Thursday, February 25, 2016

Bila Anak Dah Akil Baligh

Hi korang...

Sure antara korang dah ada anak dara yang makin membesar kan..haaa..ini pengalaman aku bila anak dara aku yang baru berumur 12 tahun dan dah dapat period dia sejak berumur 11 tahun. Ikutkan aku macam tak leh terima sebab terlalu cepat untuk dia kan..tapi dah ketentuan dan aturan macam tu so aku kena la hadapi...untuk handle perkara melibatkan period anak ni memang aku tak cukup pengetahuan sebab sebelum ni aku dah set otak aku..takpe la anak aku masih kecik..tapi tu la..tup-tup dia period umur dia 11 tahun...ini bukan dugaan tau..ini tanggungjawab aku sebagai mak..so segala pengetahuan aku tentang hal perempuan ni kena la aku share dengan dia.. so aku kena la start tanya kawan- kawan dan google tentang cara- cara handle anak perempuan yang dapat period awal.

jom tengok conversation aku thru sms dengan Dania semalam....


Itu antara conversation aku ngan dia semalam...aku banyak share apa yang patut dan apa yang mak aku pernah citer kat aku dulu la..so aku ngan Dania agak close so aku kena share apa yang baik dan apa yang tak baik..dari segi pergaulan dia pun aku banyak tegur..no more gurau- gurau dengan Atuk, pakcik2 atau kawan- kawan lelaki dah...bukan tak boleh bergurau cuma tingkah laku kena jaga..dia dah anak dara kan...pergaulan dengan rakan- rakan sebaya yang lelaki pun kena jaga...termasuk jugak kebersihan diri..bila dah period ni kebersihan adalah no 1. Kena ajar dan selalu ingatkan cara- cara pengendalian pads dan cara buang serta tak lupa niat dan cara mandi wajib..

Bukan senang ada anak dara kan..bila tiba masa memang semua tu kita as a mom kena bagi tunjuk ajar..bukan senang tau tugas seorang ibu..dari melahirkan, membesarkan, memberi tunjuk ajar sampai la anak dewasa. Bila anak dah kahwin tugas tu tak putus..tetap ada tanggungjawab tu walau anak dah bersuami..itu yang aku faham.

Its not easy being a Mum.....kan?

7 comments:

  1. teringat kenangan period masa umur 13 dahulu..sy period waktu senja, tgh malam adik saya yg umur 11 tahun pula period..masing2 gabra panggil mak

    ReplyDelete
  2. Nice sharing.. Sha ada dua gurl.. Harapnya dapatlah rapat cam suria ngn anak..

    ReplyDelete
  3. betul2..sy pulak ajar anak buah..
    bgtau diorang jgn tipu2 period kalau kena paksa solat..hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalu jumpa orang tipu2 period bila part nak solat jemaah kat sekolah :)

      Delete
  4. dulu masa festime period umur 12tahun..takut kot..pelik pun ada..tp bila ingat balik macam lucu jugak..hehe

    ReplyDelete
  5. Teringat masa first time period. Gelabah bukan main. Hii. nice story to share :)

    ReplyDelete
  6. betul tu...tugas kita sebagai mak bapak takkan pernah habis...tetap tanggungjawab kita...

    awal betul dania period...aku dulu gelabah masa mula2 period...sampai mak aku tak bagi aku gi sekolah...hahaha...

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah