Wednesday, January 18, 2017

Resepi Kupang Goreng Berlada..

Mussels atau Kupang memang makanan laut kegemaran aku..korang pun sure ada yang suka kan..tapi kat KL ni payah gak la nak jumpa..ada pun banyak belah2 Johor sana..ada gak aku jumpa kat Melaka, PD..dan ada yang di jual dh Frozen..tu for sure manisnya dh hilang..kali ni aku jumpa Kupang kat Bens Independent..tp bukan kupang local la..ni kupang imported..dari mana aku kurang pasti tp elok besar2 kupangnya..


Bukan Suriaamanda kalau entry sehari xde resepi..hahaha...

Resepi Kupang Goreng Berlada

  1. Kupang 20 ketul
  2. Bawang putih 4 ulas*
  3. Bawang kecil 3 ulas*
  4. Cili api 20biji *
  5. Halia 1/2 inci *
  6. Bawang besar Holland sebiji - hiris
  7. Sos tiram
  8. Serbuk kari ikan -2 sudu
  9. Serai sebatang - ketuk
Bahan bertanda * ditumbuk 

Cara -cara masak 
  1. Tumis bahan bertanda * dan serbuk kari ikan sampai naik bau..
  2. Masukkan sos tiram
  3. Masukkan serai
  4. Masukkan kupang
  5. Masukkan bawang besar holland
  6. Biar seketika dan kerap di gaul 
  7. Perasakan garam
  8. Dah siap

Senang je kan?

Selamat mencuba....

19 comments:

  1. Memang simple. Terima kasih kak SA share resepi

    ReplyDelete
  2. Rajinnya suria amanda update blog sambil masak lagi tu 😃
    .
    Maznee pun suka kuoang tu. Masak pedas pedas.
    .
    Makam panas panas masa hujan 🎆
    .
    Rasa manis kupang dengan tektur yang kenyal seronok betul di kunyah.
    .
    Haha.
    .
    Cicah pula dengan sambal cuka 😂

    ReplyDelete
  3. selalu confuse kupang, lala and kepah. -,-

    rasanya macam tak pernah makan kot.

    ReplyDelete
  4. kupang ni kan, kalu kat kedai tomyam, aida suka order 2 cara.
    masa pedas.
    rebus.
    aduhai sedap nyer SA.

    ReplyDelete
  5. simple.! tq share resepi kak. blh cuba ni =)

    ReplyDelete
  6. xpernah masak kupang..mkn pernah

    ReplyDelete
  7. sedapnye....xpernah lg masak kupang...kat utara ni, biasa jumpa lala ngn kerang je...kadang kadang mentarang...

    ReplyDelete
  8. simple je pula masak kupang ni... selalu makan yang dah rebus je.

    ReplyDelete
  9. mudah resipi ni rupanya. Boleh cuba gak nanti. Kupang pun saya suka. Bagus untuk tambah darah ibu mengandung

    ReplyDelete
  10. Aduhduhduhduh lama noo tak makan kupang..dap aihhh masak goreng berlada..

    ReplyDelete
  11. Thanks share resepi.. Selalu makan kupang rebus dan sambal kupang je... Nanti boleh try yang ni pula..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah