Wednesday, July 31, 2019

Dapur Suriaamanda Kembali Beraksi

Hi korang...

Ada nampak kakak happy?hahahaha.....akhirnya mood memasak kembali semula tapi 3 jenis masakan yang utama dalam entry ni la...semalam kan public holiday...so Abah pun nak cuti tak nak masak...SA amik alih plak memandangkan semalam SA sihat sikit..boleh dah masak...SA cakap tak nak makan lauk ayam , daging, udang , sotong segala..nak makan lauk simple je..so abah keluar jap pi kedai and beli tauge halus, SA rendam ikan cencaru besar yang beli kat SegiFresh Sikamat..potong 3 nak buat sambal berlada dan plan nak buat sambal gesek dilawankan dengan sayur tauge masak lemak putih....So gambar kat bawah tu lauk pauk lain masa SA balik hari Isnin petang...hahaha...sekalikan jer kat sini..malas nak buat entry lain....


Ikan cencaru goreng berlada


Sayur tauge masak lemak putih


Sambal gesek ( tumbuk cili api dan ikan bilis dan perah limau kasturi 2-3 biji)

Yang ni plak lauk weekend...SA beli ketam yang kecik- kecik dari jiran sebelah rumah. Dia memang hari- hari pergi laut cari ketam..beli banyak skit RM40 siap bleh buat 2 jenis masakan..separuh buat sup dan separuh lagi buat masak lemak cili api...


Ketam Masak Lemak Cili Api


Masak tempoyak daun kayu ( Mak Masak)


Kuah ketam tu banyak lagi...rupanya Isnin tu Abah masukkan Udang yang dia beli dah lama..so masukkan aje udang...hahaha...


Kambas goreng berlada ( mak masak)

Meriah betul dengan makanan kan...hahaha...kalau kat rumah Seremban memang wajib masak 2-3 jenis lauk untuk makan tengahari then lauk yang sama bawak sampai ke malam...kadang- kadang adik SA balik lepak kat rumah...kalau tinggal berempat jer takde la nak masak banyak...kadang malas masak pergi makan jer kat luar...sesekali la makan kat luar..kadang jemu gak makan kat rumah kan..tukar- tukar selera katanya...SA plak memang suka la kalau dapat explore tempat makan baru...kadang repeat kedai yang sama je..hahaha...biasanya SA makan kat luar sebulan 2 kali...ye la kalau dah tinggal berempat jer kan...bila tiba time malas nak masak tu SA ajak jer mak abah ngan anak dara makan kat luar...

14 comments:

  1. Hmm...sama la mak abah saya kat kampung...kadang kadang dorang makan malam kat luar ke bertiga... mak abah dgn adik bongsu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak payah pening kan bila takde idea nak masak atau kemalasan melanda

      Delete
  2. mak ai mengancam semua menu2 kak sa kali ni. terliur giler tgk.

    ReplyDelete
  3. Adoi, lapar tengok lauk akak. Taugeh tu dengan tauhu,goreng dengan kucai pun sedap, lawan dengan ikan goreng. Haishh, pagi-pagi dah fikir nak masak ptg kang. Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa..sebab tu akak post pagi entry ni..at least membantu mak- mak surirumah cari idea memasak kan?

      Delete
  4. ishhh....suka tahu mengoda nafsu makan adik akk ni...
    semua lauk kg yg sedap²...rajin btl akk ni masak...
    Nieyl dkt umah tu ade shift memasak..hehehe...

    ReplyDelete
  5. sambal gesek tu memanggil betullah hai

    ReplyDelete
  6. Macam-macam menunya. Sedap-sedap pula tušŸ˜‹.

    ReplyDelete
  7. aduh sedap betul semua menu2 tuh kak....

    ReplyDelete
  8. Dah kembali beraksi.. Sedap menu kak SA..

    ReplyDelete
  9. pandai kak SA masak.. mcm2 menu ade.. semua menu kita suka

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah