Friday, January 20, 2017

Individu Suka Makan Pedas Hidup Lama


Gambar dari google.com

Pengambilan makanan pedas boleh memanjangkan umur seseorang sehingga 10 tahun berbanding mereka yang tidak menggemarinya lapor satu kajian yang di buat di AS..kaitan abtara umur dab pengambilan makanan pedas itu didedahkan dalam Journal PLoS One yang diterbitkan oleh Public Library Of Science (PLOS)
Mirror Online melaporkan berdasarkan laporan itu, orang yang makan cili dapat mengelak kematian awal sebanyak 13 peratus berbanding mereka yang tidak menggemarinya.Penemuan itu dibuat berdasarkan tinjauan terhadap diet pemakanan, latarbelakang dan kesihatan 16000 respinden dewasa dari tahun 1988 hingga 1994. Kesihatan semua responden itu kemudian di periksa semula 18 tahun kemudian.
Hasil tinjauan itu mendapati responden yang kerap mengambil makanan pedas mencatat kadar kematian bawah 22 peratus berbanding 33 peratus kadar kematian bagi mereka yang tidak makan pedas.
Sebahagian daripada responden yang masih hidup mengaku menggunakan cili api merah dalam masakan mereka, malah ada yang makan cili begitu sahaja...


Aduhai...macam tu plak..korang boleh baca jer percaya jangan eh...ajal maut ditangan tuhan kan..takde disebabkan makan cili panjang umur de...penat nak gelak.....korang kalau nak panjang umur kunyah cili banyak2...ooopssss.....

15 comments:

  1. sy suka mkn pedas, tp sekrang slow sikit la, tak boleh pedas sgt..pedas suam2 kuku bolh la, tak pedas langsung tak sedap jugak..hihii

    ReplyDelete
  2. tak elok sangat kalau makan pedas sgt kot..sebab efek usus kan? entah la..huhu

    ReplyDelete
  3. Macam tu plak. Macam2 kajian diorang ni

    ReplyDelete
  4. Dulu kalau takde cili padi rasa tak puas makan. Siap buat ulam lagi. Sekarang dah kurang makan pedas sebab en. Hb tak kuat pedas.. hehehe.

    ReplyDelete
  5. uish macam macam kajian ada.

    tapi pernah jugak dengar sbnrnya tak elok makan pedas ni. kita takleh, kalau TER pedas sikit mulak tertonggeng tonggeng sakit perut

    ReplyDelete
  6. sy suka mkn pedas .... sambal belacan mesti cili api semata baru puas makan ... tak de campur gula bagai nk kurangkan rasa pedas tu ... kami org utara mcm org nogori jg mkn hat pedas2 je ...

    ReplyDelete
  7. Dulu boleh makan pedas, sekarang dah tak tahan dah

    ReplyDelete
  8. suka sangat makanan pedas.. kalau tak pedas rasa mcm tak lengkap!

    jemput singgah: Kerja dari Rumah dengan iLancee

    ReplyDelete
  9. Kita lau pedas tu laa yang kita suka..

    ReplyDelete
  10. ha ha ha ha...
    agak nyer di anggap gitu sebab kuat kot.
    daya tahan tinggi.
    tu yg kata hidup lama :) ha ha ha ngarut lah kan.

    ReplyDelete
  11. Hahhaha. Ajal maut di tangan Allah... Macam macam kajian dorang nih ^^

    ReplyDelete
  12. alahai, sha taksuka makan pedas. perut taktahan ><

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah