Monday, January 23, 2017

First Trial Buat Kerepek Ngarku Menjadi

Biasa Isnin je aku mesti nak up citer menu masakan lunch or dinner kan..kali ni malas..tapi nak citer bab kerepek arrow head
Sabtu lepas..entah kenapa terasa nak cuba buat kerepek Ngarku a.k.a Arrow Head yang viral dan femes bila tiba CNY..selama ni baca je orang duk update dan upload kat instagram dan facebook. 
Beli pun tak banyak...sebab takut tak sedap nanti membazir je kan..so beli RM3 je kat Pasaraya Zemart area umah aku...


Basuh bersih2 dan buang kulit..ada 4 biji tak bagus isinya sebab rosak..moral of the story kena pilih betul2 jangan main ambik je..


Ni dah bersih dan dah buang kulit


Sagat macam nak buat kerepek ubi atau kerepek pisang..rendam dalam air garam..ada yg ckp tak yah rendam pun bleh..terus layang je kat kuali...hehehe..aku lom pakar bab ni..


Goreng guna minyak yang cukup panas..


Dah siap..

Rasanya? Sedap..lemak2 gitew....rangup..dah simpan dalam bekas kedap udara makan esoknya pun masih lagi rangup...next time boleh buat lagi..memang betul sedap macam yang orang lain duk cakap.. 
So..apa tunggu lagi jom la cuba buat kerepek Ngarku ni...jgn jadi macam aku..dh lama tau baru terhegeh nak buat....


27 comments:

  1. Terima kasih sebab kongsi resepi keropok ngarku
    .
    Sedap je nampak kerepek suriaamanda ni
    .
    Hahaha
    .

    ReplyDelete
  2. lepas ni boleh la buat lagi... :)

    ReplyDelete
  3. Sally pernah cuba sekali je kak...tapi malas gila nak buat sbb malas nak kupas kulit! haha!

    ReplyDelete
  4. Tak pernah makan. Nampak sedap tuu kak. Hehe 😊

    ReplyDelete
  5. kwan cik nor siap berniaga lagi..:)

    ReplyDelete
  6. Tengah viral kan...sekali imbas macam kerepek keladi..teringin jugalah nak buat..boleh buat kunyah kunyah sambil tengok tv..

    ReplyDelete
  7. Best nyer...,buat sendiri puas hati. Jimat lagi sedap.

    ReplyDelete
  8. Ngarku ni bila CNY selalu ada jual kan AS..
    Dulu akak rajin buat..
    Skrg rajin makan ajer hahahhah..

    ReplyDelete
  9. Ramai yang berkongsi tentang keenakan kerepek ngaku ni sampai mak rasa teringin... :)

    ReplyDelete
  10. selalu nmpak orang buat..nk cuba juga nanti

    ReplyDelete
  11. pesal ju terasa mcm bliur lak tgk ! hahaha

    ReplyDelete
  12. mls nk buat sbb remeh hahaha ....
    pastu sekali mkn dah abis.... hahaha sbbs edap sgt

    ReplyDelete
  13. Tak pernah cuba lagi kerepek ngarku ni.

    ReplyDelete
  14. Aikk macam2 nama hehe..tak biasa makan ..nampak cam sodapp jer tu..wah best la akk semua benda blh buat..menarik..

    ReplyDelete
  15. Owh patut la nyonya berebut beli, yg bestnya pesta memilih tu yg buat sy tertarik.. Amik satu bijik buang atas bawah, amik lagi.. Huh berkiranya lagi2 nak berebut.. Rupanya buah ni bagus dan sedap boleh buat kerepek ea.. Emm baru tahu ni.. JOM pakat rebut2 sama ngn nyonya di ekonsave hihi..

    ReplyDelete
  16. sedap..lemak2 gitu.. tapi kita tak boleh mkn..angin..

    ReplyDelete
  17. memang sedap ni SA :) rangup lembut kan

    ReplyDelete
  18. Sedap ni..tapi mak tak bagi makan lagi sebab takut angin dia kata..org lpas brpantang kena tgk ja lah

    ReplyDelete
  19. tak pernah lagi makan buah ni, boleh buat kerepek juga ya, time CNY mmg byk jumpa tp x pernah tak beli

    ReplyDelete
  20. Memang sedap..tapi tang nk kupas tu mls..tunggu org buat je la..haha

    ReplyDelete
  21. Blm penah mkn, cuma dok selalu tgk nyonya beli byk2 time nk dekat cny. Lagipun kt umh tkde sagat, nk kena beli sagatlah plak kalo nk buat.

    ReplyDelete
  22. Nampak macam kerepek ubi pulak. Haha. Thanks share resepi lagi ^^

    ReplyDelete
  23. sedapnya.. tak payah rendam air garam.. goreng terus.. agak nak garing renjiskan air garam dalam kuali..

    ReplyDelete
  24. sha pernah makan. sedap kan????

    ReplyDelete
  25. Tak pernah dgr pasal kerepek ni kak. Rasa ketinggalan zaman pula. Buat malu je. Hehe

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah