Tuesday, August 8, 2017

Rendang Pucuk Paku Dengan Ikan Bilis Resepi Mak SA

Hi korang...

Hari ni SA rasa nak share gambar SA Pucuk Paku Masak Lemak Cili Api, alaa sekeping je gambor tapi sibuk nak share kan..tak kira nak share jugak sebab senang nak rujuk nanti..last week abah pi kutip pucuk paku kat tepi sungai masa tengah memancing..bukan pucuk paku semata, siap dengan pucuk ubi..balik Sabtu lepas mak dah request tolong buatkan rendang pucuk paku..mak teringin nak makan...alaaa...SA part ni tak expert..hahaha..tapi hasil mak guide..terus menjadi...wah..boleh buat jualan nyer next menu ni....rendang ni sedap dan bahan tambahan hanya ikan bilis...


Mak cakap pucuk paku jenis ni hanya sesuai untuk masak lemak cili api yang jenis berkuah,ada satu jenis lagi iaitu pucuk paku pinang..jenis tekstur kasar dan berpintal- pintal di hujung...yang tu sedap dan tahan berhari- hari bila dah keringkan...tapi sebab mak dah teringin sangat SA buatkan aje...yang tolong potong pucuk paku ni mak jugak...mak kan tak leh buat kerja- kerja berat..so mak tolong mana yang ringan je...lepas dah tumbuk cili ngan kunyit hidup hancur2..SA jerangkan atas kuali...masukkan santan, ikan bilis dan cili api tadi..kacau selalu jangan bagi santan bertahi minyak..santan kena betul- betul masak. Bila dah rasa cukup masak santan tu..masukkan pucuk paku..then masukkan garam kasar dan asam keping sekeping je...masak sampai santan betul- betul kering..dah siap....

Senang kan?

Kalau mak yang masak lagi best..air tangan mak mana sama dengan air tangan sendiri kan...apapun mak always the best....

20 comments:

  1. Sedapnya. Kalau dapat kat mak, mak ratah je ni... :)

    ReplyDelete
  2. xpernah kenal rendang lain selain rendang ayam..daging..kerang ...ni menu bru bg sha..

    ReplyDelete
  3. wowww i loikeee pucuk paku! hehehe

    ReplyDelete
  4. sedapnya.... udahla pucuk paku tu peberet... ratah gitu je pun sedap nih

    ReplyDelete
  5. Sedapnya rendang pucuk paku.. tak pernah masak n rasa lagi masak rendang nie SA..

    ReplyDelete
  6. tak tau pulak boleh dijadikan rendang...tapi mesti sedapkan ni SA

    ReplyDelete
  7. sedapnya pucuk paku miza belum penah masak macamne simple nak try jugak la, tukar menukan selalu buat masak lemak jew

    ReplyDelete
  8. Sedapnya kak SA. Nora suka mkn rendang pucuk paku tapi xreti nk bt. Org N9 rajin bt mcm ni kan.

    ReplyDelete
  9. aduhaiii...
    menngoda btl la lauk² yg akk post ni...

    ReplyDelete
  10. Adoii laaa sodadnya kak .. lama tak makan hahaha.. akak nanti kalau nak buat tlg pass kat pintu sebelah semangkuk dua ya kak..

    ReplyDelete
  11. wahhh tak pernah masak rendang pucuk paku..nampak sedap tu SA..

    ReplyDelete
  12. Rendang pucuk paku baru first time sy dengar kak..boleh try nih

    ReplyDelete
  13. uihh sedapp. tapi pasar kat sini susah nak jumpa pucuk paku/ pucuk ubi. jadi bila jumpa je haruslah beli

    ReplyDelete
  14. Yummyy..tengok pun dah menyelerakn . Dah lama ccl tak makan pucuk paku

    ReplyDelete
  15. jarang masak gini, SA.
    tapi suka makan :) hi hi hi

    ReplyDelete
  16. jue suka makan ni kak pucuk paku.. ada kawan bg makan hat kering dah kot.. aduh sedap.. tp lepas tu jue berangin.. heheheh

    ReplyDelete
  17. ya allahh sedapnyaaa ya allah. berdosa betul rasa kalau tak cari. haha
    Uyul Rosli | Blonolog Blogger Picisan

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah