Tuesday, January 17, 2017

Durian Tua/ Mengkal Masak Lemak Cili Api

Hi korang...Semalam seharian lepas aku up pasal menu weekend aku...terus kebusyan melanda..ni pun tak tau nak update apa...so aku update la citer pasal Durian Tua/ Mengkal yang gugur sebenarnya boleh di buat masakan dan ianya agak terkenal di NS especially area Kuala Pilah...Mana yang asal area NS tu tau la kot..Gulai Durian Tua...aku mula2 macam pelik skit la..boleh gulai ke..abih tu..bukan ke durian yg dah masak je gugur?ada la insiden pagi Sabtu lepas..sekumpulan beruk besar2 dtg menyerang kebun durian belakang umah mak lang aku kat kg...diturunkannya buah durian muda+tua ni u olls...banyak gak la dalam 20 biji lebih...buah ni baru je nak tua..baru nak belajar gugur...hampeh sungguh beruk tu...anak cucu balik nak makan durian masak..hasilnya dapat durian tua+ muda ni....x kan nak buang kan..mak aku pun cadangkan buat gulai...jom tengok step by step macam mana proses masak durian tua ni....tua means belum masak sepenuhnya ye...kang ada plak yang salah faham...



Antara durian yang ada


Bahan utama iaitu, kunyit hidup, serai dan cili api...tumbuk ye semua ni..serai tu ko titik je kemudian...


ni bahan yang ditumbuk tadi..


isi durian yang dikeluarkan sekali dengan bijinya...


ini hasil selepas dibuang biji


tadaaa...dah siap...

Ini la hasilnya...cara masak senang je...masukkan cili ngan kunyit yang ditumbuk tadi dalam periuk bersama santan...biarkan menggelegak.masukkan serai dan isi durian tua tadi...di gaul selalu agar tidak keluar tahi minyak...perasakan garam dan jangan lama sangat masaknya takut over cooked jadi lembik plak isi durian tu..pas tu tutup api...dah masak...lawannya lauk ni dengan ikan masin...tak kisah la ikan masin apa asalkan ikan masin...

Aku dulu kureng la lauk macam ni...sesekali rasa lauk macam ni sedap gak...boleh jahanam diet..

Kalau tak percaya cuba la buat....

apapun mekasih la kat beruk2 tu sebab turunkan durian ni...korang x sempat bedal..aku dah bedal dulu...sedap weh...x pernah makan...tp mak aku ckp....itu la makanan dia adik beradik masa kecik...kalau ada durian muda /tua dijatuhkan beruk...dorang x buang...syg nak buang...so masak je...

19 comments:

  1. wah..blh cuba ni. nampak sdap..:)

    ReplyDelete
  2. Resepi baru buat kakak ni SA
    Tak pernah rasa lagi dan dah jadi teringinlah pulak:)

    ReplyDelete
  3. Sedapnya durian masak lemak cili api 😍
    .
    Pandai suria amanda masak ya. Kena dengan makan pamas panas & cili api pula pedas.
    .
    Memang berpeluh makan lauk ni
    .
    😂

    ReplyDelete
  4. nampak mcm gulai nangka muda kan kak ... tp mesti lebih lemak ni kan ... durian kan lemak

    ReplyDelete
  5. xpernah tahu plak bleh masak macam ni....tpi kt cni xde kebuh...kdg kdg bli doyan dpt yang xleh makan keras....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti kalau jd mcm tu jgn dibuang..buat masak macam ni..sedap

      Delete
  6. Tak pernah tau pun boleh masak durian ni. Salu buang je huhu. Pasni kena cuba

    ReplyDelete
  7. jujur ckp xpernah lagi try ataupun makan..
    sedap ya kak?nieyl mmg suka durian tapi x pernah tahu pun durian boleh masak lemak cili api ni...

    ReplyDelete
  8. Wah nanti kalau ada durian muda boleh masak macam nie ya..sedap juga tu

    ReplyDelete
  9. Durian tak termasuk dalam senarai.. hehehe..

    ReplyDelete
  10. wah.
    something new pada aida ni.
    mcm nangka plak rupa nyer, SA.

    ReplyDelete
  11. Wah macam2 lauk akak pandai buat..durian pon boley hehehe..

    ReplyDelete
  12. Org nogori pya resepi mmg rare kan, mak mentua org rembau, ajar camana nk masak bunga durian. Goreng je.

    ReplyDelete
  13. Tak pernah cuba lagi. Lepas ni kalau ada durian yang muda+tua boleh la try resepi ni ^^

    ReplyDelete
  14. alamak sha taksuka durian hahaha

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah