Wednesday, February 3, 2016

Cara Membeli Pakaian Online Dengan Bijak

Membeli Belah Hanya Di Hujung Jari


Hi korang...

Zaman sekarang kedai online/ online butik/ tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan kan...senang sangat rasanya bila semua urusan membeli belah hanya terletak di hujung jari..browse mana yang berkenan , bayar dan tup2 2-3 hari dah sampai barang...tak payah nak fikir pasal tambang bas, teksi atau train..tak payah fikir parking, duit minyak, jalan jammed kan...

tetapi..bukan senang nak senang ye..kadang2 timbul pelbagai masalah bila membeli belah secara online ni...kadang - kadang kita orang perempuan ni nampak baju tu cantik je terus grab...salah tu...kena la check dulu beberapa perkara sebelum proceed kan...jom aku share perkara yang perlu di titik beratkan dalam proses pembelian online...

gambar sekadar hiasan dari google

  1. Selalu berlaku salah pilih saiz...so..selalunya akan tertera carta size di sebelah skrin, Jangan ambil remeh tetapi explore carta saiz tu dulu.

contoh carta saiz dari google


   2. Periksa return policy untuk langkah selamat..kalau tak boleh return sure rugi kan..x semua online        shop ada return policy.

   3. Kalau tak pasti untuk ambil saiz yang kecil atau yang besar, ambil sahaja saiz yang lebih besar.            Lebih baik pakaian itu TERLEBIH muat dari Tidak muat langsung. sekurang- kurangnya boleh 
       hantar untuk alteration kan...


itu la sedikit sebanyak tips yang aku nampak...selalunya masalah ni la timbul..beli online shop tapi takde policy yang tulus dan jelas...kerugiaan adalah di pihak pembeli..kalau kecik boleh je bagi kat adik beradik..kalau besar boleh la alter kan..tapi x semestinya result alter memuaskan hati jugak kan..

pokok pangkal kita kena la bijak....kan?

10 comments:

  1. nice tips along...

    so far lieya membeli mmg tak penah ade masalah....eh ade laa satu baju tu tak kene ngan mate...dlm pic lain...dpt lain....tapi takpe laaa...bukan rezeki lieya kot....yg lain so far mmg ok..sebab tu selalu beli dress ke jubah ke dgn butik online yg same sbb dah tau kualiti mereka....

    ReplyDelete
  2. Periksa return polisi tu bagus sgt tips...selalu leka part tu...

    ReplyDelete
  3. good tips SA, cuma kak ana lebih selesa membeli pakaian secara terus dari online ni.. :)

    ReplyDelete
  4. betul kak... tips yg berguna... dana kalu beli online selalu mmg dpt agak besar skit... lps tu kalu rasa tak ok baru baiki kecikkan ke apa...
    sbb tu jarang sgt beli online kecuali tudung hehehhe

    ReplyDelete
  5. tak pernah beli baju melalui online lg sbb suka try dl br beli...
    saiz sy ssh skit nak dapat..

    ReplyDelete
  6. sya pernah dpt baju yg x sama mcm dlm gmbr yg sepatutnya. tp x return pon, pkai je.

    ReplyDelete
  7. akak tak penah beli baju online ni dik...cam adik ckp la takut tak saiz dan sebagainye...kadang2 bila tengok model pakai kan main cantik terletak...dah sah2 le dia tu model..cecepat cubit lemak kat perut sambil tutup laptop....hahaha

    ReplyDelete
  8. pernah beli online tp ai jenis kurus ... size paling kecik pun besar lagi adoi la .. hahaha tu mls beli online tu

    ReplyDelete
  9. Tak semua produk saya suka beli online. Ada juga yang lebih suka dapat pegang, dapat cuba dan pilih-pilih. Membeli secara atas talian ni memang banyak mudahnya cuma kenalah berhati-hati juga. Kalau tak seperti yang kita harapkan, sedih juga hati!

    ReplyDelete
  10. kalau fiza salah beli, pasrah je la..huhu

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah