Tuesday, January 24, 2017

Apa Yang Tak Kena Dengan Left Over Food

Apa yang x kena dengan left over food?
As for me kalau makanan tu berlebih or mmg sengaja masak lebih dan asingkan untuk bawak bekal pi opis xde masalah kan?membazir kan amalan syaitan..so nak jadi syaitan ke?


Status FB aku semalam..sekejapan je dapat like banyak..isu yg sering aku hadapi sejak beberapa tahun aku serius bawak bekal ke office..aku x paham mentaliti sesetengah org yg agak 'berada' ni..suka pandang rendah pada orang yang bawak bekal pi keja..pelik betul diorang ni..kalau ada pendirian x nak bawak bekal or x makan makanan yang dimasak semalaman ke u just keep your big mouth shut..jangan sebok being sarcastic to other people. Aku suka bawak bekal dan aku selesa dengan cara aku..aku jimat banyak dengan bawak bekal walau aku x dapat cukup rehat sebab bangun awal kena masak setiap pagi..kadang2 aku masak waktu malam which is merangkumi masakan berat yang amik masa kalau nak masak waktu pagi..kalau bawak nasi aku akan masak subuh2 tu..so takde masalah besar pun bagi aku..

Kalau korang...korang rasa macam mana?

14 comments:

  1. Bagi kinah la tak salah pun nak bawak bekal. Lagi bagus bawa bekal kebersihan pun terjamin dan kita boleh kawal garam dan gula dalam masakan kita tu. Makanan yang di luar tu belum tentu bersih dan adakalanya tak sedap. Pedulikan je apa orang cakap pada kita, lagipun bukan kita suruh dia masak pun huhu.

    ReplyDelete
  2. bagus apa bawa bekal. apa da orang2 tu

    ReplyDelete
  3. cik nor pn sama mcm akak.klu balik kg mesti srh kakak masak lbih..esok nya nak bwak bkal p kerja. sdap walaupon masak mlm td..hehe

    ReplyDelete
  4. prefer bawa bekal, sb kita sdiri masak & sediakan, tjamin kbersihan pyediaan mknn tu bbanding makan dekat luar. Abaikan mulut mcm tu sis, jeles leteww xpandai masak wuek =D

    ReplyDelete
  5. Kakak memang dah biasa bangun pagi dari zaman anak kecik walaupun kakak ada bibik
    Kakak masak pagi tapi biasa lauk memang dah ready masak lebih (meant 'org' tu kata left-over). Tapi kakak tak ada masalah pun. Cuma nasi memang kakak tanak di pejabat. Kakak ada small rice-cooker di pejabat. Selesa aje sebab dah bertahun-tahun dah pun..

    ReplyDelete
  6. dont worry la akk...org cmtu...
    nieyl nie setiap hari dan dah bertahun pun bawa bekal pergi kerja...
    xde mslh pun...ckp ngan dia jgn nak left over sgt la... apa yg kita masak dah tentu bersih dan sihat...dia??

    ReplyDelete
  7. sib baik aida x pernah jumpa org yg gitu, SA.
    bosses semua ok.
    semua lebih puji if bwk bekal.

    ReplyDelete
  8. kalo ye pn tk mkn yg left over food tkpayah la komen gtu...bw bekal jimat apa...ada juga org masak sebelum p kj..ada juga yg masak lebih utk bw esoknye so pg2 tkyh bgn awal kn...

    ReplyDelete
  9. saya suka bawak bekal, malas nak keluar tengah hari bersesak2 nak beli makanan

    ReplyDelete
  10. Rajin kak..
    Saya duli keja pun rajin gak bwk bekal..
    1 sbb mlas nk kluar..1 sbb nk jimat..

    ReplyDelete
  11. homemade meals is safer than eating out kot ... tah hat memasak kat luar tu korek idung lupa basuh tangan....

    ReplyDelete
  12. hari2 anak bawak bekal pegi sekolah. siap share lagi dengan kawan2 dia. abaikan aje mulut2 "org ada2" tu.....

    ReplyDelete
  13. Pagi pagi masak untuk bawak bekal. Okay kot. Abaikan kan je orang yang rasa macam 'berada' tu...

    ReplyDelete
  14. saya juga suka bawak bekal.. tapi saya cuba elak makan makanan semalam punya.. bukan semua.. ayam sahaja.. makanan lain saya bedal.. cuma ayam saya elakkan.. huhuhuhu.. kisah aku dan ayam paprik semalam punya.. arghhhhh..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah