Wednesday, February 17, 2016

Buah Yang Jarang Di Lihat Dan Rasa

Eh...

Baru aku ingat aku tak citer lagi bab wedding adik sepupu aku last 2 weeks kan...dah la masa majlis dia kat PD next week aku tak dapat join sebab aku kerja kan...nanti la..kalau aku rajin aku up nanti la...tengah sibuk dengan kerja..ada masa rehat baru aku curi- curi update..hehehe...

Jom nak citer masa pi umah adik ipar aku kat Simpang 4, Perlis...kecewa bila pemandangan dihidangkan dengan sawah padi yang dah di tuai...erm..aku expect yang padi masih menghijau....takpe la..takde padi tapi ada benda lain yang aku boleh jadikan bahan blog....

Pokok Asam Jawa...


lebat buahnya...


satu pokok ni penuh dengan buah dia..diorang tak ambik guna pun...ke aku tak tau...


nampak tak pokok petai...


geram tau tengok asam jawa bergantungan macam ni..tp lom masak lagi sebab masa aku cuba nak petik macam keras lagi..kalau dah masak kulitnya rapuh kan


ni plak buah cermai...huiii...bergugus- gugusan...dulu suka makan ni yang jeruk..sure beli..tapi suka jenis yang besar2...kecik2 tu macam tak puas...


ini lagi rare...first time dalam hidup aku yang dah nak mencecah 38 tahun ni...Air Nira Nipah..


Air Nira ni manis giler..aku tak boleh minum sebab ada bau payau..bila masuk mulut memang manis..adik ipar aku beria2 minum..aku risau mabuk je...diorang letak air batu..ada info cakap kalau yang macam tu diorang dah masak air nira tu...kalau yang real dari pokok nipah tu yang minum banyak boleh jadi mabuk...ntah la aku pun tak tau bab ni...

Banyak aku nak up sebenarnya...tentang makanan rumah orang kahwin tu...tentang perjalanan..macam - macam lagi la....slowly aku up eh...

20 comments:

  1. cermai kalau wat jeruk sedapnya. cicah ngan garam sikit. ai..kembang air liur dibuatnya

    ReplyDelete
  2. sekarang ni musim tuai padi SA..Kampung Fida pun nampak coklat ja tanah padi dia..Ingat blk hari tu nak feeling dilwale ..tapi feeling dekat pokok getah je la..haha

    ReplyDelete
  3. time study dulu memang wajib ada bekalan asam jawa ni...balik KB & beli stock...

    ReplyDelete
  4. kalau buah asam jawa tu time akak kekecik dulu suka makan buah yg kecik dan nipis2 lagi tu...sedapppp sangat makan gitu je...selalu rembat time nak gi mengaji

    ReplyDelete
  5. Pokok petai dan asam selalu kakak jumpa SA
    Tapi cermai dah lama tak jumpa.

    ReplyDelete
  6. Teringat zaman kecik-kecik kat kg Mrs. A ada pokok buah cermai sekarang dah tak nampak lagi.

    ReplyDelete
  7. kalu balik kg senang lah jumpa... syok layan buah2 kampung nih kak... paling memikat buah cermai tuh...

    ReplyDelete
  8. lebat sungguh buah tu semua SA...ya Allah gerammm rasa nak kopek je hehehhe...SA air nira nipah kena minum fresh kan...kalau tinggal lama nanti masam jadi tuak plak

    ReplyDelete
  9. pokok petai dengan asam jawa tu biasa tengok coz ada tanam dekat dusun, pokok cermai pulak masa kecik dulu ada pokoknya dekat rumah nenek tapi sekarang da takde.

    ReplyDelete
  10. masa kat kampung dulu suka petik cermai untuk mak buat halwa.....teringat pulak

    ReplyDelete
  11. asam jawa tu selalu beli kat makcik klate ehehe.

    Buah cermai dulu ade kt umah mak eka, kami buat jeruk. Masamnya aduhai terasa ni hahaha

    air nira nipah ni enak diminum sejuk. Tapi eka tak minum sbb manis sgt. kalau dari teluk intan ni menghala ke lumut, manjung tu tepi2 jalannya banyak org jual.

    ReplyDelete
  12. Saya pun tak boleh terima minum air nira nipah tu...rasa dia saya tak boleh telan..hahaha

    ReplyDelete
  13. pergh... memang buat terliur.. ;) dapnye..
    en. hb suka nau buah cermai tu..

    ReplyDelete
  14. baru tengok gambar kat blog..air liur dah kecur ni..belum nampak depan mata...sedap tu buah asam jawa tu...kena yang manis...perghh.

    ReplyDelete
  15. Cermai.. Sedap! Kelmarin suami LM bw blk segenggam dari kebun. Huhu segenggam x dpt la nk buat jeruk.

    Asam jawa tu LM selalu beli dpt yg manis. LM suka yg masam2 sikit br syok mkn.

    Air nira mmg fav hubby. Dua botol dia blh minum. Tp LM tak blh telan walau ada ais. Rasa cam mabuk je pas minum. Dah la manis giler. Lbh malang.. Dulu kat dungun org jual tepi jln nira dah lama. Masam lak tu. aduhai sentap nk minum duk cium2 bau masam:(

    ReplyDelete
  16. wah.. cepat la update, SA pi Jitra tang mn, kita pon balik Jitra cny aritu

    ReplyDelete
  17. cahayacinta..
    air nipah tak minum kata mabuk kalau was tak mau usik minumlah huhu,

    ReplyDelete
  18. buah cermai kite tak suka sebab masam masam gitu..tapi asam jawa tu I like..suka jugak makan..hehe

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah