Friday, January 27, 2017

Kasui Pandan Dan Lauk Minggu Lepas

Hi korang..
Haih dh nak CNY baru sibuk nak up gambar last week..hari ni aku masih lagi bekerja ye uolls..takde extra2 cuti de..bagi chance kawan2 yang sambut CNY cuti..nanti masa raya kita diorang plak la kerja kan..eh..korang pi bercuti ke? Untung la korang kan..aku tak pi bercuti mana2 pun..budget constrains sangat..bonus takde tahun ni..eh....hahahha..ekceli adik bongsu aku tengah tunggu hari nak bersalin..kalau pi jalan pun maybe jalan dekat2 je..

Hari ni nak up kisah last week masa balik kampung..Acik aku ada buat kuih Kasui Pandan..first time makan ni...sedap..cuma aku x focus plak macam mana dia bancuh tepung tu sebelum kukus..makanya aku up gambar je la ye...


Kasui dah siap masak...sejukkan sebelum potong..nampak lembik skit sebab baru masak


Ini dah digaul dengan kelapa tua parut...untuk kelapa sila parut yang putih sahaja dan gaul skit ngan garam ye anak2...lepas tu aku kidnap Acik bawak balik rumah aku..lepak kat umah.. Acik sedang kesunyian sebab anak sulung baru 3 bulan meninggal..sebab tu sedaya boleh cuba buat dia ceria...


Malam tu aku masak Ikan Jenahak Masak Lemak Cili Api campur Kambas...korang kenal ke kambas..ala..org NS sebut kambas..tempat lain ada yg sebut peria besar..x kisah la sebut apa pun..janji korang faham kan..so..buat pedas2 malam tu..celur kangkung ngan buat sambal belacan..goreng ikan tenggiri jeruk..huiiiii...seronok memasing makan...sesekali ramai skit kat umah..biasa aku berempat je...
Tu je la aku nak citer hari ni..aku tengah nak buat 4 entry task kerja yang blom buat lagi..so ambil peluang cuti CNY ni untuk habiskan kerja...

Selamat bercuti korang..Happy Chinese New Year buat semua kawan2 cina..

11 comments:

  1. Uiiii sodapnya tambah bila berkumpul ramai-ramai.

    ReplyDelete
  2. Kasui pandan.. kalo kat boat noodle tu memang femes.. tp nama pelik .. farvourite cikza

    www.cikza.com

    ReplyDelete
  3. Menu Nogori memang terbaiklah.. tiap kali balik kampung dapek makan menu nogori pueh hati den ni ha.. sodap tak hagak.. hehehe..

    ReplyDelete
  4. Ema pun sama tak cuti pun..sedaplah kuih kaswi tu..

    ReplyDelete
  5. fav kuih kaswi tp yg pandan tk pernh try

    ReplyDelete
  6. uish... sdpnya.. huhu... :D

    p/s : hi.. sy dtg untuk blogwalking n sy dh follow blog awk ni.. :D lau sudi.. silalah follow balik blog sy ye..nk minx tolong sikit boleh? Boleh tlg check x sama ada blog bru sy ni www.1001petua.com berat atau ringan ye.. Mksud sy.. cpat atau lmbt loading.. tq..

    ReplyDelete
  7. Kasui pandan! Sedapnyaaaa. Tak pernah lagi merasa kasui pandan...

    ReplyDelete
  8. hurmmmm.. sedap kasui tu.. kat kluang ni jumpa kasui yang hitam aje.. huhuhuhu

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah