu macam dah form 3 huhu

    ReplyDelete
  11. Cantik la kak SA walaupun masa 60kg.. bagus tips diet tu

    ReplyDelete
  12. Take care tau SA.. sementara tgh sihat, bagus juga tingkatkan imuniti dengan suplemen yang berkualiti tinggi juga membantu, dgn izin Allah.

    Jemput baca kisah & pengalaman testimoni kecutkan cyst tanpa pembedahan yang dialami ibu hamil ini

    ReplyDelete
  13. Dari dulu sampai sekarang memang lawa >.<

    ReplyDelete
  14. tembun pun cantik jugak kak suria ni! Jealous tengok. Dah besar makin comel dah si kecik baju hijau tu <3

    ReplyDelete
  15. semoga terus sihat...

    bila sakit..

    positifkan minda ..

    ReplyDelete
  16. so fast she is going to be 13 years old. :D
    time fly, spend precious time with loved ones.
    Before preg I was below 50kg. Now I am 70kg consider overweight.
    Health is wealth :D

    ReplyDelete
  17. apapun, pemakanan kita kena jaga juga kan :)

    ReplyDelete
  18. I give two thumbs up to sis SA. Btw SA alwys gojes 😊

    ReplyDelete
  19. Minum green tea tu ramai org cakap bagus utk kesihatan. Bukan setakat utk maintain berat badan shj, tp bagus utk anti oksidan semulajadi. Ada juga amalkan tp tak sempat hari2 sbb kdg2 terlupa hehee :)

    ReplyDelete
  20. kakak !! bila nak tak cantik ni ? asyik cantik jek.. hee~ happy selalu ye kak..

    ReplyDelete
  21. Bro dulu pun pernah cecah 60Kg... Itu pun tak sengaja.. Kalau tidak, dok maintain dekat 45kg je tak naik-naik

    ReplyDelete
  22. 60kg pun cantik je SA haha dania pun comel sangat dalam gambar tu

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah