Wednesday, January 4, 2017

Peluang Laksanakan Tanggungjawab Sebagai Ibu

Semalam berjaya jugak laksanakan tanggungjawab aku sebagai seorang Ibu..semalam aku cuti so dapatlah siapkan bekal Dania pergi sekolah, sebelum ni rasa cemburu sangat dengan kawan blogger yang lain yang siapkan bento anak- anak diorang..setiap pagi..semalam aku dapat jugak pengalaman tu walau sehari je...dia pun tak nak bekal berat2 so buatkan sandwich sardine dan bekalkan sebotol air putih..kebetulan masih program orientasi so belum mula belajar lagi...tengok Dania happy je masuk form 1. Tanya gak dia nak mama temankan ke pagi tu...dia kata..alahai..kakak dah besar dah mama..tak yah la teman- teman...malu la kat kawan- kawan..Kalau korang kat tempat aku apa korang rasa?
Hahaha...bukan apa..nak gak la experience macam ibu bapa lain kan...temankan anak sessi persekolahan baru..lagipun form 1 kan..bukan darjah satu...so nak tak nak..aku ikut je la kehendak dia..kawan- kawan dia pun mak ayah tak datang teman...


bekal Dania ke sekolah...


Sandwich sardine

Sebelum pi sekolah tu memang temankan dia sarapan dulu...sekolah tak jauh dari rumah so bleh rileks lagi...loceng bunyi 7.20am..cikgu memang pesan...kena ada kat sekolah sebelum pukul 7.20 pagi...7.21 dah dikira lewat dan kena denda. Dendanya RM1...Bila citer kat mak pasal denda ni...mak cakap kejam betul pihak sekolah..tapi aku betulkan balik..sebenarnya bagus macam tu...boleh didik anak- anak murid menepati masa...semua tu untuk kebaikkan....

Haih dah Form 1 kakak Dania...sekejap je...macam baru je bulan lepas hantar dia masuk tadika...kalau boleh diputarkan masa dan akalau la aku ni tak sandang jawatan sebagai Ibu dan Ayah pada satu masa..sure aku dapat besarkan dia depan mata...sure aku dapat peluang hantar dia pi sekolah jemput dia balik sekolah...how i wish i could experience that..tapi tu la..perancangan allah tu maha hebat kan..kalau tak..tak dapat aku laksanakan tanggungjawab aku..kalau tak aku tak bekerja dalam company besar macam sekarang...pengorbanan aku tu dah terbalas dan aku dah buktikan ianya bukan sia- sia...moga allah permudahkan perjalanan aku seterusnya....

14 comments:

  1. Terharu baca catatan akak nie..
    Besar dah Dania.. Dah boleh berdikari..
    Sha faham perasaan akak tu.. Ibukan, mesti nak teman juga sesi persekolahan anak.. Tapi ialah, dia dah besar segan dengan kengkawanlah tu..

    Part denda tu pun sha setuju.. Bagus untuk mengajar murid menepati masa..

    ReplyDelete
  2. wah..selamat menempuh sekolah menengah dania..:)

    ReplyDelete
  3. Allhamdulillah.... dh besar dania.... belajar rajin2 tau... tgjwb SA sbg mak ayah sgt terpuji...

    ReplyDelete
  4. besar dah dia. kita dulu masih mintak mak teman. hehehe

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah dah besar anak akak. Belajar sungguh-sungguh ye dik.

    ReplyDelete
  6. Tak pe SA..Be positif..Dania dah masuk sekolah menengah..Boleh bawak diri..Semoga dania berjaya jejak kaki ke IPT nanti...

    ReplyDelete
  7. Sekejap ja rasa masa tu kan..sama macam Kak Sue..tau-tau anak Kak Sue yang sulung dah habis sekolah menengah dah..

    ReplyDelete
  8. Hemm... Dulu2 masa sy ada anak kecil bersekolah .. Rindu nk hantar dan menunggu, menjemput . Bila dorang besar dah tak lagi.. Tapi yang masih sama dorang tetap bawa bekal ke sekolah. Superb lah ibu2 yg sabar melayanyan karenah anak2.

    ReplyDelete
  9. moga semua urusan dipermudahkan :)

    nampak sedap sandwich tu..hehe..form 1 mmg takde nak ayah teman pun rasanye..

    ReplyDelete
  10. rajinnya masak... i kalau sempat buat simple2 jer..if not, beli kat makcik nasi lemak

    ReplyDelete
  11. Samalah ngan Qayyum SA...masa Orientasi je temankan ... masuk sekolah betul dia taknak temankan ... malu katanya. Kita ni cam kesian kat dia ... huhuhu ...
    Apapun syabas SA sebab membesarkan anak sorang diri ... tanpa bantuan keluarga mesti susah jugak. Good Luck Dania

    ReplyDelete
  12. so sweet entri ni, SA.
    a great story.
    each and every of us pasti nak serve anak-anak dgn layanan terbaik, kan.
    mcm parents kita layan kita. begitula... in shaa Allah.

    ReplyDelete
  13. Sekejap je masa berlalu. Sweet je SA bekalkan dania sandwich... ^^

    ReplyDelete
  14. wah sedapnyaaaa tiba tiba rasa nak buat sandwich esk

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah